Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Συντριπτικό πλήγμα για τις ΗΠΑ η μεταφορά Ρωσικών πυραύλων στην Λατινική Αμερική

(...)η  απάντηση του Πούτιν στις ΗΠΑ θα είναι μεταφορά πυραύλων, αεροπορική βάση και μαχητικά στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, δύο βήματα της Ρωσίας ως απάντηση στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ,  που θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ όχι μόνο να εγκαταλείψουν την ιδέα για πάντα, αλλά και να ξεχάσουν τις δημοσιοποιημένες υπερ-κυρώσεις τους.

Ονομάζονταν μάλιστα διαφορετικές χώρες όπως η Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα. Μόλις χθες, παρεμπιπτόντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.

Ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι με φόντο τα πρόσφατα γεγονότα, η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές για τη διασφάλιση της δικής της ασφάλειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, με τη σειρά του, επέτρεψε την επιστροφή του ρωσικού στρατού στην Κούβα λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες (η κουβανική βάση έκλεισε πριν από 20 χρόνια ως βήμα καλής θέλησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Αμερική ).

"Δεν θέλω να επιβεβαιώσω ή να αποκλείσω τίποτα. Εξαρτάται από τις ενέργειες των Αμερικανών συναδέλφων μας", εξήγησε.

Με τη σειρά της, η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά» τέτοια σχέδια της Μόσχας. Και το ΝΑΤΟ είπε ότι δεν θα εγκρίνει την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στη Λατινική Αμερική.

Το strana,  αναφέρει δηλώσεις  του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ρόμπερτ Μπάουερ, «Μιλώντας για πυραύλους στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, δεν είδα αυτό το μήνυμα και δεν καταλαβαίνω ακριβώς για τι είδους πυραύλους μπορούν να μιλήσουν. Δεν έχω αρκετά δεδομένα για να σας δώσω κάποιου είδους "στρατιωτική" απάντηση. Αλλά, φυσικά, "είναι ανησυχητικό εάν η Ρωσία αναπτύξει πυραύλους σε άλλα κράτη. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλειά τους. Η Κούβα και η Βενεζουέλα δεν είναι εδάφη του ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν κράτη, σύμμαχοι, που θα ανησυχούσαν για μια τέτοια εξέλιξη γεγονότα», δήλωσε.

Το «Strana» αναφέρει πόσο πραγματική είναι η ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στη Λατινική Αμερική και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.

«Το σενάριο της Καραϊβικής του Πούτιν» 

Οι New York Times, γράφουν ότι η ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γενεύη, φέρεται να άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών πυραύλων πιο κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ (δηλαδή τοποθέτησής τους στη Λατινική Αμερική). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ρώσοι διπλωμάτες επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει «ορισμένα οπλικά συστήματα σε απροσδιόριστα μέρη».

Ο αμερικανός προεδρικός σύμβουλος Τζέικ Σάλιβαν, σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, είπε ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε στις συνομιλίες στη Γενεύη. Και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα διευθετήσουν «αποφασιστικά» την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική. 

Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός, ότι το 1961 οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν 15 βαλλιστικούς πυραύλους Jupiter στην Τουρκία (δηλαδή ακριβώς στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης), γεγονός που κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση πυρηνικού χτυπήματος στην ΕΣΣΔ. Σε απάντηση, η ΕΣΣΔ το 1962 άρχισε να αναπτύσσει κρυφά πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα που ήταν ικανοί να καλύπτουν τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ.

Από αυτή την άποψη, θυμούνται όλο και περισσότερο  την κουβανική πυραυλική κρίση πριν από 60 χρόνια , όταν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ παραλίγο να συγκρουστούν λόγω των σοβιετικών πυραύλων που είχαν αναπτυχθεί στην Κούβα.

Ο Μπάιντεν,  ενδεχομένως αποφασίσει για οποιαδήποτε ανταλλαγή, αλλά ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση η Ουκρανία θα είναι η κύρια «παρτίδα» στη δημοπρασία από την πλευρά των ΗΠΑ.

«Συντριπτικό πλήγμα για τις ΗΠΑ»

Ο ειδικός, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Tennessee Andrey Korobkov, πιστεύει ότι, δεδομένης της εμφάνισης ορισμένων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής που έχουν αρνητική στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία έχει κάποιο περιθώριο ελιγμών. Αλλά το κύριο χαρτί σε αυτό το παιχνίδι είναι η Κίνα, από την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να διώξουν τη Ρωσία.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη ρωσικών βάσεων στη Λατινική Αμερική μπορεί να απειλήσει με σοβαρά προβλήματα.

Κατά τη γνώμη στρατιωτικών αναλυτών του American Military Watch, η επιστροφή της επιρροής της Μόσχας στην Κούβα θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη για τον Λευκό Οίκο, από την κρίση της Καραϊβικής. Η κύρια απειλή, είναι η ικανότητα των ρωσικών στρατευμάτων να επιφέρουν ένα συντριπτικό πλήγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η εμφάνιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κούβα, θα μπορούσε να αποτρέψει το ΝΑΤΟ πιο αποτελεσματικά, από ότι θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...