Kαβάτζα»  από μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών κάνουν οι ΗΠΑ στο έδαφος του Ισραήλ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ η αύξηση που έκανε  ο αμερικανικός στρατός στον όγκο των πυρομαχικών, του εξοπλισμού και των στρατιωτικών εφοδίων, που φυλάσσονται στο έδαφος του Ισραήλ ήταν, τελευταία, απότομη   και μεγάλη – γύρω στο 50%!
Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο μιας  συμφωνίας  μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη τη δεκαετία του 1980  και αφορά  τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος εξοπλισμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τα εφόδια, που αποθηκεύονται στο έδαφος του Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιηθούν  από τον αμερικανικό στρατό σε περίπτωση πολέμου. Το Ισραήλ, κατά τις συνθήκες της συμφωνίας επίσης έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει αυτά τα όπλα.
Να θυμίσουμε ότι προ μερικών ετών, αρχές του 2009, σε μια άλλη κρίση στην περιοχή , τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ στο Ισραήλ είχαν επιχειρηθεί να ενισχυθούν μέσω του ελληνικού λιμανιού του Αστακού.
Τότε είχαν  νοικιάσει ένα εμπορικό σκάφος για να μεταφέρουν εκατοντάδες τόνους όπλων και πυρομαχικών μέσω της Ελλάδας στο Ισραήλ.
Η Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών (Military Sealift Command -MSC) είχε δηλώσει ότι το πλοίο  μεταφέρει 325 containers σε δυο ξεχωριστά δρομολόγια από τον Αστακό στο ισραηλινό λιμάνι του Ashdod.
Στο υλικό συμπεριλαμβάνονταν βόμβες GPS-guided Small Diameter  και GBU-39, (όπως αυτή της φωτογραφίας).
Aυτή η σύμπτωση – κρίση/πόλεμος και μεταφορά όπλων- ανησυχει τους αναλυτές για το τι ενδεχομένως ετοιμάζεται στην ευρύτερη περιοχή από ΗΠΑ -Ισραήλ.

πηγή