Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Πρόεδρος της Αρμενίας: «Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο»

Η κατάσταση γύρω από την περιοχή του  Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι περίπλοκη. Σχεδόν κάθε μέρα, τα ΜΜΕ ,
και οι πολιτικοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατηγορούν ο ένας τον άλλο για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Μέσα σε αυτήν την κόντρα καθημερινά πραγματοποιούνται επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες , αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.
Σε μια συνεδρίαση του ΟΣΣΑ στην Μόσχα ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκουσιάν είπε ότι το γεγονός ενός πολέμου  μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.
Ο ίδιος μάλιστα  κάλεσε την Ρωσία υπενθυμίζοντας  ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη του οργανισμού CSTO , μια επίθεση σε ένα από τα μέλη της, ισοδυναμεί με μια επίθεση σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Με λίγα λόγια ο Αρμένιος Πρόεδρος υπενθύμισε στην Μόσχα την συμβατική υποχρέωση της, σε μια ενδεχόμενη πολεμική διένεξη στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Τώρα υπάρχουν δύο σχέδια ειρήνευσης του Καραμπάχ. Ένα σχέδιο που προτάθηκε από  τις Ηνωμένες Πολιτείες και την  Γαλλία,  με την δημιουργία  μιας ομάδας από εκπροσώπους του ΟΑΣΕ για να  εξοπλίσουν την περιοχή με  τεχνικά μέσα παρακολούθησης και ελέγχου. Πιστεύουμε ότι δεν θα βοηθήσει, ούτε και η προτεινόμενη παρουσία  ειρηνευτικών δυνάμεων. Το Αζερμπαϊτζάν  είναι κατηγορηματικά αντίθετο», ανέφερε  ρωσική στρατιωτική-διπλωματική πηγή.
Σημείωσε  όμως ότι η απόφαση «θα πρέπει να ληφθεί  αμέσως», διότι η  Τουρκία υποστηρίζει πλέον ανοικτά  το Αζερμπαϊτζάν προμηνύοντας  το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης στον Καύκασο. Η  Άγκυρα «παίζει « το παιχνίδι   της Ουάσιγκτον, για να αποσπαστούν  ρωσικές δυνάμεις από τον πόλεμο στην Συρία, αναφέρει η ίδια  πηγή.
Ο αρμενικός στρατός , ήδη το τελευταίο διάστημα εντείνει την αποστολή δυνάμεων με επιπλέον προσωπικό , τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα μάχης και μεταφοράς της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας. Τον Δεκέμβριο  παραδόθηκαν 13 επιθετικά ελικόπτερα  Mi-24P και μεταφορικά   Mi-8Mt .
Σε άρθρο μας στην ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αρμένιοι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από φυλάκιο του Αζερμπαϊτζάν ( ΒΙΝΤΕΟ)), στις 09 Δεκεμβρίου δείξαμε με βίντεο κανονική πολεμική επίθεση των Αζέρων εναντίον στρατιωτικού φυλακίου των Αρμενίων.
Η ενεργοποίηση του αμυντικού συμφώνου Ρωσίας και Αρμενίας , και η  δημιουργία κοινού συστήματος αεράμυνας, αποτελούν «μαχαιριά» στην «πλάτη » της Τουρκίας . Η οποία Τουρκία θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο στην περιοχή για να «απασχολήσει» την Μόσχα.
http://argumenti.ru/politics/n519/428353

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...