Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕΠΕ ΓΚΡΙΛΟ ΚΑΙ Η "ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ"

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο τοποθετείται στις 22 Φεβρουαρίου, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Μπέπε Γκρίλο.
Ο γκουρού του γενοβέζου κωμικού ανέβηκε στην εξέδρα για να εκστομίσει μόνο τέσσερις λέξεις: «Θα αλλάξουμε την Ιταλία». Στους οπαδούς του Κινήματος των 5 Αστέρων ακούστηκε σαν υπόσχεση. Σε άλλους θα μπορούσε να φανεί και σαν απειλή.  Στην ιστοσελίδα της εταιρείας τού Καζαλέτζο φιγουράρει ένα βίντεο. Ο τίτλος του είναι «Γαία» και το περιεχόμενό του είναι ένα είδος προφητείας που θα περίμενε να δει κανείς στον κινηματογράφο παρά στην ιστοσελίδα μιας εταιρείας ως δηλωτικό των απόψεων ενός συμβούλου επικοινωνίας.

ΔΙΠΟΛΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

Ο Καζαλέτζο προβλέπει ότι ο κόσμος θα χωριστεί σε δύο μπλοκ. Από τη μία πλευρά είναι οι δυτικές δημοκρατίες, των οποίων βασικό κριτήριο της ποιότητάς τους είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται η Ρωσία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή, όπου το Διαδίκτυο ελέγχεται αυστηρά και οι ελευθερίες περιορίζονται. Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Οχι σε κάποιο μακρινό μέλλον αλλά το 2018 - μόλις σε έξι χρόνια. Η σύγκρουση αυτή θα αλλάξει οριστικά τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Κατ' αρχάς θα διαρκέσει 22 ολόκληρα χρόνια. Και το 2040 που θα έχει ολοκληρωθεί θα έχουν απομείνει στον πλανήτη μόλις ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Από αυτούς τους ανθρώπους θα γεννηθεί ένας νέος κόσμος, ελεύθερος, ευτυχισμένος και φυσικά καλωδιωμένος στο Ιντερνετ. Η άμεση δημοκρατία θα γίνει επιτέλους γεγονός. Τις τύχες του κόσμου θα αναλάβει μια παγκόσμια κυβέρνηση που δεν θα λέγεται κυβέρνηση αλλά «Γαία».

Στο μόνο σημείο που μπορούμε - τουλάχιστον μέχρι στιγμής - να αναγνωρίσουμε τον Μπέπε Γκρίλο είναι στη διακήρυξη της άμεσης δημοκρατίας, η οποία θα λειτουργεί με ψηφοφορίες των πολιτών στο Διαδίκτυο. Αν και χθες ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να δώσει σε αυτόν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων έχει κηρύξει κατ' επανάληψη το τέλος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Μα δεν θα έπρεπε να περιμένει έως το 2018; Μήπως βιάζεται; Η άποψη του Καζαλέτζο πάνω σε αυτό το ζήτημα θα είχε ενδιαφέρον. Αλλά ο γκουρού είναι αλλεργικός στις συνεντεύξεις. Ενας δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» που ζήτησε να τον συναντήσει περίμενε τέσσερις ημέρες την απάντηση για να εισπράξει τελικά ένα ξερό «όχι». Η μοναδική δήλωση του μυστηριώδους συμβούλου επικοινωνίας έγινε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Το νόημα της δήλωσης ταυτίζεται με το περιεχόμενο του βίντεο: μια ριζική αλλαγή περιμένει τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του, πάντως, ο Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο γίνεται ακόμη πιο μυστηριώδης. Στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ, τον θησαυρό πληροφοριών στον οποίο επένδυσε επικοινωνιακά κι έκανε και τον άλλοτε τεχνοφοβικό Γκρίλο να επενδύσει, βρίσκει κανείς ελάχιστα πράγματα που να αφορούν τον ίδιο. Τα μόνα πράγματα που μπορεί κανείς να μάθει από εκεί είναι ότι είναι ιδρυτής, βασικός μέτοχος και πρόεδρος της εταιρείας Casaleggio Associati, ότι η έδρα της εταιρείας βρίσκεται σε ένα δρομάκι πίσω από τη Σκάλα του Μιλάνου και ότι ο ίδιος έχει γεννηθεί στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας το 1954.

