Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Ρωσία: Ο νέος στρατιωτικός δορυφόρος και η μυστηριώδης αντιπυραυλική ασπίδα «Koupol»

Η Ρωσία έθεσε με επιτυχία σήμερα σε τροχιά ένα στρατιωτικό δορυφόρο που, σύμφωνα με εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται πως αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας της, για την οποία πολύ λίγες λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί.

Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε στις 03:09 (ώρα Ελλάδας) από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, με έναν πύραυλο Σογιούζ 2.1Β, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο δορυφόρος «τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά για λογαριασμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», ανέφερε από την πλευρά του χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες το εν λόγω υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Spaceflightnow, που ειδικεύεται στις διαστημικές εκτοξεύσεις, αυτός ο δορυφόρος είναι πιθανότατα μια συσκευή έγκαιρης προειδοποίησης «Toundra», όπως αυτές που είχαν ήδη τεθεί σε τροχιά από τη Ρωσία το 2015, 2017 και 2019.

Σύμφωνα με ένα άλλο μέσο ενημέρωσης που ειδικεύεται σε διαστημικά θέματα, τον ιστότοπο Russianspaceweb, ο δορυφόρος που εκτοξεύθηκε σήμερα αποτελεί μέρος της μυστηριώδους αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας «Koupol» (Θόλος), για την οποία η Μόσχα είχε αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες το Δεκέμβριο 2019.

Ρωσία δορυφόρος

Το σύστημα αυτό προορίζεται να εντοπίζει από το διάστημα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, την πορεία τους και τη ζώνη που αποτελεί στόχο τους, σύμφωνα με τα έγγραφα που είχαν παρουσιαστεί τότε από το ρωσικό γενικό επιτελείο.

Η πλήρης σύνθεση του «Koupol», που θεωρείται το αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος SBIRS, δεν είναι γνωστή.

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει ήδη από το 2015 μια «διαστημική δύναμη» ενσωματωμένη στις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κύριος ρόλος της οποίας είναι αντιπυραυλικός, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι στρατιωτικοποιεί το διάστημα. Η Μόσχα κατηγορεί από την πλευρά της τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ίδιο λόγο.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...