Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΠΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ...

σχόλιο Γ.Θ : Όταν το κόμμα του Δανού βασιλιά της Ελλάδος κέρδισε τις εκλογές (αν και με μειοψηφία), ξήλωσε τους εμπειροπόλεμους και νικηφόρους στρατιωτικούς με απειροπόλεμους φιλοβασιλικούς, που δεν είχαν ακούσει ούτε πιστολιά. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα από τα εγκληματικά λάθη, που οι Δανοί βασιλείς και πρίγκιπες της Πατρίδας μας διέπραξαν και οδήγησαν στην καταστροφή

"(...) Ο γιος του Βασιλιά Γεωργίου, Πρίγκιπας Ανδρέας, έλαβε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία αρχικά με τον βαθμό του υποστράτηγου, ως διοικητής της XII Μεραρχίας. Τον Ιούλιο του 1921 ανέλαβε την διοίκηση του Β΄ΣΣ, αντικαθιστώντας τον Αρ. Βλαχόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Σαγγάριου, ο “βασιλόπαις” ήρθε σε σύγκρουση με τον αρχιστράτηγο Παπούλα, επειδή συχνά αγνοούσε τις διαταγές κι ενεργούσε αυθαίρετα.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας Γλύξμπουργκ

Συγκεκριμένα, όταν το ελληνικό στράτευμα επρόκειτο να ανεφοδιαστεί στο Καλέ Γκρότο (27 Αυγούστου 1921), το μεν Γ΄ ΣΣ διατάχθηκε να αμυνθεί “μέχρις εσχάτων”, το δε Β΄ ΣΣ να ενεργήσει μετακίνηση προς εκτέλεση αντεπίθεσης αμέσως μόλις εκδηλωνόταν η εχθρική επίθεση.
Αλλά ο “βασιλόπαις” παράκουσε και ενήργησε αυτόβουλα -πράγμα για το οποίο αργότερα παραπέμφθηκε σε δίκη. Αντί να ενεργήσει σύμφωνα με τις διαταγές, μετακίνησε τις δυνάμεις του πίσω από το Γ' ΣΣ αφήνοντας ακάλυπτα τα πλευρά και τα νώτα του Α' ΣΣ. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο Ανδρέας ερχόταν σε σύγκρουση με τον αρχιστράτηγο Παπούλα, ώστε κάποια στιγμή η αντικατάστασή του στη διοίκηση του Β΄ ΣΣ κρίθηκε επιβεβλημένη. Πράγματι, αντικαταστήθηκε από τον υποστράτηγο Τρικούπη.

Από Ιωάννη Γιαλοψό

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...