Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αυξήσεις σε βενζίνη, αέριο, κινητά, συνδρομητική τηλεόραση - Φωτιά η νέα έκτακτη εισφορά και ο ΕΝΦΙΑ

Νέα σκληρά φορολογικά μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να καλυφθεί η "τρύπα" του 1,5 δισ. ευρώ που απομένει ως το 2018 καθώς οι μέχρι τώρα σχεδιαζόμενες επιβαρύνσεις στη φορολογική κλίμακα δεν επαρκούν, με το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει ότι στόχος παραμένει η δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Σύμφωνα με το Mega, μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι:
  • Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, έως και 10 λεπτά το λίτρο, παρά το ότι η Ελλάδα έχει την 5η μεγαλύτερη φορολογία στην ΕΕ
  • Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
  • Η αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, την ώρα που η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη, ενώ παγκοσμίως βρισκόμαστε πιο χαμηλά μόνο από την Τουρκία, την Ιορδανία, την Γκαμπόν, την Τανζανία και την Τζαμάικα!
  • Η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
800 εκατ. ευρώ περισσότεροι φόροι προκύπτουν από τη νέα φορολογική κλίμακα, από την οποία προκύπτουν:
  • "Ψαλίδι" αφορολόγητου στις 9.090 ευρώ
  • Επιπλέον 100 ευρώ φόρος ως 20.000 ευρώ εισόδημα
  • Έως 550 ευρώ παραπάνω φόρος μέχρι 25.000 ευρώ
  • Επιβάρυνση 900 ευρώ για εισόδημα 40.000 ευρώ.
Πιο βαριά κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ θα είναι και η έκτακτη εισφορά, που φέρνει επιβαρύνσεις από τις 18.000 ευρώ και πρόσθετο φόρο 526 ευρώ για 40.000 ευρώ εισόδημα.
Υπό μελέτη είναι ένας πιο "βαρύς" κατά 200 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ για πολλά και ακριβά ακίνητα, ενώ πιο "αλμυρός" κατά 250 εκατ. ευρώ θα είναι ο φόρος για εισόδημα από ακίνητα.
"Πρέπει να πάμε σε μια λογική δίκαιων φόρων. Αυτή τη στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε νέα φορολογικά μέτρα στη διπαραγμάτευση που να μοιράσουν όσο πιο δίκαια και αναλογικά μπορούν το φορολογικό βάρος το οποίο έχουμε δεχθεί" δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...