Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Έρχεται η εποχή Skynet - Επιστήμονες της Google δημιουργούν τεχνητή νοημοσύνη που εξελίσσεται από μόνη της

Ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι η Google και το τμήμα Brain υψηλής τεχνολογίας εδώ και χρόνια αναπτύσσεται

Ποιος δεν θυμάται την ταινία “Εξολοθρευτής” με τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ και τα ανθρωποείδή; Το Skynet είναι ένα φανταστικό τεχνητό νευρικό δίκτυο που βασίζεται στο συνειδητό ομαδικό μυαλό και στο τεχνητό γενικό σύστημα υπερ-ευφυΐας που χρησίμευσε για το franchise του “Terminator”. Σε όλη τη σειρά των, το Skynet στέλνει πίσω στο παρελθόν διάφορα μηχανήματα Terminator για να προσπαθήσει να σκοτώσει τoν Connor για να εξασφαλίσει τη νίκη του Skynet.

Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες που εργάζονται για το πρόγραμμα AutoML αποκαλύπτουν ένα νέο έγγραφο στο οποίο ισχυρίζονται ότι αναπτύσσουν αλγόριθμους που μπορούν να εξελιχθούν μόνοι τους χωρίς ανθρώπινη συμβολή. Ακόμα πιο εντυπωσιακός είναι ο ισχυρισμός τους ότι μπορούν να προκαλέσουν «μεταλλάξεις» σε νέες γενιές αλγορίθμων, οι οποίοι μιμούνται τις αρχές της εξέλιξης του Δαρβίνου, δηλαδή την «επιβίωση του καταλληλότερου».

Η ομάδα ξεκίνησε με μια από τις πιο βασικές ιδέες στη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη: τη μηχανική μάθηση. Τα εργαλεία μηχανικής μάθησης μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε αλγόριθμους για αναζήτηση σε μαζικά δεδομένα και γρήγορη αναγνώριση μοτίβων. Αλλά το παραδοσιακό πρόβλημα με αυτήν τη μέθοδο είναι το στοιχείο της ανθρώπινης προκατάληψης.

Όπως αναφέρει το ομαδικό έγγραφο:

«Τα σχεδιασμένα από τον άνθρωπο εξαρτήματα προκαλούν τα αποτελέσματα αναζήτησης υπέρ αλγορίθμων που έχουν σχεδιαστεί από τον άνθρωπο, μειώνοντας πιθανώς το δυναμικό καινοτομίας της AutoML. Η καινοτομία περιορίζεται επίσης με λιγότερες επιλογές: δεν μπορείτε να ανακαλύψετε τι δεν μπορείτε να αναζητήσετε. "

Για να παρακάμψει αυτό το πρόβλημα, η ομάδα ήθελε να αναπτύξει ένα σύστημα με το οποίο η AI μπορεί να αναπτυχθεί από μόνη της.

Η ομάδα χρησιμοποίησε απλές μαθηματικές εξισώσεις για να αναπτύξει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που συντάσσουν 100 «υποψήφιους αλγόριθμους». Αυτοί οι υποψήφιοι ανταγωνίζονται χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία μηχανικής εκμάθησης, όπως δοκιμές διαφοροποίησης εικόνας νευρωνικού δικτύου και τους αλγόριθμους με την καλύτερη απόδοση που μετά μεταλλάχθηκαν ή εξελίχθηκαν μέσω τυχαίας αλλαγής κώδικα.

Το σύστημα μπορεί να εξαλείψει δεκάδες χιλιάδες αλγόριθμους κάθε δευτερόλεπτο αναζητώντας μια λύση, ενώ απορρίπτει τα «εξελικτικά αδιέξοδα» και τα αντίγραφα. Σε πολλές γενιές, η διαδικασία αναπτύσσει μια βιβλιοθήκη αλγορίθμων υψηλής απόδοσης. Σύμφωνα με την ομάδα της Google, αυτοί οι νέοι αλγόριθμοι έχουν ήδη αναπαράγει ανακαλύψεις τεχνητής νοημοσύνης αξίας δεκαετιών σε μόνο λίγες ημέρες.

Ίσως το πιο εκπληκτικό, η νέα αλγοριθμική εξέλιξη τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα της ανθρώπινης προκατάληψης που συχνά εισάγεται κατά την εισαγωγή δεδομένων. Το AutoML-Zero μπορεί ουσιαστικά να "ανακαλύψει αυτόματα" άγνωστους αλγόριθμους και να αναπτύξει νέα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που δεν έχουν ανακαλυφθεί προηγουμένως χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, χρησιμοποιώντας μόνο βασικές μαθηματικές έννοιες.

Ο Haran Jackson, επικεφαλής της τεχνολογίας (CTO) στο Techspert, εξηγεί γιατί το νέο έγγραφο είναι τόσο ενδιαφέρον:

«Υπάρχει μια αίσθηση μεταξύ πολλών μελών της κοινότητας ότι τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματα τεχνητής νοημοσύνης θα επιτευχθούν μόνο με την εφεύρεση νέων αλγορίθμων που είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί από αυτούς που εμείς ως είδος έχουμε επινοήσει μέχρι τώρα. Αυτό είναι που κάνει το προαναφερθέν έγγραφο τόσο ενδιαφέρον. Παρουσιάζει μια μέθοδο με την οποία μπορούμε αυτόματα να κατασκευάσουμε και να δοκιμάσουμε εντελώς νέους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. »

πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...