Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ (και βίντεο!)

ιστολόγιο Τέρα Άμου τόμος Ζωής Παιδιού του 1958 (2).jpg
μια καταπληκτική εργασία για τον άγιο Δημήτριο
Τα παιδιά έχουν πολλά να διδαχθούν με ευχάριστο τρόπο, αλλά και οι μεγάλοι θα θυμηθούν με συγκίνηση τα παλιά τεύχη της “Ζωής του Παιδιού” με τα οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές Ελληνόπουλα.

Ένας τόμος του περιοδικού Η Ζωή του Παιδιού από το μακρινό 1958, ένας σαρωτής με την ανάλυση στα 600dpi, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, βασική γνώση του προγράμματος Word, 4 ώρες συνεχούς εργασίας και πολλή αγάπη. Αυτά τα ολίγα χρειάστηκαν, ώστε η παλιά, κιτρινισμένη σελίδα του περιοδικού να μεταμορφωθεί σε τέσσερις κόλλες Α4. Το κείμενο στην καθαρεύουσα μετατράπηκε στην δημοτική, επιτρέποντας ωστόσο σε κάποιες λέξεις να παραμείνουν, αφού ήταν απόλυτα ταιριαστές και έδειχναν σεβασμό προς το πρόσωπο του τιμώμενου Αγίου. Γιατί άλλο είναι το “κατηχούσε” κι άλλο το “δίδασκε”, άλλο το “έθαψαν” το σώμα κι άλλο το “ενταφίασαν”. Αθάνατη ελληνική γλώσσα!
Επισκέφθηκα επίσης την επίσημη σελίδα του Ναού του Αγίου Δημητρίου και βρήκα άκρως βοηθητικό το μικρό κείμενο με στοιχεία από τον βίο του Αγίου. Έτσι αναμείχθηκαν τα δύο κείμενα και το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε στις φωτογραφίες. Το χρώμα έπρεπε να το αφαιρέσω όχι μόνο επειδή τα παιδιά μπορεί να θελήσουν να ζωγραφίσόυν τις εικόνες, αλλά και επειδή λόγοι κακής εκτύπωσης εκείνης της εποχής, αλλοίωναν το αισθητικό αποτέλεσμα.
ιστολόγιο Τέρα Άμου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ εικόνα πριν την μετατροπή σε άσπρο μαύρο.jpgιστολόγιο Τέρα Άμου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ εικόνα πριν την μετατροπή σε άσπρο μαύρο (2).jpg
πριν                                                 μετά
Τώρα αν αναρωτιέστε πού στο καλό βρέθηκε στα χέρια μου ένας τόσο παλιός τόμος, η απάντηση είναι η ακόλουθη. Στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς μια συνάδελφος καθώς προσπαθούσε να εξοικονομήσει χώρο για το πλούσιο υλικό της, ανακάλυψε τους τόμους του περιοδικού καλά φυλαγμένους στο κάτω μέρος μιας μεταλλικής βιβλιοθήκης. Η χαρά μου απερίγραπτη, όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς μα κι επειδή μετά από χρόνια αναζήτησης σκίτσων για τον Κοσμά τον Αιτωλό διαπίστωσα πως σε κάποιον άλλο τόμο υπήρχαν 18 -μάλιστα 18!- σκίτσα που ιστορούν τον βίο του Πατροκοσμά! Οι τόμοι μπορεί σε λίγο καιρό να όδευαν προς την καταστροφή όπως γίνεται συχνά σε υλικό που κρίνεται ως παλαιό ή άχρηστο. Σιγά όμως μην άφηνα έναν τέτοιο θησαυρό να καταλήξει στα σκουπίδια! Πήρα χάρτινο κιβώτιο, τοποθέτησα προσεκτικά τα βιβλία και το έφερα στο σπίτι, ώστε όλη την χρονιά να αφιερώνω ώρες σε ό, τι μπορεί να μεταμορφωθεί, να αλλαχτεί, να εμπλουτισθεί και να μου χαρίσει τα πολυπόθητα σκίτσα για τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές. Και για λόγους όμως ιστορικούς είναι άκρως ενδιαφέροντες οι τόμοι αυτοί. Παρατηρεί κανείς την αισθητική μιας άλλης εποχής, τα μέσα με τα οποία τυπώνονταν τότε τα περιοδικά μα και το μεράκι των ανθρώπων να φέρουν στο κάθε ελληνικό σπίτι το μήνυμα του Ευαγγελίου. Θα επιστρέψω τους τόμους τον Ιούνιο και θα τους φυλάξω στην δική μου αίθουσα.
