Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Προς επίσημη ανακοίνωση του Κουρδιστάν; Η αρχή του τέλους για την Τουρκία;

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Φαίνεται πως βρισκόμαστε λίγα μόνο λεπτά πριν το μεγάλο μπαμ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς οι Ισραηλινοί προχθές και οι Αμερικάνοι χθες ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με το βρετανικό κανάλι Sky News, η ανακοίνωση των Ισραηλινών έχει να κάνει με πληροφορίες τους από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες θέλουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο να προχωρά σε συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης εναντίον νεαρών Ισραηλινών κυρίως. Επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ το βρετανικό κανάλι Sky ανέφερε πως ο πιθανότερος στόχος επίθεσης είναι μια συναγωγή στην περιοχή Μπέογλου της Κωνσταντινούπολης, συνδεδεμένη με ένα κοινοτικό κέντρο και ένα σχολείο.
Μετά τους Ισραηλινούς,όμως και οι Αμερικάνοι εξέδωσαν αυστηρή προειδοποίηση.Πιο συγκεκριμένα State Department και Πεντάγωνο έδωσαν εντολή για την αποχώρηση των οικογενειών Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού από τμήματα της νότιας Τουρκίας.
Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι η απομάκρυνση γίνεται «εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικάνοι προειδοποιούν τους πολίτες τους για την Τουρκία, καθώς παρόμοια κίνηση είχε προηγηθεί πριν τον εορτασμό της κουρδικής γιορτής του Newroz. όπου Αμερικανοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι θα ξεσπάσει μεγάλο κύμα βίας και ένοπλων συγκρούσεων σε όλη την Τουρκία που θα θυμίζει έντονα τον συριακό εμφύλιο.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες που έρχονται στο Geopolitics τόσο από Αμερικάνικες όσο και και από Ρωσικές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν αργεί η χρονική στιγμή όπου θα ανακοινωθεί και επίσημα η δημιουργία του Κουρδιστάν. Το γεγονός ενισχύεται και από την επίσκεψη του αρχηγού της CIA στη Μόσχα στις αρχές Μαρτίου. Μια επίσκεψη που κρατήθηκε μυστική μέχρι την Δευτέρα και θορύθησε ιδιαίτερα την Τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρωσικής πλευράς, ο Τζον Μπρέναν συζήτησε για το συριακό και το κουρδικό ζήτημα με τους Ρώσους.
Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του βλέπουμε πως το μεγάλο αφεντικό της CIA που διαδέχθηκε τον στρατηγό Πετρέους (γνωστό για το ερωτικό σκάνδαλο αλλά πληροφορίες λένε πως είχε εκνευρίσει με τη στάση του την Ισραηλινή πλευρά) δεν είναι κάποιος τυχαίος αξιωματούχος.
Ο Μπρέναν, ο οποίος μιλάει άπταιστα αραβικά, γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1955 στο Νιου Τζέρσει. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Fordham University, στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Στη πρώτη θητεία του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, είχε διοριστεί ως σύμβουλος του πλανητάρχη για θέματα τρομοκρατίας. Τότε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος, ο Μπάρακ Χουσείν Ομπάμα είχε δηλώσει για τον Μπρέναν ότι «έχει την εμπειρία, το όραμα και την ακεραιότητα που απαιτούνται για τη θέση αυτή».Ο Μπρέναν είχε διατελέσει σύμβουλος του Ομπάμα και κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του .Έχει εργαστεί ως αναλυτής και αξιωματικός σε γραφεία της CIA στο εξωτερικό και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας.
