Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Μια πρώην σκλάβα, η Χάριετ Τάμπμαν, στο νέο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων

Μια μαύρη πρώην σκλάβα που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των δούλων στην Αμερική, η Χάριετ Τάμπμαν (Harriet Tubman), θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο Άντριου Τζάκσον στη «μπροστινή» όψη του χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων.

Η Χάριετ Τάμπμαν (1820-1913) ήταν Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια.
Το 1849 κατόρθωσε να δραπετεύσει από φυτεία του Μέριλαντ, όπου βρισκόταν υπό καθεστώς δουλείας, και κατέφυγε στον βορρά, όπου ενεργοποιήθηκε στο δίκτυο Υπόγεια Σιδηροδρομική Γραμμή (Underground Railroad), που οργάνωνε αποδράσεις Αφροαμερικανών δούλων, εξασφαλίζοντάς τους καταφύγιο στον Καναδά ή στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ.
Έως το ξέσπασμα του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου ταξίδεψε 19 φορές στον δουλοκτητικό Νότο και βοήθησε στην απελευθέρωση περισσότερων από 300 δούλων, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ήταν κατάσκοπος και νοσοκόμα στον στρατό των Βορείων.
Τα επόμενα χρόνια η Τάμπμαν συνέχισε τους αγώνες της εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και για την ισότητα των γυναικών.
Το προηγούμενο καλοκαίρι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, είχε ανακοινώσει ότι στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων θα έφευγε η εικόνα του Αλεξάντερ Χάμιλτον και θα έμπαινε μιας γυναίκας, πράγμα που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, μιας και ο Χάμιλτον ήταν εκείνος που βοήθησε να ιδρυθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το οικονομικό σύστημα της χώρας.
Τελικά φαίνεται ότι ο Χάμιλτον «σώθηκε» στο δεκαδόλαρο αλλά «φαγώθηκε» ο Τζάκσον από το εικοσαδόλαρο, ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης σκλάβων.
Δηλαδή, δεν εξαφανίστηκε εντελώς, το πρόσωπό του θα συνεχίσει να υπάρχει στην πίσω όψη του χαρτονομίσματος.
Τα νέα χαρτονομίσματα θα παρουσιαστούν δημοσίως σε 4 χρόνια, το 2020. Μέχρι τότε, βεβαίως, πολλά μπορούν να συμβούν.
dolars

tro-ma-ktiko

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...