Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ανησυχούν οι Τούρκοι για την «εμπλοκή» της Ρωσίας στην ΑΟΖ

σχόλιο Γ.Θ :  Αρχίζουν να συμπληρώνονται τα κομμάτια από το παζλ που όλοι γνωρίζουμε...

Αναγκαίο βήμα χαρακτήρισε την έρευνα της Τουρκίας στα ανοιχτά της...
`νοτίου Κύπρου` με την συνοδεία πολεμικών πλοίων ο Βολκάν Σεβκέτ Εντιγκέρ, Πρόεδρος του τμήματος Σχολής Μηχανικών Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Εντιγκέρ υποστήριξε ότι οι υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της `νοτίου Κύπρου` μπορούν να εξορυχθούν μόνο έπειτα από συμφωνία με τα ενδιαφερόμενα κράτη. Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπλοκή της Ρωσίας στο θέμα αυξάνει τον κίνδυνο για την σταθερότητα στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ο Βολκάν Σεβκέτ Εντιγκέρ είπε ότι είναι “φυσικό δικαίωμα” της Τουρκίας η πραγματοποίηση των ερευνών του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός στα ανοιχτά της `νοτίου Κύπρου`, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, με την συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων.

Υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ της `ΤΔΒΚ` και της νοτίου Κύπρου για το ζήτημα του σε ποιον ανήκει η ΑΟΖ γύρω από την Κύπρο. "Χωρίς να λυθεί το πρόβλημα αυτό καμιά χώρα δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξορύξει τις πηγές αυτές επειδή οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες δεν πλησιάζουν σε μια τέτοια προβληματική περιοχή", υποστήριξε ο Εντιγκέρ, προσθέτοντας ότι και μεταξύ της Κίνας και το Βιετνάμ υπήρξε μια ανάλογη κατάσταση.


Ανέφερε ότι το Ισραήλ και η νότια Κύπρος-όπως προκλητικά χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία- ακολουθώντας μια κοινή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να μεταφέρουν τις πηγές ζωτικής σημασίας πηγές ενέργειας στις αγορές. "Στην περίπτωση που η Ρωσία γίνει μέρος αυτού του προβλήματος στο οποίο δεν σχετίζεται άμεσα θα αποτελέσει ένα μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου".

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...