Υπηρέτησε ως προσωπάρχης του Τζορτζ Τένετ και στην δεκαετία του ΄90 ήταν σταθμάρχης της CIA στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Πληροφορίες που καταφθάνουν στο Geopolitics επιβεβαιώνουν πως ο Μπέρναν συζήτησε και συμφώνησε με τη Ρωσική πλευρά θέματα τρομοκρατίας καθώς και τη στάση ΗΠΑ-Ρωσίας στην περίπτωση της Λιβύης που είναι το νέο πεδίο δράσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου (DAESH). Ο δρόμος εξάλλου για συνεργασία των δυο χωρών άνοιξε μετά τις πολλαπλές συναντήσεις Λαβρόφ Κέρι.

Άλλες πληροφορίες πάλι λένε πως συζητήθηκε και το μέλλον του Κουρδιστάν καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία φαίνεται πως συμπλέουν (σε κάποια τουλάχιστον σημεία) στο θέμα της επίσημης ανεξαρτησίας των Κούρδων. Οι Κούρδοι υπήρξαν παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην αποστολή τους να συλλάβουν τον Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης, συνέλαβαν τον Χασάν Γκουλ, αγγελιοφόρο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2004, η οποία οδήγησε τελικά στην επιχείρηση Λόγχη του Ποσειδώνα, κατά την οποία αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν.
Υπέρ των Κούρδων κινείται και η Ρωσική πλευρά μετά την ένταση στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις που δημιουργήθηκε από την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου 2015 που κόστισε τη ζωή του Ρώσου αξιωματικού και οδήγησε σε ρωσικές κυρώσεις προς την χώρα. Τα ρωσικά ΜΜΕ μάλιστα ξεκίνησαν να προβάλλουν με ιδιαίτερη θέρμη τα αιτήματα του Κουρδικού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος.
Ας μην λησμονούμε όμως πως το CNN από τον Οκτώβριο του 2014 έδειξε στους Αμερικανούς πολίτες ποιο είναι το Κουρδιστάν. Μια κίνηση που δείχνει καθαρά την τακτική των Αμερικανών στην περιοχή.



Υπενθυμίζουμε επίσης πως τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Κέρι μετέβη αεροπορικώς στον κουρδικό θύλακα έπειτα από μια επίσκεψη σχεδόν 24 ωρών στη Βαγδάτη στο πλαίσιο μιας κατεπείγουσας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με σκοπό να «σωθεί το Ιράκ» ζήτησε από τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί να ταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στη Βαγδάτη. Προφανώς τότε θα πρόσφερε και κάποια ανταλλάγματα που ήρθε μάλλον η ώρα να δοθούν.


Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Μασούντ Μπαρζανί είνα Κούρδος πολιτικός και Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν από το 2005. Το Ιρακινό Κουρδιστάν ή Περιοχή του Κουρδιστάν που επίσης αναφέρεται ως Νότιο Κουρδιστάν και ως τμήμα του Μείζονος Κουρδιστάν και είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή στο Ιράκ, ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη. Συνορεύει στα ανατολικά με το Ιράν, στα βόρεια με την Τουρκία, στα δυτικά με τη Συρία και στα νότια με το υπόλοιπο Ιράκ. Μετά την ήττα του Σαντάμ Χουσεΐν στον Πόλεμο του Κόλπου (1991) ένα από τα αποτελέσματα ήταν να τεθούν υπό κουρδικό έλεγχο οι περιοχές του βορείου Ιράκ που παραδοσιακά θεωρούνται πατρίδα των Κούρδων (γνωστές με τις ονομασίες Ιρακινό Κουρδιστάν και «Νότιο Κουρδιστάν». Λίγους μήνες μετά τη σύσταση αυτόνομης ζώνης, διεξήχθησαν και οι πρώτες ελεύθερες εκλογές το 1992.
Ο Μπαρζανί ως πρόεδρος του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν έχει πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ιορδανία ενώ ήταν και ένας από τους υποψηφίους στη βραχεία λίστα του περιοδικού Time για το Πρόσωπο της Χρονιάς του 2014, για τις προσπάθειές του για ανεξαρτησία του Κουρδιστάν αλλά και για τον αγώνα του εναντίον του DAESH. Σύμφωνα με δήλωσή του στο CNN, στις 23 Ιουνίου 2014 το Ιράκ διαλύεται και έχει έλθει η στιγμή αυτοπροσδιορισμού των Κούρδων του Ιράκ, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν «όμηροι του άγνωστου».
