Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Οι Αμερικανοί φοβούνται διάλυση της ευρωζώνης με αφορμή την Κύπρο.

Με κύρια άρθρα, αναλύσεις και ανταποκρίσεις, τα αμερικανικά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη προβολή στις εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο και τις επιπτώσεις στις διεθνεί ςαγορές, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ακόμη και σενάρια για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της και να επανορθώσει γρήγορα τη ζημιά, ζητώντας από την Κύπρο την επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις που ξεπερνούν το εγγυημένο επίπεδο των τραπεζών και στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων.

Επίσης, καταγράφονται οι αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο» και ότι «είναι σημαντικό να εργασθούν από κοινού η Κύπρος και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη για την επίλυση της κατάστασης, με τρόπο υπεύθυνο και δίκαιο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Όπως τονίζουν αναλυτές, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών φανερώνει την ανησυχία για την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει η απόφαση για την Κύπρο στην Ευρωζώνη, αλλά και πέραν αυτής. Λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωζώνης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια απόφαση, που έχει την έγκριση του ΔΝΤ και της ΕΕ, πλήττει την εμπιστοσύνη για την ικανότητά τους στη διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για μια γκάφα μέσα σε ένα κενό στρατηγικής».

Σύμφωνα, σχεδόν, με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται, η διόρθωση που προτείνεται για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων, κυρίως ρωσικών, από την Κύπρο, αλλά και σε συρρίκνωση της οικονομίας της, ενώ παραμένουν απρόβλεπτες οι εξελίξεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Αρκετά δημοσιεύματα επικρίνουν τους Ευρωπαίους για την απόφασή τους, αλλά και την κυπριακή ηγεσία για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της στο τραπεζικό σύστημα του νησιού, εκτιμώντας ότι το κούρεμα των καταθέσεων των μικροκαταθετών είναι η χειρότερη μέχρι τώρα απόφαση στην Ευρωζώνη.

Με κύριο άρθρο της, η «Νιου Γιορκ Τάιμς» τάσσεται υπέρ της αλλαγής της δανειακής συμφωνίας της ΕΕ για την Κύπρο, που προβλέπει «κούρεμα» όλων των τραπεζικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης υποστηρίζει, ότι η εν λόγω συμφωνία για την επιβολή «κουρέματος» θα τιμωρήσει άδικα τους καταθέτες και θα προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά, σε επίπεδο εμπιστοσύνης, σε τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, στο κύριο άρθρο της "Νιου Γιορκ Τάιμς" επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε επιβολή φόρου σε λογαριασμούς μικρότερους των 100.000 ευρώ θέτει ένα τρομακτικό προηγούμενο, καθώς οι καταθέτες σε δοκιμαζόμενες οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, έχουν, πλέον, κάθε λόγο να ανησυχούν ότι οι αποταμιεύσεις τους κάποια στιγμή ίσως πάψουν να χαίρουν τραπεζικής προστασίας».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο συνιστά μεμονωμένο γεγονός, ωστόσο, η συγκεκριμένη διαβεβαίωση δεν επαρκεί, λόγω του κακού ιστορικού στις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Παράλληλα, το σχέδιό τους δίνει, πλέον, κίνητρα σε καταθέτες στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες, να αποσύρουν χρήματα από τις εθνικές τράπεζες και να τα μεταφέρουν εκτός χώρας, εάν διαθέτουν off-shore λογαριασμούς.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα προτείνει την επιβολή μεγαλύτερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ισχυριζόμενη ότι δεν θα έχει το ίδιο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κοινού. Ένα μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων καταθέσεων ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες, ορισμένοι εκ των οποίων ξεπλένουν χρήματα μέσω των κυπριακών τραπεζών και γνωρίζουν καλά του κινδύνους που διατρέχουν θέτοντας τα χρήματά τους σε offshore λογαριασμούς. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται, η Κύπρος δεν πρέπει να προσπαθεί να τους προστατεύσει σε βάρος των ντόπιων καταθετών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι Κύπριοι αξιωματούχοι προκάλεσαν την καταστροφή αυτή, βασιζόμενοι σε μια τραπεζική βιομηχανία που διέπεται από χαλαρούς κανονισμούς, με στόχο την ανάπτυξή της, και ενθαρρύνοντας τους ξένους να χρησιμοποιούν το νησί ως φορολογικό καταφύγιο. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τονίζεται χαρακτηριστικά, επίσης, πρέπει να επικριθούν, διότι δεν απαίτησαν μεγαλύτερο κεφάλαιο στις τράπεζες της ευρωζώνης και δεν προέβλεψαν τις επιπτώσεις από την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. Αμφότεροι δεν πρέπει να προσθέσουν στα λάθη αυτά ένα πακέτο τιμωρίας, που είναι καταστροφικά αντιπαραγωγικό, σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

Επίσης, σε κύριο άρθρο του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» τονίζεται ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων των μικροκαταθετών στην Κύπρο είναι η χειρότερη όλων των αποφάσεων που έχει λάβει έως τώρα η Ευρωζώνη, δίνοντας έμφαση στην παραβίαση της αρχής προστασίας των καταθέσεων που εγκυμονεί κινδύνους για κατάρρευση των τραπεζών σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Το «κούρεμα» των καταθέσεων των μικροκαταθετών είναι άδικο, πολιτικά κοντόφθαλμο και οικονομικά καταστροφικό, υποστηρίζεται στο άρθρο, ενώ, υπογραμμίζεται η διόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο που ξεπερνά κατά πολύ το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της και βασίζεται, κυρίως, στα χρήματα Ρώσων καταθετών που ξεπλένουν τα χρήματά τους.

Ακόμη, κρίνεται σκόπιμη η επιβολή φόρου στις καταθέσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, όπως και στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, καθώς πρόκειται για επενδυτές που έχουν λάβει το ρίσκο της επένδυσής τους. Αλλά, όπως επισημαίνεται, η απόφαση των Ευρωπαίων, ακόμη και εάν αλλάξει, απαλλάσσοντας τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ από το φόρο, έχει, ήδη, προκαλέσει σημαντική ζημιά, καθώς το μήνυμα που στάλθηκε είναι ότι δεν είναι, πλέον, εγγυημένες οι καταθέσεις των μικροκαταθετών στην Ευρώπη.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...