Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Γιατί το Ισραήλ ευνοεί διαχρονικά τον κουρδικό παράγοντα

jews
Oι Κούρδοι είναι αδέλφια μας...


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Β Συρία. Πέραν των γνωστών γεωστρατηγικών βλέψεων και άμεσης εμπλοκής των δυτικών με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ υπάρχει κάποιος εξωγενής παράγοντας της περιοχής που να ευνοεί τις αποσχιστικές τάσεις των κούρδων στο βορρά της Συρίας και μάλιστα εν μέσω πολέμου κατά του παγκόσμιου τζιχάντ του εξτρεμιστικού σουνιτισμού κι αν ναι γιατί;
Toν Ιούνιο του 2014, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu εξέφρασε την υποστήριξή του στην κουρδική διεκδίκηση.« Θα οφείλαμε… να υποστηρίξουμε την επιθυμία των κούρδων για την ανεξαρτησία τους » είπε και πρόσθεσε ότι οι κούρδοι είναι  « ένα έθνος μαχητών που απέδειξε την πολιτική του δέσμευση και είναι άξιο της ανεξαρτησίας του. »
«Αν το Ιράκ διαιρεθεί κάτι που διαφαίνεται ως αναπόφευκτο, οι Κούρδοι θα είναι αδέλφια μας» δήλωσε στο Financial Times στις 27 Ιουνίου 2014, ο Σιμόν Πέρες, τότε πρόεδρος του Ισραήλ.
Το 1970, όταν οι κούρδοι αγωνίζονταν στο Ιράκ κατά του καθεστώτος Μπάαθ ο τότε  Ισραηλινός πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπέγκιν, στάθηκε στο πλευρό του κουρδικού αγώνα.
Πιο πρόσφατα το Γενάρη του 2016 η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ η Ayelet Shaked   κάλεσε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν μεταξύ Ιράν και Τουρκίας και σε μια ενδυναμωμένη πολιτική συνεργασίας Ισραήλ και κούρδων.
« Οι συροκούρδοι είναι μια κοινότητα έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ», δήλωσε στο Times of Israel η καθηγήτρια  Ofra Bengio, υπεύθυνη του προγράμματος κουρδικών μελετών στο Πανεπιστήμιο του Tel-Aviv.Η ίδια είπε « εγώ ξέρω  κάποιους συροκούρδους διευθύνοντες που πήγαν μυστικά στο Ισραήλ χωρίς να το δημοσιοποιήσουν».Αναφέρεται σε επαφές.timesofisrael. 20 mars 2016.

barzaniInIsrael
Αλλά τι βρίσκεται πίσω από αυτή την ισραηλινή συμπάθεια προς τους Κούρδους;
Οικονομικές και στρατιωτικές συναλλαγές.Το πετρέλαιο. Ιστορικές σχέσεις μεταξύ του εβραϊκού λαού και του κουρδικού λαού. Αμυντικοί λόγοι. Η κοινή μειονοτική εθνογραφική ιδιομορφία τους ως μειονότητες στην Ανατολή.
Οικονομικές και στρατιωτικές συναλλαγές. Το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times στις 24 Αυγούστου 2015 το Ισραήλ αγόρασε από  την αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ (KRG) το 77% του πετρελαίου, που αντιστοιχεί σε 19 εκατομμύρια βαρέλια.Οι κούρδοι από την πλευρά τους αγοράζουν όπλα από το Ισραήλ.

Kurdish Regional Government President Massoud Barzani (R) shakes hands with U.S. Secretary of State John Kerry (L) in Arbil, in Iraq's Kurdistan region June 24, 2014. Kerry was in Iraqi Kurdistan on Tuesday to urge its leaders not to withdraw from the political process in Baghdad after their forces took control of the northern oil city of Kirkuk. Peshmerga fighters, the security forces of Iraq's autonomous Kurdish north, seized control of Kirkuk on June 12 after the Iraqi military fled in the face of an onslaught from Sunni militants from the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL). REUTERS/Stringer (IRAQ - Tags: POLITICS)
Ιστορικές σχέσεις μεταξύ του εβραϊκού λαού και του κουρδικού λαού
Εβραίοι και  Κούρδοι είναι δύο λαοί ανάδελφοι και μειονοτικοί στην Ανατολή αυτό είναι αμέσως ένα κοινό. Από την άλλη υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ισραηλινών και Ιρακινών Κούρδων.
Όταν οι Κούρδοι επαναστάτησαν εναντίον της αραβοποίησης του εδάφους τους από το καθεστώς Μπάαθ, ο Μουσταφά Μπαρζανί, ο πατέρας του σημερινού προέδρου του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν πραγματοποίησε μια πρώτη επαφή με το Ισραήλ.Το 1963 οι ισραηλινές υπηρεσίες της Μοσάντ παρείχαν  όπλα, χρήματα και υποστήριξη πληροφοριών στους Κούρδους του Ιράκ. Υπάρχουν μερικές φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν την επίσκεψη του πατέρα Μπαρζανί στο Ισραήλ και κάποιες από τις συναντήσεις του με τον μετέπειτα υπουργό Άμυνας του Ισραήλ τον διαβόητο για τη δράση του στη Μ Ανατολή Μοσέ Νταγιάν.
Αμυντικοί λόγοι
Το Ισραήλ περιβάλλεται από χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη του. Θέλει δεσμούς με χώρες στην περιοχή που να μην  είναι Άραβες, Τούρκοι ή Πέρσες. Μετά την επιχειίρηση του ιρακινού κράτους κατά των Κούρδων το Ισραήλ απαίτησε να χορηγηθεί επειγόντως αυτονομία στους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ. Η αυτονομία αυτή ενισχύθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Από τότε, οι αρχές της κουρδικής κυβέρνησης του Ιράκ έχουν διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ.
Για την  ισραηλινή κυβέρνηση που οριοθετεί ως πρώτο εχθρό της το Ιράν σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της η κουρδική περιοχή φαντάζει ως ένας σύμμαχος κατά του κοινού εχθρού.
Οι σχέσεις μεταξύ Κούρδων και Ισραηλινών ενισχύθηκαν μετά τη δράση εναντίον των Κούρδων του βόρειου Ιράκ από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Εβραϊκές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο άρχισαν μια έντονη εκστρατεία για να απαιτήσουν τη βοήθεια και την αλληλεγγύη υπέρ των Κούρδων και απαίτησαν από τις ΗΠΑ ν΄ασκήσουν πίεση στο Ιράκ. vilaweb 30.7.16

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...