Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ Η «ΜΕΓΑΛΗ» ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ!

harita 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Παραμονές πρωτοχρονιάς και το πρώτο μεγάλο βήμα προς μια γενικευμένη σύγκρουση στην Συρία έχει γίνει.

Από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου οι Κούρδοι με την άμεση και ουσιαστική βοήθεια των ρωσικών βομβαρδιστικών πέρασαν δυτικά του Ευφράτη ποταμού στο έδαφος των Τζιχαντιστών και προωθούνται στη πόλη Menbiç, σαν πρώτο σταθμό προς την πόλη Cerablus στα σύνορα με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε δηλώσεις επανειλημμένα πως αν οι Κούρδοι περάσουν δυτικά του Ευφράτη αυτό θα σημάνει τουρκική μαζική στρατιωτική επέμβαση μέσα στο έδαφος της Συρίας.
Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, οι κουρδικές δυνάμεις του YPG που είναι ουσιαστικά παρακλάδι του ΡΚΚ στην Συρία, πέρασαν το φράγμα Tişrin στην δυτική όχθη του Ευφράτη και προωθούνται βόρεια προς την πόλη Menbiç, πάντα με την καθοδήγηση και άμεση βοήθεια των Ρώσων.
Η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει την περιοχή αυτή σαν «κόκκινη γραμμή» και κάθε παραβίαση της από πλευράς Κούρδων με στόχο την δημιουργία του λεγόμενου «Βορείου Διαδρόμου» που θα ενώνει τους Κούρδους της Συρίας μέχρι την Μεσόγειο θα σημάνει άμεσο και ολοκληρωτικό πόλεμο από τουρκικής πλευράς.
Η κατάσταση περιπλέκεται μετά την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στο συριακό έδαφος που είναι ένας πολύ μεγάλος απειλητικός παράγοντας για μια πιθανή τουρκική επέμβαση.
Το ερώτημα είναι αν τώρα η Τουρκία θα το τολμήσει. Οι πληροφορίες από την Άγκυρα κάνουν λόγο για ενίσχυση της Τουρκίας με γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενώ το βραδύ της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου είχαμε μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτολγου. Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους.
Ίδωμεν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...