Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

'Ανοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο.


σχόλιο Γ.Θ : Παρόλα τα φρένα, που έχει βάλει το κατεχόμενο από τους γερμανούς κυπριακό κράτος, ο κόσμος όπως ήταν φυσικό έσπευσε να τράβήξει τις καταθέσεις, που γλύτωσαν από τους λήσταρχους της ευρώπης.
Σε διατεταγμένη υπηρεσία τα κανάλια, οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τα μεγάλα επαγγελματικά ιστολόγια προσπαθούν να πείσουν τον λαό της Κύπρου, ότι επικρατεί γαλήνη και ψυχραιμία και ότι κάποιοι μάλιστα πάνε στις τράπεζες για κατάθεση!!!



 - Στα 300 ευρώ το ανώτατο ημερήσιο όριο ανάληψης
 - Ποιοί είναι οι περιορισμοί που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
- Κομισιόν: Εξετάζεται να παραταθεί ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίου πέραν των 7 ημερών
 - Πως μεταφέρθηκαν 5 δισ με κοντέϊνερ στα θησαυροφυλάκια

- Στις 18.00 θα κλείσουν οι τράπεζες.

Ακριβώς στις 12.00 άνοιξαν στην Κύπρο οι τράπεζες για το κοινό μετά από τις 16 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί οι υπάλληλοι των τραπεζών στην Κύπρο βρίσκονταν στην δουλειά τους και ενημερώνονταν για τον τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετούν τους πελάτες τους.
Δεν έλειψαν και κάποια παρατράγουδα με τράπεζες που δεν άνοιξαν στις 12.00. Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο βρίσκονται έξω από τις κυπριακές τράπεζες και ίσως σε κάποια υποκαταστήματα να είναι περισσότεροι από τους πελάτες που περιμένουν... Τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά σε όλες τις τράπεζες. Η παρουσία της αστυνομίας είναι από το πρωί έντονη για αποφυγή επεισοδίων και την προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων.

 




ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Μπορεί να χρειαστεί να διατηρηθούν τα μέτρα και πέραν των 7 ημερών

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί να παραταθούν πέραν των 7 ημερών οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο.

Αναφερόμενη στους περιορισμούς λέει ότι μπορεί να περιλαμβάνουν τραπεζικές αργίες, τα όρια στις αποσύρσεις, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση του τερματισμού προθεσμιακών καταθέσεων, την απαγόρευση σε ορισμένες εντολές πληρωμής, περιορισμούς στη χρήση πιστωτικών / χρεωστικών / προπληρωμένων κάρτων, περιορισμούς σε άλλες τραπεζικές εργασίες, καθώς και την εκτέλεση ορισμένων συναλλαγών με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα μέτρα.

"Η Επιτροπή", τονίζεται, "θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς με τις κυπριακές αρχές, τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και την ΕΑΤ την εφαρμογή των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις κινήσεις κεφαλαίων. Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν για 7 μέρες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς τους ή να αναθεωρηθούν. Η Επιτροπή θα επιμείνει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως ανάλογα προς τους θεμιτούς στόχους του να εμποδιστεί ο άμεσος κίνδυνος στην οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και αυστηρά περιορισμένα σε διάρκεια στο χρόνο που απαιτείται για το σκοπό αυτό."

Πως ήρθαν τα 5 δις


Εντυπωσιακή ήταν η άφιξη 5 δισ ευρώ μέσα σε κοντέινερς χθες το βράδυ με εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου!
Ενα αεροσκάφος που έφυγε υπό άκρα μυστικότητα από Γερμανία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Στα έγγραφα του αεροσκάφους αναγραφόταν πως μετέφερε ομόλογα, όμως γρήγορα αποδείχθηκε ότι μετέφερε χρήματα και μάλιστα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μικρά χαρτονομίσματα.

Οι όροι για την κίνηση χρημάτων στην Κύπρο

- Ημερήσιο όριο ανάληψης 300 ευρώ

- Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.

-Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων, που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.

- Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.

- Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

- Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

- Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

- Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος. το οποίο αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.




newsit

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...