Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Προαναγγελία ανεξαρτησίας!

Οι πρώτοι τριακόσιοι Πεσμεργκά του κουρδικού βορείου Ιράκ, που κινούνται μέσω Τουρκίας προς το Κομπάνι, είναι μια εξέλιξη σταθμός στην Ιστορία του Κουρδικού, μια έμπρακτη προαναγγελία ενός ενωμένου και ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
Η κουρδική οντότητα του βορείου Ιράκ κινήθηκε σαν ανεξάρτητο κράτος που αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο εξωτερικό. Δεν ζήτησε ούτε προσχηματικά την έγκριση της Βαγδάτης ούτε όμως και της Δαμασκού.
Η μόνη ντε φάκτο νομιμοποίηση της επέμβασης που αναγκάστηκε να ανεχθεί η Άγκυρα πριν αυτή πραγματοποιηθεί ερήμην της είναι η κοινή κουρδική εθνικότητα του βορείου Ιράκ με τη βορειοανατολική Συρία.
Με μια κίνησή της, η κυβέρνηση Μπαρζανί πρώτον κινείται ως κυρίαρχο κράτος και δεύτερον νομιμοποιεί την επέμβαση σε ξένη χώρα με την επίκληση της διασυνοριακής αδελφοσύνης και αλληλεγγύης των Κούρδων!
Στα παραπάνω υπάρχει ένας σοβαρός αστερίσκος: αν οι ΗΠΑ δεν αφήσουν την Τουρκία να σβήσει από τον χάρτη την κουρδική βορειοανατολική Συρία με υπεργολάβο την ISIS, τότε η υπαγωγή της περιοχής στον έλεγχο του κουρδικού βόρειου Ιράκ είναι η επόμενη λιγότερο κακή λύση.
Ομως η δυναμική των γεγονότων είναι αμείλικτη: οι Πεσμεργκά που συγκρούονται με τους τζιχαντιστές στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να απαλλάξουν την Αγκυρα από τον ριζοσπαστισμό των Πεσμεργκά της Συρίας αλλά και των δυνάμεων του ΡΚΚ.
Καθώς η σύγκρουση θα έχει διάρκεια, η κυβέρνηση Μπαρζανί, που επιχειρεί σήμερα να ισορροπήσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, νομοτελειακά θα κλίνει υπέρ της κατά προτεραιότητα εναρμόνισής της με την περιφερειακή ατζέντα της Ουάσιγκτον.
Οι Ερντογάν - Νταβούτογλου γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει στη δυναμική των εξελίξεων η πολιτική «όχι» στο ΡΚΚ, «ναι» στους Πεσμεργκά ως προς την αποστολή ενισχύσεων στο Κομπάνι.
Οποιες και αν είναι οι διαφορές του Μπαρζανί με το ΡΚΚ και τους Κούρδους της Συρίας, όποιες και αν είναι οι εξαρτήσεις του από τον Ερντογάν, είναι πλέον αναγκαίο, αν δεν θέλει να αμφισβητηθεί, να κινηθεί υπέρ των ομοεθνών του και στη βορειοανατολική Συρία σήμερα αλλά και στη νοτιοανατολική Τουρκία σύντομα.
Η αποστολή των Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ στο Κομπάνι σβήνει με πανηγυρικό τρόπο υφιστάμενα σύνορα, μια διαδικασία που ούτως ή άλλως έχει ήδη τεθεί εν κινήσει με την επέμβαση των δυνάμεων της Χεζμπολά του νοτίου Λιβάνου στην εμφύλια σύγκρουση της Συρίας.
ΕΘΝΟΣ  kapopoulos@pegasus.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...