Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΩΝ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΞΑΝΑ ΤΟ «ΠΑΤΡΙΚΟ» ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Από τις 29 Οκτωβρίου 2014, επέτειος της ανακήρυξης της τουρκικής δημοκρατίας, άνοιξε ξανά...
για το «φιλοθεάμων» κοινό το δεύτερο πάτωμα της υποτιθέμενης πατρικής οικίας του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας και μεγάλου σφαγέα των χριστιανών της Ανατολής, Μουσταφά Κεμάλ, στην οδό Αποστόλου Παύλου στην Θεσσαλονίκη, προς μεγάλη τέρψη των εγχωρίων τουρκολάγνων, εγχώριων δημοτικών αρχόντων, κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, το εδώ και καιρό λόγω σημαντικών έργων ανακίνησης κλειστό δεύτερο πάτωμα στο «πατρικό» σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ, του επονομαζόμενου Ατατούρκ δηλαδή «Πατέρα των Τούρκων», άνοιξε την ημέρα της εθνικής επετείου της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου του 1923. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, (στην Τουρκία αυτοί οι δυο τομείς είναι συγχωνευμένοι σε ένα υπουργείο) και σε ανταπόκριση του τούρκικου πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, οι εργασίες ανακαίνισης του «πατρικού» του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας τελείωσαν με επιτυχία και τώρα το μεγάλο αυτό τουρκικό μνημείο είναι έτοιμο να δεχτεί του επισκέπτες, κυρίως από την Τουρκία αλλά και από άλλα μέρη. Για την καλύτερη και πιο αυθεντική προβολή της «πατρικής» οικίας του Κεμάλ Ατατούρκ, έχουν μεταφερθεί από τα μουσεία του Kocaeliı και Usak περίπου 50 προσωπικά αντικείμενα και εκτίθενται στο δεύτερο πάτωμα της οικίας. Τα προσωπικά αυτά αντικείμενα είναι το μεγαλοπρεπές φράκο του Μουσταφά Κεμάλ, το γιλέκο του, τα γάντια, το σάλι του, τα παπούτσια και άλλα καθαρά ατομικά αντικείμενα που εκτίθενται σε εδικούς χώρους ακόμα και τα κουτάλια, τα πιάτα και τα πιρούνια, με τα οποία υποτίθεται ότι έτρωγε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, αν και υπάρχουν πολλές αναφορές ότι όλα αυτά είναι μεταγενέστερα και δεν έχουν καμία σχέση με τον Μουσταφά Κεμάλ. Εκτός από αυτά εκτίθενται και τα τσιγάρα του, καθότι ήταν μανιώδης καπνιστής, το καπέλο του, ενώ δεν γίνεται σκόπιμα καμία αναφορά, προφανώς για ευνόητους λόγους, για το αγαπημένο του ποτό που ήταν το γνωστό ρακί. Ένα σημαντικό αντικείμενο που ξεχωρίζει από τα προσωπικά ενθύμια του, είναι ένα  αγαπημένο του ασημένιο δοχείο όπου για πρώτη φορά αναγράφονταν το όνομα του Κεμάλ με λατινικά γράμματα, προοίμιο της μεγάλης μεταρρύθμισης στο αλφάβητο της νέας Τουρκίας που από το αραβικό το μετέτρεψε σε λατινικό.

Εκείνο που φυσικά για πολλούς λόγους δεν αναφέρουν οι Τούρκοι σε όλα αυτά, είναι το παραμύθι για το ιστορικό πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ. Μάλιστα οι ίδιοι είχαν χρηματοδοτήσει κατά καιρούς διάφορες αποστολές στην ευρύτερη περιοχή για να βρεθεί το πραγματικό πατρικό σπίτι του Κεμάλ, ενώ οι ιστορικές αναφορές κάνουν λόγο για το χωριό Χρυσαυγή, όπου όπως αναφέρεται γεννήθηκε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκιάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας τη τουρκικής εφημερίδας, Radıkal, στις 27/8/2013 και με άρθρο του δημοσιογράφου, Deniz Zeyrek, τίποτα δεν υπάρχει στο σπίτι της οδού Αποστόλου Παύλου που να μαρτυρεί ότι είναι το πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, (το οποίο με την τουρκική προβοκάτσια του 1955 έγινε η αιτία για το μεγάλο ανθελληνικό πογκρόμ κατά της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης). 

Πάντως, προς μεγάλη τέρψη των εγχωρίων τουρκολάγνων και ιδίως του γνωστού δημάρχου της Θεσσαλονίκης ο οποίος σκόπιμα απασχολεί συχνά την επικαιρότητα με διάφορα επικοινωνιακά κόλπα, το «ειδικό» δεύτερο πάτωμα της οδού Αποστόλου Παύλου στην Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει και περιμένει τους διάφορους τουρκολάγνους επισκέπτες και όχι μόνο. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...