Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Η Κίνα διεκδικεί τους ωκεανούς: Ξεκίνησε την κατασκευή του δεύτερου αεροπλανοφόρου της

Με τους γείτονες (και κυρίως την Ιαπωνία) να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους,
οι Κινέζοι ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την κατασκευή ενός ακόμα αεροπλανοφόρου που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον εν ενεργεία στον στόλο τους. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Yang Yujun δήλωσε ότι το σκάφος έχει σχεδιαστεί στην Κίνα και θα κατασκευαστεί στο ναυπηγείο της πόλης Dalian.
Το σχέδιο θα βασίζεται αρκετά στο ήδη υπάρχον αεροπλανοφόρο της χώρας, το Liaoning, το οποίο είχε αγοραστεί το 1998 από την Ουκρανία και ανακατασκευάστηκε στην Κίνα.
Θα είναι της τάξεως των 50.000 τόνων, και θα μπορεί να αποτελεί την βάση για τα κινέζικα αεροπλάνα J-15, τα οποία θα μπορούν να απονηώνονται με την ειδική ράμπα τύπου σκι που θα είναι εγκατεστημένη στο κατάστρωμα.
Η κατασκευή και ενός ακόμα αεροπλανοφόρου(ενώ ο σχεδιασμό είναι να υποάρχουν τριά σκάφη του τύπου) για την Κίνα δεν είναι μόνο θέμα "prestige" αλλά αποτελεί και μια ανάγκη κυρίως προς τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν αρκετά από τα αεροπλανοφόρα τους να αλωνίζουν ελεύθερα στη Νότια Κινέζικη Θάλασσα.
Η Κίνα διεκδικεί την επικράτεια αυτής της θάλασσας, καθώς πιστεύει ότι υπάρχουν εκεί μεγάλα αποθέματα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ θα μπορεί να ελέγχει και ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου αξίας άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από χώρες όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες.

http://www.efenpress.gr/2015/12/blog-post_717.html


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...