Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Σπάνια κειμήλια του 1821 στη Θεσσαλονίκη

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ(nchiotopoulou@ekdotiki.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ 

Το καριοφίλι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, πιστόλες και σπάθες του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Ιωάννη Μακρυγιάννη, του Νικηταρά και άλλων επωνύμων...
αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, το αντίγραφο του λαβάρου της Αγίας Λαύρας, η πρωτότυπη προκήρυξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία με την υπογραφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη κ.ά. θα έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να θαυμάσουν στην έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
 Η σπουδαία έκθεση που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και το Ιδρυμα Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί μια από τις λαμπρότερες εκθέσεις που έχουν διοργανωθεί ποτέ, για το λόγο, ότι για πρώτη φορά έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη, 45 συνολικά κειμήλια, επωνύμων αγωνιστών του 1821.
«Μέσω αυτής της σπουδαίας έκθεσης, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο είναι ανοιχτό για τους πολίτες, θέλει να φωτίσει την άγνωστη σε πολλούς συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στην επανάσταση του 1821. Η Μακεδονία μπορεί να μην απελευθερώθηκε τότε, συνέβαλε όμως με το αίμα των ηρώων της στην Εθνική Παλιγγενεσία» τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ξενάγησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμπληρώνοντας ότι οι πρόγονοι μας ήταν η «ασπίδα» οι οποίοι συμβάλλανε στο να καθυστερήσουνε τον Τουρκικό στρατό να κατέβει προς τη Νότιο Ελλάδα.
«Οι πρόγονοι μας βοήθησαν τους Ελληνες της Νοτίου Ελλάδος να αποκτήσουν την ελευθερία τους περίπου 100 χρόνια νωρίτερα από εμάς. Με την παρούσα έκθεση θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους Ελληνες πολίτες ότι οι πρόγονοί τους αγωνίστηκαν και πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής ανάτασης» επισήμανε ο κ. Καράογλου.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος τόνισε πως «λίγος κόσμος γνωρίζει ότι ο τουρκικός στρατός βρήκε αντίσταση και καθυστέρησε στη Μακεδονία, επιτρέποντας στον αγώνα να φουντώσει στην Πελοπόννησο. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Νάουσα και Oλυμπος υπέστησαν μεγάλα δεινά κατά την περίοδο της επανάστασης, με ολόκληρα χωριά να αφανίζονται».

Τα κειμήλια της έκθεσης
Οσον αφορά τα εκθέματα της έκθεσης «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» προέρχονται από πολλές πηγές όπως από τη συλλογή της ιεράς μονής Αγίας Λαύρας, από την προεδρική φρούρα, το Πολεμικό μουσείο, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης καθώς και από ιδιωτικές συλλογές όπως του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου, του Δημήτρη Γιάννογλου, του Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου, του ζωγράφου Γιάννη Μυλωνά με πίνακες από στολές καθώς και του Βασίλειου Νικόλτσιου και του υιού του Νικόλαου.
Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι το αντίγραφο του λαβάρου της Αγίας Λαύρας, το καριοφίλι του Κολοκοτρώνη, οι πιστόλες του Καραϊσκάκη, του Τζαβέλα, του Νικηταρά κ.ά., η πρωτότυπη προκήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία με δυο υπογραφές του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα πέντε μπρούτζινα νεκρικά προσωπεία τα οποία σύμφωνα με τον κ. Νικόλτσιο «ήταν ουσιαστικά οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Μετά το θάνατο του αγωνιστή τοποθετούσαν γύψο στο πρόσωπο και έκαναν μια έγχυση με μπρούτζο». Τα πέντε νεκρικά προσωπεία είναι του Κολοκοτρώνη, του Κωλλέτη, του Κώστα Μπότσαρη, του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη και του Νικηταρά Σταματελόπουλου.
Αλλα εκθέματα είναι η πιστόλα του Αθανάσιου Διάκου, το γιαταγάνι του Ιωάννη Μακρυγιάννη, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, το χαντζάρι του Γεωργάκη Ολύμπιου με αραβουργήματα, το τάσι του Γεωργίου Καραϊσκάκη από το οποίο έπινε νερό ή έτρωγε σούπα, η ζώνη και το κάλυμμα κεφαλής του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', ένα λογχισμένο Ευαγγέλιο από τη Σαμοθράκη, επιστολές των Οδυσσέα Ανδρούτσου και Γεωργίου Καραϊσκάκη, τα ναυτικά τρομπόνια των Ανδρέα Μιαούλη και Ιάκωβου Τομπάζη, στολές από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, Καστοριάς κ.α., ένα αγαλματίδιο με τον Καραϊσκάκη έφιππο κ.ά.

Info
  • Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» θα τελέσει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, 25η Μαρτίου, στο Διοικητήριο, στις 12 το μεσημέρι.
  • Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι, Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 16.00, Σάββατο – Κυριακή 09.00 – 14.00 και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου.
  • Για ομαδικές επισκέψεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου στα τηλέφωνα: Ηλίας Ιωσηφίδης (προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ) 2310/ 379.168, Νίκος Λιαδάκης 2310/ 379.530 και Δήμητρα Παναγιωτίδου 2310/ 379.332.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...