ιστολόγιο Τέρα Άμου τόμος Ζωής Παιδιού του 1958 (1).jpgιστολόγιο Τέρα Άμου τόμος Ζωής Παιδιού του 1958 (2).jpg
το εξώφυλλο του τόμου του 1958 και η σελίδα από όπου πήρα το υλικό για τον βίο του Αγίου Δημητρίου!
κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση και εκτύπωση
ιστολόγιο Τέρα Άμου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ο βίος του σε κόμικς (1).jpgιστολόγιο Τέρα Άμου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ο βίος του σε κόμικς (2).jpg
ιστολόγιο Τέρα Άμου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ο βίος του σε κόμικς (3).jpgιστολόγιο Τέρα Άμου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ο βίος του σε κόμικς (4).jpg
και ιδού η μεταμόρφωση του παλαιού υλικού!
ιστολόγιο Τέρα Άμου εξώφυλλο για τον Άγιο Δημήτριο.jpg
το εξώφυλλο που ετοίμασα
ιστολόγιο Τέρα άμου αφιέρωμα Άγιος Δημήτριος ευέλικτη (1).jpgιστολόγιο Τέρα άμου αφιέρωμα Άγιος Δημήτριος ευέλικτη (2).jpg
ιστολόγιο Τέρα Άμου άσκηση για τον Άγιο Δημήτριο.jpg
Έμαθα και κάτι που δεν γνώριζα, πως δηλαδή το άλογο του Αγίου Δημητρίου εικονίζεται πάντα κόκκινο ενώ εκείνο του Αγίου Γεωργίου είναι λευκό!  Αν κάτι από όλα αυτά φανεί χρήσιμο σε κάποιον συνάδελφο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει καταπώς το επιθυμεί. Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν σταυρόλεξο με τους ήρωες της ιστορίας καθώς και με τόπους ή αντικείμενα που εμφανίζονται στο κείμενο. Μπορούμε, επίσης, να δημιουργήσουμε εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, ώστε τα φύλλα να δεθούν με συρραπτικό και να δημιουργηθεί ένα μικρό βιβλίο! Ακόμη και επανάληψη στην Γραμματική μπορούμε να κάνουμε, ζητώντας απ’ τα παιδιά να χρωματίσουν κίτρινα τα ρήματα, γαλάζια τα ουσιαστικά, καστανά τα άρθρα και ούτω καθ’ εξής. Τέλος, μπορούμε να εκτυπώσουμε το πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου και να το καλύψουμε με μικρά χαρτάκια-ψηφίδες, ώστε να μοιάζει με ψηφιδωτό, εργασία άκρως ενδιαφέρουσα σε τμήματα της Ε’ τάξης, όπου τόσο η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Ιστορία όσο και τα Θρησκευτικά βρίθουν από αναφορές σε αυτά. Όλα εξαρτώνται από ποια τάξη έχουμε και τι εξατομικευμένες ανάγκες θα κληθούμε να καλύψουμε.
Μαγεμένος ακόμη από όσα όμορφα ανακαλύπτω στο παλιό σχολείο όπου εργάζομαι, σας χαιρετώ μέχρι την επόμενη εγγραφή.
IMG_0003.jpgΛογότυπο_ΑΠΘ.gif
η σελίδα με το απολυτίκιο του Αγίου (σε πολυτονικό πάντα) και το λογότυπο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε σε κόλλα Α4 και να κάνουμε ψηφιδωτό!  Με χρυσό μεταλλιζέ χαρτί το φωτοστέφανο και με χρώματα της αρεσκείας μας το υπόλοιπο μέρος.
Έτοιμο και το βίντεο που δημιούργησα για τον Άγιο Δημήτριο. Μην με κρίνετε αυστηρά γι’ αυτό…




http://tera-amou.pblogs.gr/
http://antexoume.wordpress.com/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...