Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε Ρόδο, Κάρπαθο, Καστελόριζο

 
Δεν θα δυσκολευτεί φανταζόμαστε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να εξάγει τα κατάλληλα συμπεράσματα από την τουρκική ενέργεια να στείλει... ωκεανογραφικό σκάφος στην περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο η οποία εμπίπτει στα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αν και βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με το παραδοσιακό γνήσιο πνεύμα του θρασύδειλου που επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει κάθε είδους πρόβλημα που προκύπτει για την Ελλάδα ή την Κύπρο, η Τουρκία διάλεξε τη συγκεκριμένη μέρα να προβεί σε αυτή την ιταμή πρόκληση και να ξεκινήσει έρευνες περνώντας μήνυμα ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτές τις περιοχές.


Ελπίζουμε να αντιληφθούν εγκαίρως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι όταν αφήνονται ανεξέλεγκτες τέτοιες συμπεριφορές, η απραξία τους και η έλλειψη ηγεσίας στη συγκεκριμένη και ιδιαιτέρως κρίσιμη περιοχή, αυξάνει το κίνητρο για την εμπλοκή της Ρωσίας στην Κύπρο, ενώ δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.


DEFENCEPOINT 




Η Τουρκία έβγαλε ερευνητικό σκάφος ανοιχτά του Καστελόριζου
το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Μπιλίμ 2.
Μεγάλη πρόκληση από την Άγκυρα- Η θαλάσσια περιοχή εμπίπτει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας... Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Μπιλίμ 2.

Σύμφωνα με τη ΝάΦΤΕΞ (ναυτική αναγγελία) που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές το πλοίο θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες μέχρι τις 21 Μαρτίου.  


Η θαλάσσια περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες εμπίπτει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ήδη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητάει ενημέρωση από την Τουρκία για το ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο, ενώ διευκρινίζεται πως οι μελέτες αφορούν σε μελέτες υδάτων. 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ


Διάβημα της Ελλάδας για τις ερευνες του ωκεανογραφικού


Με διάβημα απαντά η Αθήνα στην αναγγελία από την Τουρκία ερευνών του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Bilim2» σε διεθνή ύδατα. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με ωκεανογραφικές έρευνες τουρκικού πλοίου «Bilim2» σε διεθνή ύδατα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:
«Από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2», το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».
OnAlert

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...