Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Γιώργος Παπαθανασόπουλος: Τί γράφουν οι επιστολές του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και τον ουνίτη πριμάτου της Ουκρανίας

Ο πριμάτος των Ουνιτών της Ουκρανίας
Sviatoslav Shevchuk

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Επειδή το θέμα των ανταλλαγεισών επιστολών μεταξύ του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του πριμάτου των ουνιτών της Ουκρανίας Σβιάτοσλαβ είναι σοβαρότατο,
κληρικοί και λαϊκοί εζήτησαν από τον υπογράφοντα να πληροφορηθούν περισσότερα γι’ αυτές. Προς τον σκοπό αυτό παρουσιάζουμε σε μετάφραση όλη την είδηση, όπως την έγραψε η ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Ειδήσεων της Ουκρανίας – ΥΘΕΟ (Religious Information Service of Ukraine - UGCC) την 1η Αυγούστου 2016, στις 10.33:


          «Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινουπόλεως ευχαρίστησε τον πριμάτο της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, Πατριάρχη Σβιάτοσλαβ (Σέβτσουκ) για την υποστηρίξη του στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, την οποία εξέφρασε στην επιστολή του. Αυτή (η επιστολή) δημοσιεύεται από τη Διεύθυνση Ειδήσεων της ΥΘΕΟ:

          “ Έχουμε την ευχαρίστηση να επωφεληθούμε της ευκαιρίας να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για την επιστολή σας και για τις αδελφικές ευχές σας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η οποία – με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και τη συνέργια των αδελφών μας Προκαθημένων και ιεραρχών των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών από όλο τον κόσμο – συνήλθε στις 19 Ιουνίου και επιτυχώς ετελείωσε στις 26 Ιουνίου 2016 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης” γράφει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

          Ο Πατριάρχης συνεχίζει στην επιστολή του:

          “ Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε Σεβασμιώτατε (Your Eminence) η δέσμευσή μας στον διάλογο με την Αδελφή μας Εκκλησία υπερβαλλόντως υποστηρίχθηκε στις Συνοδικές Επιτροπές και επισήμως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν. Αυτή, κατά την άποψή μας, είναι βεβαίως κρίσιμη για την αξιόπιστη και ενωτική μαρτυρία του Ευαγγελίου στον ταραγμένο κόσμο της εποχής μας”. (Σημ. Η υπογράμμιση του γράφοντος)

          Επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε ( Σημ.  τον ουνίτη πατριάρχη) για τις προσευχές του “για ειρήνη και σταθερότητα στην Ουκρανία”. “ Είθε ο Παντοδύναμος Θεός να προστατεύει και να φυλάσσει την πληγωμένη χώρα σας” ευχήθηκε (Σημ. στην επιστολή του ) ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

          Σημειώνεται ότι τον Μάϊο του 2016 ο (Σημ. ουνίτης) πατριάρχης έγραψε επιστολή στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή του στη Σύνοδο της Κρήτης.

Πολλοί από τους ιεράρχες που συλλογίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία ίσως να εκπλήσσονται όταν πληροφορούνται ότι η Κεφαλή της (Σημ. ουνίτικης) εκκλησίας, η οποία συχνά αναφερόταν ως το μέγιστο εμπόδιο στον οικουμενικό διάλογο, σας υποστηρίζει με τις ειλικρινείς προσευχές της, ο Θεός να είναι παρών στις συζητήσεις σας, διότι  “ όπου είναι δύο ή τρεις συνηγμένοι στο όνομά μου εκεί είμαι ανάμεσά τους (Ματθ. ιη΄ 20)”, έγραψε ο Πατριάρχης Σβιάτοσλαβ.

          Στην επιστολή του ο Πατριάρχης της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας υπενθυμίζει επίσης ότι πριν από 21 χρόνια μέλη της Ομάδας Μελέτης της Εκκλησίας του Κιέβου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Φανάρι.

          “Σας διαβεβαιώ ότι το ίδιο πνεύμα οικουμενικής δεκτικότητας και ειλικρίνειας που τότε είδατε στους Ουκρανούς Ελληνες Καθολικούς ιεράρχες και κληρικούς διατηρείται ζωντανό σήμερα. Εν τούτοις, υπάρχει ένα ζήτημα, θα ήθελα να προτείνω στη Σύνοδο να μελετήσει – να συζητήσει τη δυνατότητα εφαρμογής κοινών σχεδίων για την ιστορία, για τον “καθαρισμό της μνήμης και την επούλωση των πληγών του παρελθόντος” έγραψε η κεφαλή της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας στην επιστολή του».

          Αυτό είναι το ρεπορτάζ του εκκλησιαστικού πρακτορείου ειδήσεων της Ουκρανίας την 1η Αυγούστου 2016, χωρίς σχόλια. Λένε τόσα πολλά τα όσα αναφέρονται στις επιστολές του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του ουκρανού ουνίτη Πατριάρχη, ο οποίος μάλιστα δίνει και συμβουλές στη Σύνοδο της Κρήτης, ώστε περιττεύει κάθε περαιτέρω σχόλιο.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...