Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΪΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΦΩΤΟ)

σχόλιο Γ.Θ : Μας έχει τυλίξει το κακό με τόσα πολλά πλοκάμια που για να ξεπεραστεί, η μονη μας ελπίδα είναι να καταργηθεί η παπική εκκλησία.

Δεν κρύβουν τη χαρά τους οι Ιησουΐτες στην Ελλάδα, από την εκλογή ενός αδελφού τους, μέλους του Τάγματος των Ιησουϊτών, στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Ο Πάπας Φραγκίσκος Α', προέρχεται από το Τάγμα των Ιησουϊτών και «ένας Ιησουίτης Πάπας προφανώς είναι ανοικτός στην επιστήμη, στην κουλτούρα στις καλές σχέσεις με ετερόδοξους, ετερόθρησκους και άθεους και στη συνεργασία με το λαϊκό στοιχείο, όπως παραδοσιακά πρεσβεύει το Τάγμα», λένε στην «Espresso» Ιησουΐτες που βρέθηκαν στο ναό τους στην οδό Μιχαήλ Βόδα για να προσευχηθούν.

Το Τάγμα των Ιησουιτών εκπροσωπείται στην Ελλάδα από μία μοναστική κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1915. Η Μονή εδράζει στην Αθήνα και στην τωρινή της σύνθεση απαρτίζεται από 15 άτομα: δεκατρείς ιερομόναχους και δύο μοναχούς, από τους οποίους δέκα είναι Έλληνες, τρεις Πολωνοί και ένας Γάλλος. Ηγούμενος είναι ο π. Claude Espitalier-Noël, ο οποίος κατέχει το αξίωμα από το 2011, διαδεχόμενος τον π. Θεόδωρο Κοντίδη.

Η Μονή των Ιησουιτών είναι εγκατεστημένη σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Μιχαήλ Βόδα. Υπό την ευθύνη της λειτουργεί από το 1975 ο ενοριακός Ναός της Ιεράς Καρδίας του Σωτήρος, ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες των Καθολικών της περιοχής, ελλήνων αλλά και μεταναστών, κυρίως Πολωνών.

Παράλληλα η Μονή διατηρεί τη φοιτητική εστία "Διονύσιος Αρεοπαγίτης" και τρία κέντρα εκτός Αθηνών: το Πνευματικό Κέντρο "Μανρέσα" στην Οινόη Αττικής, τη Μονή της Τήνου (στα Λουτρά Τήνου, όπου και ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ καθώς και το προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο), και την παλαιά Μονή της Σύρου, όπου διοργανώνονται συνάξεις, ομιλίες, και το ετήσιο πανηγύρι της "Παναγίας της Πονεμένης".

Οι Έλληνες Ιησουίτες εκδίδουν από το 1900 το περιοδικό χριστιανικού και κοινωνικού προβληματισμού Ανοιχτοί Ορίζοντες (παλαιότερα γνωστό ως Αγγελιαφόρος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού). Την περίοδο 1970-2007 κυκλοφόρησαν και ένα δεύτερο περιοδικό, τα Σύγχρονα Βήματα, με εξειδικευμένο θεολογικό, φιλοσοφικό και ιστορικό προσανατολισμό. Στον εκδοτικό τομέα η κοινότητα δραστηριοποιείται με τις εκδόσεις "Πίστη και Ζωή", τη σειρά "Πορεία Πνευματική", καθώς και με συνεργασίες με τρίτους φορείς, Καθολικούς και μη.

Η Μονή έχει οργανώσει και λειτουργεί Βιβλιοθήκη, η οποία χρονολογείται από το 1949 και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 35000 βιβλία.







πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...