Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΝΕΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (ΖΗΖΙΟΥΛΑ).

σχόλιο Γ.Θ : Στο ίδιο έργο θεατές...
Κάποτε, στα χρόνια της Αυτοκρατορίας ο πρωτελευταίος Αυτοκράτορας, Ιωάννης Παλαιολόγος, ξεκίνησε με συνοδία αρχόντων και ιεραρχών από την Βασιλεύουσα προκειμένου να επιτευχθεί ένωση των Εκκλησιών ύστερα από προγραμματισμένους διαλόγους (Φερράρα & Φλωρεντία).
Οι παπικοί, που όταν μιλάνε για διάλογο εννοούν υποταγή στις αιρετικές δοξασίες τους, ζήτησαν από την Βυζαντινή συνοδία μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωσήφ να φιλήσει την παντόφλα του Πάπα! (ευτυχώς ο καλός Θεός δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί αυτό και λίγο μετά, το βράδυ, ο Πατριάρχης Ιωσήφ κοιμήθηκε!).
Τι θα είχε συμβεί αν ο Σεβ. Περγάμου ζούσε εκείνα τα χρόνια, ας μας το απαντήσει ο ίδιος...
Από την άλλη όοοοοοτι αιρετικό και αν κάνει ο κάθε ιεράρχης, Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος κτλ. είναι έτσι το Ορθόδοξο Συνοδικό Σύστημα της Εκκλησίας μας που δεν μπορεί να βλάψει τίποτα πέρα από την δική του ψυχή.




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (ΖΗΖΙΟΥΛΑ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================

Με βαθύτατη θλίψη - ίσως όχι έκπληξη - οι απανταχού της γης πιστοί πληροφορήθηκαν το νέο ατόπημα του Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα).

Μέλος ων της πατριαρχικής συνοδείας στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου, φίλησε το χέρι του αιρεσιάρχη όταν ήρθε η σειρά του να συγχαρεί το νέο Πάπα, ενώ ουδείς άλλος της πατριαρχικής συνοδείας προέβη σε αυτή την απρέπεια. 

Προσπαθούμε - χωρίς επιτυχία - να αντιληφθούμε τον λόγο που ο Σεβασμιότατος συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον απάδοντα για ορθόδοξο ιεράρχη τρόπο.

Είχε βεβαίως υπόψη του τη θύελλα που ξεσήκωσε η παρόμοια ενέργεια του Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, όταν πήγε στη Θρονική Εορτή του Βατικανού.

Γνωρίζει ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της αγανάκτησης των πιστών για την οικουμενιστική του στάση στους διαλόγους στους οποίους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, αφού είναι ο επιτελάρχης των οικουμενιστικών σχεδιασμών του Φαναρίου.

Δεν του το επέβαλλε κάποιο πρωτόκολλο. 

Ούτε θα τον παρεξηγούσε ο Πάπας Φραγκίσκος ή θα έπεφτε στη δυσμένεια του, αν δεν του φιλούσε το χέρι.

Ούτε και τώρα που του το φίλησε ο Πάπας συγκινήθηκε και θα γίνει περισσότερο ελαστικός στο διάλογο με τους Ορθόδοξους.

Πέτυχε μόνο την επιβεβαίωση των καταγγελιών ότι είναι ιεράρχης με αμβλυμένο ορθόδοξο κριτήριο, ενώ δεν απέσπασε την εύνοια του Πάπα.

Επομένως γιατί το έκανε;

Για να προκαλέσει; 

Δεν δίνει την εντύπωση φίλερη ανθρώπου.

Πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο της αήθειας που επέδειξε.

http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5168.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...