Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Εαν κάνεις κάποιες εξωτερικές πράξεις ταπεινοφροσύνης, δεν σημαίνει πως αυτόματα γίνεσαι ταπεινός


Η ταπεινοφροσύνη κατά τα λεγόμενα των Αγίων Πατέρων νικάει τον διάβολο,ενώ αυτός μη έχοντάς την, ούτε δεν ξέρει τι είναι αυτό. Το ίδιο και εμείς, μπορούμε να την εννοήσουμε βαθμιαία, μέρα παρά μέρα.

Εαν κάνεις κάποιες εξωτερικές πράξεις ταπεινοφροσύνης,δεν σημαίνει πως αυτόματα γίνεσαι ταπεινός. Πρώτα απ'όλα ταπεινοφροσύνη σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς το Θεό,σημαίνει να μην απαντάμε στο κακό με κακό,σημαίνει ότι δεχόμαστε τα λάθη μας αλλά και τις προσβολές,να δεχόμαστε τις ασθένειες και τις θλίψεις,σαν να τα δεχόμασταν από τον Θεό.
Ο προφήτης Δαβίδ λέγει:«Μετὰ ἐκλεκτοῦ ἐκλεκτὸς ἔσῃ καὶ μετὰ στρεβλοῦ διαστρέψεις»

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες τις οποίες δεν μπορούμε να διακρίνουμε εκτός εαν έχουμε διάκριση,αλλά για να έχουμε διάκριση και εννοείται ταπεινοφροσύνη,πρέπει να 'εχουμε ζώσα πίστη και να περάσουμε απ'όλες τις βαθμίδες.
Η καλοσύνη κάνει θαύματα
Στον βίο του Οσίου Αβραάμη(14 Φεβρουαρίου)λέει ότι αφού έκανε σκληρή άσκηση στην έρημο,αποφάσισε να πάει σε μία περιοχή του Λιβάνου όπου υπήρχαν πολλά είδωλα.Νοίκιασε στην περιοχή ένα σπίτι.Οι ειδωλολάτρες όμως τον χτύπησαν άσχημα και του είπαν να φύγει από την περιοχή.Ήρθαν όμως οι φοροεισπράκτορες και χτυπούσαν τους ανθρώπους εκείνους ζητώντας τους να πληρώσουν τον φόρο τους προς τον αυτοκράτορα.
Ο Άγιος τους λυπήθηκε και προσφέρθηκε να πληρώσει αυτός τους φόρους τους. Οι ειδωλολάτρες κάτοικοι έμειναν έκπληκτοι από την αγάπη του οσίου και έγιναν χριστιανοί.
Εδώ είχαμε μία εφαρμογή της εντολής του Χριστού «Αγαπάτε αλλήλους»(Ματθ.5,44).Εαν ήμασταν στη θέση του οσίου πώς θα αντιδρούσαμε εαν κάποιος μας χτυπούσε;Όταν θα βλέπαμε ότι μετά κάποιος τους χτύπησε,θα χαιρόμασταν και θα λέγαμε ότι ο Θεός μας αγαπάει πολύ και πως τους τιμώρησε αμέσως.
Να πόσο μακριά είμαστε από το να εκπληρώσουμε την εντολή του Χριστού.Έχουμε ξαναπεί πως το πιο μεγάλο θαύμα είναι το να επιστρέψει κάποιος στην πίστη. Ισοδυναμεί με ανάσταση νεκρού.
Αυτά τα θαύματα που γίνονταν αλλά και που γίνονται οφείλονται στην θυσία των πραγματικών χριστιανών,στις νηστείες και στις προσευχές τους,στις θλίψεις και στα βάσανα για τα οποία δεν γόγγυσαν και στην αγάπη τους προς τον πλησίον.


Η αρετή που κάνει θαύματα. Από τον βίο του Οσίου Αβραάμη

https://proskynitis.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...