Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Έκπληκτοι παγκοσμίως από το «ΟΧΙ» των Κυπρίων

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΛΕΟΝΤΕΣ!!
Η είδηση της απόρριψης του νομοσχεδίου το οποίο εισηγούνταν την κατάσχεση ποσοστού των τραπεζικών καταθέσεων από την Κυπριακή Βουλή, κάνει το γύρο του κόσμου.
Έκπληξη από την αντίσταση του δεύτερου Ελληνικού κράτους και προβληματισμός για την συνέχεια συνοδεύουν την είδηση που έγινε πρώτο θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλα τα πλάτη της γης.

«Η Κυπριακή Βουλή...


απέρριψε ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που είχε στόχο στην φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, παρά την αναθεώρηση σύμφωνα με την οποία θα απαλλάσσονταν οι μικροί τραπεζικοί λογαριασμοί από τις εισφορές» αναφέρουν οι New York Times, την ίδια στιγμή που το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως «οι Κύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία έναν βαθιά αντιλαϊκό φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις, μέσω του οποίου θα αποτρεπόταν η τραπεζική κατάρρευση και η πτώχευση».

Με έκπληξη υποδέχθηκε την απόφαση της κυπριακής βουλής το CNBC. 


«Με τίποτα! Το κυπριακό Κοινοβούλιο απορρίπτει τον φόρο για τις καταθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά!

«Πλήγμα» στα σχέδια των Ευρωπαίων να αναλάβουν οι καταθέτες μέρος του κόστους διάσωσης της χώρας χαρακτηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg την απόφαση της Κυπριακής Βουλής. Παράλληλα, σημειώνει πως τόσο το σχέδιο των Ευρωπαίων, όσο και η άρνηση των Κύπριων δεν είχε ιστορικό προηγούμενο στην Ευρωζώνη
   

Το βρετανικό ΒΒC γράφει πως οι Κύπριοι πολιτικοί αντιστάθηκαν στις πιέσεις των εταίρων τους και ψήφισαν “ΟΧΙ” στο σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων, κάτι που απαιτούσε ο κυπριακός λαός από την πρώτη στιγμή.

Η έγκυρη ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, στην ηλεκτρονική της μορφή, έχει πρώτη της είδηση το ηχηρό Κυπριακό «όχι» του Κυπριακού Κοινοβουλίου, και αναφέρει μάλιστα την διάψευση της παραίτησης του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.
Την ίδια στιγμή, ακόμα και η ιρλανδική ιστοσελίδα Ιndependent.ie, σε δημοσίευμά της που συνοδεύεται από χαρακτηριστική φωτογραφία με διαδηλωτές που έχουν υψωμένα τα χέρια τους στις παλάμες των οποίων αναγράφουν «No!», κάνει λόγο για την ιστορική απάντηση των Κύπριων στην Ευρώπη. 

«Η ψηφοφορία ενός μικρού κράτους ήταν ένα εκπληκτικό πλήγμα για τη ευρωζώνη των 17, μετά τις συνεχείς λήψεις των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, των τελευταίων τριών χρόνων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Αμερικανικό Bloomberg γράφει πως η απόρριψη του νομοσχεδίου από την Κυπριακή Βουλή έδωσε ένα “πλήγμα” στα σχέδια των Ευρωπαίων να αναλάβουν οι καταθέτες μέρος του κόστους διάσωσης της χώρας, σχέδια που προκάλεσαν σάλο, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής Περιφέρειας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και βρίσκονται υπό καθεστώς στήριξής τους από τους εταίρους τους.
Το πρακτορείο επισημαίνει μάλιστα πως το σχέδιο των Ευρωπαίων δεν είχε ιστορικό προηγούμενο στην Ευρωζώνη, όπως δεν υπάρχει και προηγούμενο άρνησης μιας χώρας μέλους του ευρώ να συμμορφωθεί με τα κελεύσματα των εταίρων της. Γεγονός που καθιστά εξόχως κρίσιμη τη συνέχεια...
Παράλληλα το Bloomberg εστιάζει στην πρώτη αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση της καταψήφισης της απόφασης του Εurogroup από τους Κύπριος: Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν λελογισμένα, αλλά το ευρώ έπεσε κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου, ενδοσυνεδριακά σε χαμηλά τριμήνου.
Σε παράλληλη γραμμή και το έτερο εξειδικευμένο οικονομικό site MarketWatch που προτάσσει την υποχώρηση του ευρώ ενδοσυνεδριακά κάτω και από το 1,29 (στα 1,288), σε συνδυασμό με τα σενάρια για το πως θα επιδράσει η απόρριψη της απόφασης του Eurogroup στα σχέδια διάσωσης της Κύπρου στις αγορές τις επόμενες ημέρες. 

Το πρακτορείο γράφει πως τώρα οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν άμεσα ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ειδάλλως να την αφήσουν να χρεοκοπήσει, γεγονός που “δεν θα είναι καλό για κανέναν”...
Με κεντρική φωτογραφία την Γερμανίδα Καγκελάριο και τίτλο «η Κύπρος λέει Nein», η ιταλική ηλεκτρονική έκδοση της Huffington Post μεταφέρει την είδηση του κυπριακού «όχι», μιλώντας για «ένα χαστούκι στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία». 

Κάνει λόγο για τους πανηγυρισμούς των Κύπριων στις πλατείας της Λευκωσίας, όπου τις προηγούμενες ώρες είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρότασης και να στείλουν το μήνυμά τους στην Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό, ωστόσο που αναφέρει το δημοσίευμα είναι ότι «τώρα η Κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει άμεσα ένα plan B για να ξορκίσει την χρεοκοπία, την οποία μόνο ο ευρωπαϊκός δανεισμός θα μπορούσε να αποτρέψει».
Το «όχι» των Κύπριων έγινε πρώτο θέμα και στα αραβικά μέσα. 

Το Al-Jazeera φιλοξενεί την είδηση στην πρώτη το σελίδα, κάνοντας, παράλληλα, αναφορά και στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές έξω από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Οι Financial Times πέρα από την είδηση της απόρριψης προβάλουν την δυνατότητα που έχει τώρα η Λευκωσία να στραφεί στη Μόσχα για να βρει χρηματοδότηση.

Τέλος το Spiegel αφού κάνει αναφορά στην είδηση, τονίζει πως «η διάσωση της Κύπρου τίθεται πλέον εν αμφιβόλω», προβάλλοντας, ταυτόχρονα μια φωτογραφία Κύπριων διαδηλωτών που λένε «όχι» στη Γερμανία και την καλούν να αφήσει ήσυχο το νησί τους.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...