Για τον αγώνα των Κούρδων Πεσμεργκά ενάντια στο DAESH έχουν γίνει πάμπολλες αναφορές στα ΜΜΕ της Δύσης με τελευταία και ιδιαίτερα σημαντική την εκπομπή του δημοσιογράφου- πολεμικού ανταποκριτή και συγγραφέα Neil Shea στο National Geographic Channel πριν από λίγες ημέρες όπου εξήρε την ανδρεία των Κούρδων λέγοντας πως θα έρθει η στιγμή που θα ζητήσουν το δικό τους κράτος και η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορέσει να τους αρνηθεί. (Η εμπειρία μου με έχει μάθει πως τα ρεπορτάζ αυτά, ειδικά του National Geographic δεν είναι τυχαία και όσα λέγονται έχουν συγκεκριμένους σκοπούς).
Ο υποθετικός χάρτης του Κουρδιστάν, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος από την περιοχή του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν και σίγουρα αυτή τη στιγμή φαντάζει δύσκολο να ενωθούν όλες αυτές οι περιοχές. Είναι μια περιοχή όπου απλώνεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στις ανατολικές επαρχίες της σημερινής Τουρκίας έως την περιοχή του Καυκάσου βόρεια και ορισμένες από τις βορειοδυτικές επαρχίες του Ιράν και τις βόρειες του Ιράκ στα νότια. Η δημιουργία λοιπόν ενός κράτους σ΄αυτήν την περιοχή σίγουρα θα στερούσε τμήματα από Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν δημιουργώντας ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Αρχικά, η Τουρκία θα αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα και θα επιχειρούσε όλη αυτή την ένταση της αποτυχίας να την μεταφέρει στην περιοχή του Αιγαίου. Πρόβλημα επίσης θα αντιμετώπιζε και ο Ερντογάν που ίσως να έχανε την εξουσία και να βλέπαμε τον στρατό να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για την ευρύτερη περιοχή.
Πάντως ήδη ο Ερντογάν βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί καθώς οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στην καλύτερη χρονική τους περίοδο.Ο Τούρκος πρόεδρος, που θα βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη και την Παρασκευή για την τέταρτη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να έχει διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.Επισήμως, όμως θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενώ όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος η συνάντηση Ερντογάν- Ομπάμα θα γίνει κάποια στιγμή στο πόδι και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου. Η Άγκυρα θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαβεβαιώνει πως η επίσκεψη του προέδρου της έχει κυρίως στόχο τη συμμετοχή του, μαζί με πολλούς άλλους αρχηγούς κρατών στη Σύνοδο και να εγκαινιάσει ένα μεγάλο οθωμανικού στυλ τζαμί στο Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον.
Την ίδια προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας προτίθεται να καλέσει στα όπλα και τις γυναίκες ακολουθώντας το παράδειγμα των Κούρδων και του Ισραήλ προκαλεί προβληματισμό για όσα αναμένονται στην περιοχή. Ενώ αναμένουν τις βουλευτικές εκλογές στη Συρία στις 13 Απριλίου και με τις πληροφορίες που έρχονται να μιλούν για αναταραχή στην περιοχή, το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει η χώρα μας αλλά και ποια η στάση της Ευρώπης και του Ισραήλ σε περίπτωση ανακοίνωσης ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
Σίγουρα το Ισραήλ και καθώς οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης με Τουρκία μετά την ένταση στις σχέσεις του από το Mavi Marmara και έπειτα θα κινηθούν με την διπλωματική σκέψη πως ο εχθρός του εχθρού μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο.
http://www.geopolitics.com.gr/2016/03/blog-post_531.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...