Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Το Ισλαμικό Κράτος θα κατακτήσει σύντομα και τη Λιβύη με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Μισράτα (Λιβύη)

Η Turkish Airlines θα ξαναπετάξει προς τη Μισράτα... Άραγε, με ποιόυς επιβάτες; και τι θα μεταφέρει στα αμπάρια των αεροπλάνων της;

Égalité & Réconciliation (Γαλλία)               (μτφ. Κριστιάν)
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Bernardino Leon, προειδοποιήσε τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την κατάσταση στη χώρα:
« Αν δεν ξεκινήσει γρήγορα ένας πραγματικός πολιτικός διάλογος στη Λιβύη, είναι βέβαιο είναι ότι η χώρα θα είναι ένα ανοιχτό πεδίο για το Ισλαμικό Κράτος που θα μπορεί κ’ εδώ να αναπτύξει τις απειλές του.
 Υπάρχουν συνεχείς επαφές μεταξύ των στρατευμάτων του Ισλαμικού Κράτους και των κληρονόμων των ομάδων της Αλ Κάιντα στη Λιβύη. Οι πρώτοι μαχητές είναι ήδη εδώ τις μάχες που έδωσαν στη Συρία και το Ιράκ. Χρειάζονται μόνο ένα πράγμα, ήτοι τη συνέχιση του σημερινού χάους, και την έλλειψη πολιτικού ελέγχου. Μετά, ξέρουν τι να κάνουν.  Αρκεί να αναδιοργανώουν τους άνδρες στο έδαφος και να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά του σήματος για να γινόμαστε θεατές  μια ς νέας ριζοσπαστικοποίησης»."

Η πάλη για την εξουσία προκάλεσε το ενδιαφέρον της Άγκυρας που έστειλε έναν απεσταλμένο, τον Emrullah Isler, για να συναντήσει τον Omar al-Hassi, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της Λιβύης και επικεφαλής του συνασπισμού των πολιτοφυλακών Fajr Libya (Αυγή της Λιβύης).
Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν επισκέφθηκε πολλά στρατόπεδα των διαφόρων πολιτοφυλακών, συμπεριλαμβανομένης της Μισράτα, όπου η Turkish Airlines ανακοινώσε την επιστροφή της.  Είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που επαναλαμβάνει τις πτήσεις της προς τη χώρα μετά την αναστολή των τελευταίων από όλους τους ανταγωνιστές της λόγω της έντασης των συγκρούσεων αυτό το καλοκαίρι. 
Μπορεί κανείς εύλογα να αναρωτηθεί ποιοι θα βρεθούν ανάμεσα στους επιβάτες με προέλευση από την Τουρκία και τι θα φέρει στις αποθήκες του αυτός ο αερομεταφορέας του οποίου το τουρκικό κράτος είναι κύριος μέτοχος. 
Τέλος, ο κ Isler ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, η οποία κατασχέθηκε από τους άνδρες του Αλ-Hassi, μετά από αρκετές εβδομάδες μαχών στα τέλη Αυγούστου εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ο πρωθυπουργός Abdullah Al-Thani, που υποστηρίζεται από τους δυτικούς, η κυβέρνηση του και το Κοινοβούλιο κάλεσαν τους Τριπολίτες για «πολιτική ανυπακοή» μετά την φυγή του από τη πρωτεύουσα για το Τομπρούκ. 
Ο τακτικός στρατός προσπαθεί να περιορίσει την προέλαση της Fajr Libya, η οποία προσπαθεί τώρα να καταλάβει την πόλη Zentan (170 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης).

Η Εξουσία, εξόριστη από δω και στο εξής στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε την υποστήριξή της για την επίθεση του Στρατηγού Khalifa Haftar (υποστηρίζεται από την Αίγυπτο), εμπνευστή της «επιχείρησης Αξιοπρέπειας», σκοπός της οποίας είναι να πάρει πίσω τη Βεγγάζη, την κύρια πόλη της Κυρηναϊκής, στα χέρια των ισλαμιστών.

Παρά το πόλεμο που μαίνεται σε όλη τη χώρα (ο νότος είναι επίσης το θέατρο συγκρούσεων για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στην έρημο) ο Πρωθυπουργός της Λιβύης επισκέπτεται τη Μάλτα για να συζητήσει για τη παράνομη μετανάστευση με τις αρχές της χώρες (η Λιβύη έχει γίνει το κομβικό σημείο για την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη) και προπαντός για να συναντήσει την Αμερικανίδα πρέσβειρα, η οποία αναγκάστηκε να αποσυρθεί «προσωρινά» με την ομάδα της στο νησί αφού οι Ισλαμιστές κατέλαβαν τη Τρίπολη.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...