Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ατελείωτες ουρές στα βενζινάδικα της Τουρκίας μήπως και γλιτώσουν την αύξηση στις τιμές

Διαδηλωτές αντιπαρατέθηκαν με την Αστυνομία την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνέπειες που έχει για τη ζωή τους η κατακρήμνιση της αξίας της λίρας.



Η διαδήλωση αυτή είχε απαγορευτεί από τις Αρχές.

Περίπου 250 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, στη συνοικία του Καντίκιοϊ (Χαλκηδώνα), στην ασιατική πλευρά της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

Οι αστυνομικοί διέλυσαν το πλήθος και συνέλαβαν τουλάχιστον τριάντα άτομα, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε και πάλι την Τετάρτη προς το ιστορικά χαμηλό επίπεδό του, λόγω των ανησυχιών για τον ευρύτερο αντίκτυπο για την οικονομία, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μειώσεων επιτοκίων παρά την εκτεταμένη κριτική και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Η λίρα έχει χάσει το 43% της αξίας της φέτος και πάνω από το 22% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το δολάριο.

«Καθημερινά, αναρωτιόμαστε: πώς θα πληρώσω το νοίκι, πώς θα τα βγάλω πέρα μέχρι το τέλος του μήνα, ποιες θα είναι οι τιμές στο σουπερμάρκετ;» είπε μια εκπαιδευτικός, η Αϊσέ Ντεμιρέλ.
Πανικός με τη βενζίνη

Σε όλη τη χώρα, οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα, αναμένοντας αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα.

«Περιμένω εδώ και 20 λεπτά για να αγοράσω καύσιμα. Είναι δυνατόν, τέτοια γελοιότητα;

»Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έφεραν την Τουρκία. Τι άλλο να πω;» διερωτήθηκε ένας οδηγός, ο Ιμπραήμ Οζτούρκ.

«Σε αυτές τις σκληρές οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πιθανότατα περιμένουν στην ουρά για να γλιτώσουν 30 λίρες και υποθέτω ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ένας άλλος, ο Σινάν Τσοσκούν, που περίμενε επίσης ανάμεσα σε μια θάλασσα από αυτοκίνητα.

Πολλοί Τούρκοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται γύρω στο 20%, φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Την Τετάρτη ορισμένα διαδικτυακά καταστήματα λιανικού εμπορίου σταμάτησαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έσυρε τη χώρα στην κρίση.

«Να δούμε πού θα πάει η τιμή σε μια εβδομάδα-δέκα μέρες. Είναι αβέβαιο.

»Πιστεύω ότι θα φτάσει μέχρι εκεί που θα φτάσει» σχολίασε σαρκαστικά ο Σερκάν Τσεϊλάν, ενώ περίμενε να έρθει η σειρά του σε ένα βενζινάδικο.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...