Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Το αφυπνισμένο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό κάνει το Πεντάγωνο να τρέμει

Στον αγώνα κατά της Daesh στη Συρία, η Ρωσία απέδειξε την τεχνολογία αιχμής του ναυτικού της. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Πενταγώνου,
η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του στόλου του Κρεμλίνου έχει ανησυχήσει την Ουάσιγκτον.

Τον Οκτώβριο, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ 18 Kalibr-Μ από πολεμικά πλοία που σταθμεύουν στην Κασπία Θάλασσα. Ταξιδεύοντας πάνω από 1.500 μίλια, αυτά τα βλήματα έπληξαν τρομοκρατικούς στόχους στη Συρία, καταστρέφοντας τις βασικές υποδομές της Daesh, επίσης γνωστής ως ISIL.

Ενώ η δράση αυτή αποσκοπεί σαφώς στην αποστολή ενός ηχηρού μηνύματος σε τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, φαίνεται ότι έχει επίσης αντίκτυπο στο Πεντάγωνο. Σε μια νέα έκθεση του τμήματος πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο στρατός των ΗΠΑ εκφράζει τις ανησυχίες του για την αφύπνιση του ρωσικού ναυτικού.

«Η Ρωσία έχει αρχίσει, και κατά την επόμενη δεκαετία θα κάνει μεγάλα άλματα στην ανάπτυξη μιας ικανής αξιόπιστης ναυτικής εθνικής άμυνας στον 21ο αιώνα [και] μια εντυπωσιακή, αλλά περιορισμένη παρουσία στις πιο απομακρυσμένες παγκόσμια περιοχές συμφερόντων ...», αναφέρει η έκθεση, με τίτλο «Το Ρωσικό Ναυτικό: Μια ιστορική μετάβαση ".
Η έκθεση έχει συνταχθεί από τον George Fedoroff, κορυφαίου ειδικού της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ναυτικού σχετικά με τη Ρωσία, και με βάση τον αυξανόμενο στόλο του Κρεμλίνου, των πλοίων και υποβρυχίων, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα 186 πλοία. Ο Fedoroff έλαβε υπόψη επίσης τα όπλα τεχνολογίας αιχμής του ρωσικού Ναυτικού, καθώς και την αποφασιστικότητα των Ρώσων ναυτών.
Σύμφωνα με τον Fedoroff, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποτιμήσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα, για πρώτη φορά σε 24 χρόνια, το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να λαμβάνει το μήνυμα.
Ο Fedoroff ανέφερε επίσης τους πυραύλους κρουζ της Ρωσίας, Kalibr, ως ένα σημάδι της αυξανόμενης ναυτικής δύναμης της Ρωσίας.
"Οι Kalibr παρέχουν ακόμη και σε μέτριες πλατφόρμες, όπως οι κορβέτες, σημαντική επιθετική ικανότητα και, με τη χρήση πυραύλων εδάφους, όλες οι πλατφόρμες έχουν σημαντική ικανότητα να απειλήσουν μακρινούς καθορισμένους στόχους χρησιμοποιώντας συμβατικές κεφαλές", αναφέρει η έκθεση.
"Η διάδοση αυτής της δυνατότητας μέσα στο νέο ρωσικό ναυτικό μεταβάλλει ριζικά την ικανότητά του να αποτρέψει, να απειλήσει ή να καταστρέψει τους αντίπαλους στόχους."
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία εκτόξευσε επίσης πυραύλους κρουζ εναντίον στόχων στη Συρία από τα υποβρύχια που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.
Καθώς εξελίσσεται το ναυτικό της Ρωσίας, αμφισβητώντας την ηγεμονία της Ουάσιγκτον, ο στόλος της Κίνας αυξάνεται επίσης γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Dean Cheng, ανώτερο συνεργάτη της έρευνας για τις κινεζικές υποθέσεις Πολιτικής και Ασφάλειας, στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Κίνα «ήδη υπερτερούσε σε κάθε περιφερειακό ναυτικό."
Με τη ναυτική κυριαρχία της σε κίνδυνο, η Ουάσιγκτον έχει οριστεί να δαπανήσει 80 έως 92.000.000.000 δολάρια για να αναβαθμίσει το δικό της στόλο υποβρυχίων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ναυτικό των ΗΠΑ αντιμετώπισε επίσης αμηχανία όταν το νεότερο πλοίο του, το USS Milwaukee, χάλασε μετά από λιγότερο από ένα μήνα στη δράση. Το πολεμικό πλοίο ρυμουλκήθηκε σε μία βάση στη Βιρτζίνια για επισκευές.
Μια άλλη σημαντική επένδυση για το Πεντάγωνο, το 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων USS Zumwalt, ήδη αντιμετωπίζει επικρίσεις ως ξεπερασμένο και ανασφαλές. Κατά το παρθενικό του ταξίδι νωρίτερα αυτό το μήνα, παρατηρήθηκε ότι ο καταστροφέας stealth έχει μια φουτουριστική εμφάνιση, αλλά μπορεί να μην είναι αξιόπλοος.
"Πάνω στο DDG-1000 [Zumwalt-class], με τα κύματα να έρχονται από πίσω, όταν ένα πλοίο φτάνει κάτω, μπορεί να χάσει την εγκάρσια ευστάθεια καθώς η πρύμνη βγαίνει από το νερό - και βασικά να ανατραπεί," είπε ο Ken Bower, ναυπηγός, σύμφωνα με το Wired.
Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τα ρωσικά υποβρύχια.

 prisonplanet.gr
 freepen.gr


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...