Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Σταμάτησε η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Συρία: "Από αύριο ή συμφωνία ή ξαναρχίζουμε βομβαρδισμούς"...

ΕΜΦΟΡΤΑ ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΡΤΟΥΣ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ SU-30, SU-35S, ΚΑΙ ΤΑ Α/Α ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

του Βασίλη Καπούλα

Aπό αύριο η Ρωσία θα επέμβει μονομερώς αν υπάρξει παραβίαση της εκεχειρίας στην Συρία ενώ καμία αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων δεν θα συνεχιστεί στην Συρία, πέραν αυτών που έχουν ήδη αποχωρήσει.
Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα επέμβει μονομερώς για να ελέγξει την εκεχειρία στην Συρία ξεκινώντας από αύριο 22 Μαρτίου αν η Ουάσινγκτον αποτύχει να απαντήσει στην πρόταση της Μόσχας για κοινό μηχανισμό ελέγχου.
"Σε περίπτωση απουσίας μιας αμερικανικής απάντησης σε αυτές τις προτάσεις, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ξεκινήσει να εφαρμόζει τους κανόνες μονομερώς όπως περιγράφονται στην συμφωνίας ξεκινώντας από τις 22 Μαρτίουείπε ο Sergei Rudski.
"H στρατιωτική ισχύς θα χρησιμοποιηθεί αναγκαστικά αν υπάρξουν συστηματικές παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Συρία από τις ισλαμιστικές ομάδες" τόνισε.
Την ίδια στιγμή το Stratfor αναφέρει πως οι δυο ρωσικές βάσεις Bassel Al Assad και Tαρτούς συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά ενώ τονίζει πως Ρώσοι τεχνικοί κατασκευάζουν τρίτη στρατιωτική βάση στα περίχωρα της Λαττάκειας!
Στην Συρία πάντως καταπλέουν συνέχεια ρωσικά αποβατικά και εμπορικά πλοία έμφορτα με πολεμικό υλικό ενώ τα πλοία που φεύγουν από την Συρία και πέρασαν τα Στενά είναι εντελώς...άδεια!
Συγκεκριμένα το αποβατικό πλοίο 158 Tsezar Kunikov και το Yauza πέρασan τα Στενά με κατεύθυνση την Συρία μεταφέροντας πολεμικό υλικό ενώ τo πλοίo Dvinitsa-50 που επέστρεφe από την Συρία ήταν άδεια...
Μάλιστα οι Τούρκοι σήκωσαν ελικόπτερο της Αστυνομίας και ένα SH-60 Seahawk για να παρατηρήσουν τα ρωσικά πλοία και έκανα λόγο για "αντίστροφη απόσυρση" δηλαδή από την Ρωσία προς ...την Συρία!
Είκοσι ρωσικά μαχητικά, όλα τα α/α συστήματα και άρματα μάχης μαζί με τις μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών θα παραμείνουν στην Συρία.
Συγκεκριμένα μισή Μοίρα Su-24, τα 4 Su-30 και τα 7 Su-35S θα παραμείνουν στην Συρία καθώς και τα α/α συστήματα S-400 Triumf (τέσσερις πυροβολαρχίες), Pantsir S-1, BUK-M2E για να προστατέψουν τις ρωσικές βάσεις, αλλά και για να εγγυηθούν την τήρηση της συμφωνίας.
Επιπλέον στο υπάρχουν ρωσικό Αεροπορικό απόσπασμα έχουν προστεθεί τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28N.
Σκοπός είναι η διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών στόχων, η υποστήριξη του συριακού Στρατού και των συμμάχων του καθώς και ο έλεγχος του συριακού εναέριου χώρου.
Σύμφωνα με τον Ruslan Pukhov, διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογίας "μπορεί να προκύψουν ξαφνικές απειλές ιδιαίτερα από την Τουρκία και δευτερευόντως από τις ΗΠΑ-Ισραήλ".
Σύμφωνα με τον Litovkin, τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28N θα επιχειρήσουν εναντίον μικρών ομάδων και τεθωρακισμένων στόχων οι οποίοι είναι δύσκολο θα κτυπηθούν από τα βομβαρδιστικά, τεστάροντας ταυτόχρονα τις ικανότητες των συγκεκριμένων προηγμένων αλλά μέχρι σήμερα με περιορισμένη (Mil Mi-28 στο Ιράκ κατά του ISIS) ή μηδενική (Ka-52) εμπλοκή σε πραγματικές πολεμικές συγκρούσεις.
Επιπλέον τα Ka-52 και Mi-28N είναι εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους Vikhr και Ataka ενώ μπορούν να επιχειρήσουν ημέρα και νύχτα εναντίον των ισλαμιστικών ομάδων που διαθέτουν MANPADS.
Η τωρινή σύνθεση του ρωσικού αεροπορικού αποσπάσματος κρίνεται επαρκής για να επιτευχθούν οι υπόλοιποι στόχοι. 2.000 προσωπικό θεωρείται επαρκέστατο νούμερο για την επιχειρησιακή λειτουργία της βάσης.
Ρώσοι αναλυτές θεωρούν πως επιτεύχθηκαν οι εξής στόχοι:
-Διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν για επανάληψη του σεναρίου του Αφγανιστάν.
-Ξεκίνησε ενδοσυριακός διάλογος για πολιτική διευθέτηση.
- Έχουν προγραμματιστεί εκλογές.
- Έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα ξένης παρέμβασης ειδικά της Ισλαμιστικής Συμμαχίας υπό Σ.Αραβία-Τουρκία.
- Πάνω από 500 κατοικημένες περιοχές έχουν ελευθερωθεί από τον συριακό Στρατό με την υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας.
- Μεγάλοι δρόμοι ανεφοδιασμού των ισλαμιστών έχουν καταστραφεί.
- Έχουν αποκατασταθεί οι δυνατότητες του συριακού Στρατού ενώ έχει παραλάβει από την Ρωσία μεγάλες ποσότητες σύγχρονου εξοπλισμού όπως άρματα μάχης, πυροβολικό.
Η τεχνική και στρατιωτική βοήθεια στην Δαμασκό θα συνεχιστεί.
Πλέον ο συριακός Στρατός μπορεί να ολοκληρώσει και τους υπόλοιπους στόχους όπως ο έλεγχος των συροτουρκικών συνόρων, η απελευθέρωση του Χαλεπιού, τα περίχωρα της Δαμασκού και της Χάμα.


Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...