Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Σοκ: Εισήγηση για αφαίρεση της επιμέλειας από τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο λόγω μέτρων!

Τα συνταγμοτολογικά «εξαπτέρυγα» της κυβέρνησης κρίνουν νόμιμες τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ανεμβολίαστων πολιτών και το πάνε ακόμα ένα βήμα παραπέρα

«Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε lockdown. Οι ανεμβολίαστοι έχουν στερηθεί την άσκηση κάποιων ελευθεριών σε κάποιους χώρους, κάτι που είχαμε αποστερηθεί όλοι κατά την διάρκεια της πανδημίας», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο συνταγματολόγος, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής Λευκωσίας, Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε: «Έχει το δικαίωμα να πάει στο θέατρο κάποιος, αλλά αν δεν εμβολιασμένος, επειδή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων ανθρώπων, είναι δικαιολογημένο και συνταγματικά θεμιτό το περιοριστικό μέτρο».

Όσο αφορά σε μια πιθανή επιβολή του μέτρου επίδειξης rapid test για την είσοδο στα σουπερμάρκετ, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως εάν η επιτροπή επιστημόνων δικαιολογήσει ότι επιβάλλεται η λήψη ενός τέτοιου μέτρου γιατί υπάρχει μια μεγαλύτερη εστία μόλυνσης, τότε αυτό είναι συνταγματικό.

Σε σχέση με τους μαθητές που δεν φοιτούν στα σχολεία, λόγω άρνησης των γονέων τους να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι η σχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την τρίτη γυμνασίου. «Το ερώτημα είναι αν αυτή η υποχρέωση εμπεριέχεται και στην επιμέλεια που έχει ο γονιός/κηδεμόνας. Με μια τέτοια ερμηνεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν επιτελεί το καθήκον του επιμελητή όπως αρμόζει. Δεν ξέρω αν δικαιολογείται ποινικό αδίκημα, αλλά μια αμέλεια κηδεμονίας μπορεί να θεμελιωθεί. Αυτό αν θα έχει σαν συνέπεια την στέρηση της επιμέλειας ή άλλες συνέπειες, το προβλέπει το οικογενειακό δίκαιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο την αφαίρεση άσκησης γονικής μέριμνας την θεωρώ συνταγματικά δικαιολογημένη» είπε ο κ. Μανιτάκης «όταν υπάρχουν άλλοι ανάλογοι λόγοι για την αφαίρεση της επιμέλειας και μπορεί να ενταχθεί σε έναν από αυτούς τους λόγους που ασκείται» κατέληξε.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...