Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΣΕΙΣΜΟ» ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

bulgaristan-da-rus-ucagi-krizi-6446130 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια σαφή τοποθέτηση στην ρωσοτουρκική κρίση υπέρ της Τουρκίας στο βουλγαρικό κοινοβούλιο από τον πρόεδρο του φιλοτουρκικού κόμματος της Βουλγαρίας HÖN,
τον Lütfi Mestam, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των άλλων κομμάτων αλλά και μέσα στο ίδιο το φιλοτουρκικό κόμμα!
Το εντυπωσιακό είναι πως ο επίτιμος πρόεδρος του φιλοτουρκικού κόμματος και γνωστός παλαίμαχος πολιτικός στην Βουλγαρία, ο Ahmet Doğan, εξοργίστηκε από την τοποθέτηση του νυν προέδρου Lütfi Mestam και τον απομάκρυνε από την προεδρία ενώ ένεκα της αντίδρασης του Doğan, τρεις άλλοι βουλευτές του HÖN παραιτηθήκαν.
Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι απειλήθηκε η  η ζωή του Mestam με αποτέλεσμα να… καταφύγει στη τουρκική πρεσβεία της Σόφιας για να βρει άσυλο, όπως υποστήριξε από τις απειλές για την ζωή του.
Η κατάσταση στο φιλοτουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας είναι πλέον σε φάση διάσπασης καθώς ο επίτιμος πρόεδρος του, ο Ahmet Doğan, έχει ταχτεί υπέρ της Ρωσίας ενώ η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος είναι σαφώς υπέρ τη Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο γνωστός όπως έχει ονομαστεί νονός της νύχτας, Μπόικο Μπορίσωφ, έχει βρεθεί εξ αιτίας της ρωσοτουρκικής κρίσης σε πολύ δύσκολη θέση και προσπαθεί συνεχώς να κρατήσει ίσες αποστάσεις στην ρωσοτουρκική κρίση φοβούμενος τις συνέπιες μιας τοποθέτησης του υπέρ της μιας ή της άλλης μεριάς. Γεγονός όμως είναι πως η πλειοψηφία των Βουλγάρων βουλευτών έχουν ταχτεί και ένεκα των παραδοσιακών δεσμών Βουλγαρίας Ρωσίας σαφώς υπέρ της Ρωσίας, παρά του ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί την πολιτική στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία.
Άλλη μια «παρενέργεια» της ρωσοτουρκικής κρίσης !
Το ερώτημα είναι εμείς σαν Ελλάδα τι στάση κρατάμε και αν η στάση μας είναι προς τα ελληνικά συμφέροντα. Δηλαδή είμαστε υπέρ της Τουρκίας που καθημερινά σχεδόν καταπατά με προκλητικό τρόπο την εθνική μας κυριαρχία, ή υπέρ της Ρωσίας που επανειλημμένα έχει προσφερθεί να μας βοηθήσει έναντι της τουρκικής επιθετικότητας;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...