Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Που βρίσκονται τα χαριτόβρυτα λείψανα του Μεγάλου Βασίλειου

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας η θεία χάρη μεταδίδεται σε καθετί που βρίσκεται σε επαφή με τους αγίους.

Η δόξα των αγίων λειψάνων αποτελεί προεικόνιση αυτής της νέας, της δοξασμένης κατάστασης του σώματος. Η τιμή που αποδίδεται σ’ αυτά στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί ακόμη μαρτυρία της πίστης μας στην καθολική δόξα τού ανθρώπου (Α’ Θεσ. ε’ 23-24).
Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία για το που βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Βασιλείου ουρανοφάντορος του μεγάλου.
Η ασημένια λειψανοθήκη με το δεξί χέρι του Μεγάλου Βασιλείου προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Το 1528 βρισκόταν στα χέρια του Γαβριήλ Σεβήρου και ίσως προερχόταν από την αυτοκρατορική οικογένεια των Παλαιολόγων. Αργότερα βρέθηκε στην ιδιοκτησία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Βενετία που αποκαλείται και Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων (San Giorgio dei Greci).
Η ασημένια λειψανοθήκη με το δεξί χέρι του Μεγάλου Βασιλείου.
Η τίμια κάρα του Μεγάλου Βασιλείου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου όρους και είναι αφιέρωμα πρός Αυτήν του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά.
Η Δεξία χείρα του αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος.
Τμήμα από το δεξί χέρι του αγίου αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Επίσης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιλαδέφεια φυλάσσεται τμήμα από το αριστερό χέρι του αγίου Βασιλείου.
Το αδιάφθορο χέρι του Μεγάλου Βασιλείου βρίσκεται σε ασημένιο μεταβυζαντινό κιβωτίδιο στο σκευοφυλάκιο του Ιερού ναόυ της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.
Μικρότερα τεμάχια βρίσκονται σε μοναστήρια και εκκλησίες ανά τον κόσμο.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...