Οι υπόλοιπες πληροφορίες προέρχονται από τη δημοσιογραφική έρευνα. Αλλα πράγματα που είναι γνωστά για το πρόσωπό του ξεκίνησαν ως φήμες από το βαθύ Ιντερνετ για να αποκτήσουν τελικά το στάτους της αληθινής πληροφορίας εξαιτίας της συνεχούς ανακύκλωσης στο Διαδίκτυο. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ο Καζαλέτζο ξεκίνησε την καριέρα του στον κυβερνοχώρο από την Olivetti. Τον ξαναβρίσκουμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 γενικό διευθυντή της Webbeg SA, εταιρείας που ελέγχεται από την Telecom Italia, τον ιταλικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών. Στον κλάδο ο Καζαλέτζο αποκτά τη φήμη του Μέσι των νέων τεχνολογιών. Το 2005 ιδρύει τη δική του εταιρεία. Ενας από τους πρώτους πελάτες είναι ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, άλλοτε δικαστής-σύμβολο της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» και μετέπειτα ηγέτης του κόμματος Ιταλία των Αξιών. Ο Καζαλέτζο αναλαμβάνει να σουλουπώσει την ιστοσελίδα του Ντι Πιέτρο και να μετατρέψει τον ίδιο σε ένα καλό προϊόν για τους χρήστες του Ιντερνετ, αλλά η συνεργασία δεν περπατάει.

Κι έπειτα έρχεται η συνάντηση με τον Γκρίλο. Λέγεται ότι ο γενοβέζος κωμικός πήγε απρόθυμα στη συνάντηση. Αλλά στο τέλος της είχε γεννηθεί ένας πραγματικός έρωτας. Ο Καζαλέτζο πείθει τον Γκρίλο να ανοίξει ένα μπλογκ - λέξη άγνωστη τότε στο μεγάλο κοινό. Σε λίγο θα γίνει ο πιο δημοφιλής μπλόγκερ στην Ιταλία. Επειτα γεννιέται η ιδέα του Vaffanculo Day, των συγκεντρώσεων σε όλη την Ιταλία κατά του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, και τέλος η ίδρυση του Κινήματος των 5 Αστέρων στις 4 Οκτωβρίου 2009. Ιθύνων νους είναι ο Καζαλέτζο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο «κλόουν». Οι δυο τους, μαζί με τον Ντάριο Φο, εξέδωσαν στις αρχές του έτους το ιδεολογικό τους μανιφέστο. Πρόκειται για έναν πολιτικοφιλοσοφικό διάλογο ανάμεσα στον γκουρού, στον κωμικό και στον νομπελίστα που φέρει τον τίτλο «Ο γρύλος τραγουδάει πάντα το δειλινό». Το πόνημα έχει πουλήσει περισσότερα από 40.000 αντίτυπα. Πιο βερμπαλιστής, ο Ντάριο Φο ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, τη Λομβαρδία των μεσαιωνικών χρόνων και την Αναγέννηση για να φτάσει στο Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο περιγράφει περίπου σαν το νέο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας. Ο Μπέπε Γκρίλο λειαίνει τις απόψεις του.

ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Και ο Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο; Ο αναγνώστης μπορεί να βρει μια εικόνα της σχέσης του με την πραγματικότητα στη σελίδα 68: «Μια ημέρα συνάντησα έναν φίλο αρχιτέκτονα στο Second Life (εικονικός κόσμος στο Διαδίκτυο). Του ζήτησα να μου φτιάξει ένα μέγαρο. Συνεργαστήκαμε μέσω των ψηφιακών μας ταυτοτήτων και όταν τελειώσαμε περιηγηθήκαμε στο μέγαρο. Επειτα από λίγα λεπτά είχα ξεχάσει ότι βρισκόμουν σε έναν φανταστικό κόσμο». Ο κόσμος του Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο περιλαμβάνει ακόμη έναν αμέριστο θαυμασμό προς τα πρόσωπα του βασιλιά Αρθούρου και των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης, του Τζένγκις Χαν αλλά και το σύμπαν του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, συγγραφέα του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αυτός ο κόσμος έχει και άλλα πράγματα ασφαλώς. Ο Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο, όμως, προτιμά να τα κρατάει στο σκοτάδι.

http://www.agioritikovima.gr/diethni/18530-o-gkourou-tou-m

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...