Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η εξ ανατολών απειλή έμεινε...χωρίς ρεύμα

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η μεγάλη και αναδυομένη «υπερδύναμη» που επιδιώκει να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή μας,
που συνεχίζει να απειλεί προκλητικά την εθνική μας κυριαρχία, που φιλοδοξεί να ανασυστήσει την οθωμανική αυτοκρατορία, αδυνατεί να καλύψει με…ηλεκτρικό ρεύμα την επικράτειας της με αποτέλεσμα χιλιάδες ώρες μεγάλα τμήματα των αστικών κέντρων να μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Αυτά δεν είναι αυθαίρετες αναφορές, αλλά μια έκθεση που αναδεικνύει την πραγματικότητα από το Επιμελητήριο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (EMO) της Κωνσταντινούπολης, που δημοσιεύεται στην μεγαλύτερη κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Zaman.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το EMO, (Elektrik Mühendisleri Odası), σε γενική κλιμάκια στην Τουρκία το περασμένο έτος οι διακοπές ρέματος ξεπέρασαν τις 72 χιλιάδες ώρες.

Η κατάσταση είναι τραγική ειδικά σε πολλές περιοχές της πυκνοκατοικημένης Κωνσταντινούπολης όπου καθημερινά σχεδόν γίνονται ανακοινώνεις σε ποιες περιοχές θα γίνει διακοπή ρεύματος, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές της δεκαετίας του εβδομήντα και στις αρχές της δεκαετίας το ογδόντα όταν και τότε, (προσωπική εμπειρία), ήταν τραγικό το ενεργειακό πρόβλημα και οι διακοπές ρεύματος ήταν καθημερινές με συγκεκριμένο ωράριο πρόγραμμα.
φοτο2
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί το ερχόμενο έτος καθώς σύμφωνα με την τουρκική «Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας», (EPDK), το ενεργειακό πρόβλημα θα επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να συνεχιστούν με προοπτική να αυξηθούν οι διακοπές ρεύματος ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις των τιμών της κατανάλωσης ενέργειας. Η κατάσταση αυτή έχει και ζημιογόνες συνέπειες για την τουρκική οικονομία καθώς πολλές οικονομικές δραστηριότητες έχουν μεγαλύτερο κόστος.
Αλλά γενικά οι προοπτικές για την τουρκική οικονομία για το ερχόμενο έτος δεν είναι καθόλου καλές, καθώς σύμφωνα με τους οικονομικούς παράγοντες η κρίση με την Ρωσία έχει ήδη κοστίσει πάνω απο 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για το επόμενο έτος αναμένεται κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας με ένα αναμενόμενο ρωσικό εμπάργκο καθώς οι Ρώσοι ήταν οι μεγαλύτεροι πελάτες του τουρκικού τουρισμού.
Αντιλαμβάνεται κανείς τι μπορεί να γίνει αν έστω και για σκέψη μόνο σκεφτούν εκεί στον Μόσχα να προβούν σε διακοπές της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...