Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τι αλλάζει για τα διπλώματα οδήγησης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και καρτέλες ανέργων ΟΑΕΔ;

Τέλος στην υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικών γέννησης των μαθητών για την εγγραφή τους στο σχολείο φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
απαλλάσσοντας γονείς και εκπαιδευτικούς από ταλαιπωρία και το Δημόσιο από τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, με το έργο «Μητρώο Πολιτών». Παράλληλα σχεδιάζονται μία σειρά απο νέες εντάξεις μητρώων όπως οι καρτέλες ανέργων του ΟΑΕΔ, το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ αλλά και τα προνοιακά επιδόματα.


Αυτό θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Παιδείας με το Εθνικό Δημοτολόγιο, με αποτέλεσμα από τη νέα σχολική χρονιά να αποτελεί παρελθόν η διακίνηση 600.000 πιστοποιητικών σε χάρτινη μορφή για την εγγραφή σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Οι δοκιμές του νέου συστήματος έχουν ολοκληρωθεί, έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας των δύο υπουργείων και το καλοκαίρι αναμένεται να είναι σε πλήρη εφαρμογή. Ανάλογη διασύνδεση επιτεύχθηκε και με το υπουργείο Εξωτερικών και αφορά την έκδοση βεβαιώσεων γέννησης και οικογενειακής κατάστασης για τους απόδημους Έλληνες.

Τα ανωτέρω ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 1ου ετήσιου συνεδρίου Smart cities-Digital Citizens που φέρει τον τίτλο «Η ελληνική πόλη συναντά τον 21ο αιώνα».

Όπως τόνισε ο υπουργός, από το 2001 δαπανήθηκαν 7 δισ. ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ υποσχέθηκε ότι φέτος θα γίνει σε αυτό τον τομέα ό,τι δεν έγινε τα τελευταία αυτά χρόνια.

 Έως τα τέλη του 2016, ανέφερε, θα είναι έτοιμο το Μητρώο Πολιτών, δηλαδή η κεντρική βάση στην οποία θα περιέχονται σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα δεδομένα των δημοτολογίων και των ληξιαρχείων (γεννήσεις, γάμοι, διαζύγια, μεταδημοτεύσεις, θάνατοι κ.λπ.).

Πάνω σε αυτό θα «κρεμαστούν» αρχικά οι 15 μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, με την προοπτική να ενταχθούν σταδιακά σε αυτό το σύστημα το σύνολο των 280 μικρών και μεγάλων βάσεων δεδομένων του Δημοσίου.

Το Μητρώο Πολιτών είναι το σημαντικότερο έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς συνδέει ηλεκτρονικά (διαλειτουργεί) με σχεδόν όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, ανέφερε ο Στρατής Μαραγκός, διευθυντής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην τοποθέτησή του σε μία από τις παράλληλες συνεδριάσεις της σημερινής πρώτης ημέρας του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το υπουργείο βρίσκεται στη φάση των συζητήσεων με άλλα υπουργεία και φορείς με σκοπό την ένταξη δεδομένων στο Μητρώο ώστε να απαλλαχθεί ο πολίτης από τη γραφειοκρατία και την ανάλογη ταλαιπωρία, καθώς δεν θα είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει έγγραφα για τις καθημερινές συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Οι συζητήσεις αφορούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης (για τα ποινικά μητρώα), Οικονομικών (για την έκδοση ΑΦΜ), Μεταφορών (για τις άδειες οδήγησης), Εργασίας (για τα προνοιακά επιδόματα), καθώς και στη Στρατολογία (για τα μητρώα αρρένων), ΕΛΣΤΑΤ (για την παρακολούθηση των κινήσεων των πληθυσμών -γεννήσεις, θάνατοι, αλλαγή τόπου κατοικίας κ.λπ.), ΑΣΕΠ (για το τόπο γέννησης των υποψηφίων), ασφαλιστικά ταμεία (ασφαλιστικές ενημερότητες), ΟΑΕΔ (καρτέλες ανέργων) και ΗΔΙΚΑ (στοιχεία ΑΜΚΑ).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στο χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των δήμων ως προϋπόθεση μετατροπής τους σε «έξυπνη πόλη». Ενδεικτικά ανέφερε ότι απαιτείται σχεδιασμός και χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους ενός προγράμματος ενίσχυσης κυρίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων για να αποκτήσουν την αναγκαία στελέχωση και τεχνική υποδομή, χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014-2020 της οργάνωσης και του λειτουργικού εκσυγχρονισμού των δήμων, καθώς και βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά τη διοίκηση, τις αρμοδιότητες και τις λειτουργίες των δήμων.

Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα η ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει την Κάρτα του Δημότη, που θα αποτελεί, όπως επισήμανε, «ένα έμπρακτο δείγμα του πώς αξιοποιούμε τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών για να διευκολύνουμε τους δημότες μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Σύγκλισης της περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Αθανασιάδης, εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι επικρατεί σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει «έξυπνη πόλη» («Είναι μια intelligent πόλη, μία digital πόλη, ή μια περιοχή όπου επενδύει σε εφαρμογές ευφυούς περιβάλλοντος;» διερωτήθηκε) γεγονός που εκμεταλλεύονται διάφορες εταιρείες τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών προκειμένου να εμπορευτούν πιο γρήγορα και πιο ακριβά τα προϊόντα τους.

http://agriniovoice.gr/ti-allazei-gia-ta-diplomata-odigisis-amka-afm-kai-karteles-anergon-oaed/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...