Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Στο πακέτο και αμυντική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου.

Στο πακέτο και αμυντική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα μεταβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Μόσχα για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα υπογραφούν συμφωνίες, μεταξύ αυτών και αμυντική.

Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy. Υπενθυμίζεται συναφώς πως Πούτιν και Αναστασιάδης καθόντουσαν δίπλα-δίπλα στο δείπνο που παρέθεσε η ιταλική προεδρία της Ε.Ε. στο Μιλάνο, με αφορμή την ευρωασιατική σύνοδο, στις 17 Οκτωβρίου και τέθηκε στην κουβέντα τους και το θέμα επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα. Είναι προφανές πως η ρωσική πλευρά κινήθηκε αστραπιαία και ξεκίνησε τις διαδικασίες για να δρομολογηθεί διά της διπλωματικής οδού η μετάβαση Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι θα γίνει αυτή η επίσκεψη σε μια δύσκολη για την Κύπρο περίοδο, λόγω των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Με τη Ρωσία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει δυνατότητα να συζητηθούν και τα δύο αυτά κεφάλαια και να παραχθεί και αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να προετοιμάσουν καλά την επίσκεψη και ενόψει της υπογραφής συμφωνιών, θα προηγηθούν διαβουλεύσεις σε υπουργικό επίπεδο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα θα υπογραφούν τέσσερις τουλάχιστον συμφωνίες.

Πρώτο, θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία, η οποία θα αφορά πρωτίστως διευκολύνσεις που θα προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως πληροφορούμαστε, οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Δεύτερο, θα υπογραφεί συμφωνία για θέματα οικονομίας. Θα προηγηθεί συνάντηση της μικτής υπουργικής επιτροπής Ρωσίας- Κύπρου.

Τρίτο, θα υπογραφεί συμφωνία για θέματα παιδείας, που αφορούν στην αναγνώριση πτυχίων.

Τέταρτο, θα υπάρξει συμφωνία για θέματα Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία περίοδο μετέβη στη Μόσχα για επαφές δυο φορές ο προεδρικός απεσταλμένος, Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος συζήτησε και τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ νωρίτερα και τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο. Η Λευκωσία με κάθε ευκαιρία, διαβιβάζει στη Μόσχα τις απόψεις και θέσεις της, ενώ η ρωσική πλευρά παρουσιάζεται να κατανοεί την κυπριακή στάση στο Ουκρανικό.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. Ο κ. Osadchiy είπε ότι «συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διάφορα θέματα καθώς και τα συμβάντα σε αυτή την περιοχή και γενικά για τις διμερείς μας σχέσεις».

Ανέφερα στον Πρόεδρο, όπως πρόσθεσε, ότι ο Πρόεδρος Πούτιν τον περιμένει στη Μόσχα και, συζητήσαμε το θέμα της επισκέψεως του στη Ρωσία. Όπως σημείωσε, το θέμα αυτό το συζήτησαν και οι ίδιοι οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Πούτιν κατά το γεύμα που είχαν στο Μιλάνο. Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε πως μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία. Κληθείς να πει αν η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, ο κ. Osadchiy είπε ότι «η Ρωσία έχει δηλώσει τη θέση της σε αυτό το θέμα. Ως Πρέσβης δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά μου», ανέφερε.

mignatiou.com ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...