Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η Κίνα απαιτεί νέο παγκόσμιο νόμισμα

Στη Σύνοδο κορυφής για την οικονομική κρίση,που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, η Κίνα θα ζητήσει ένα παγκόσμιο νόμισμα που θα αντικαταστήσει το δολάριο,για να αναμορφωθεί η παγκόσμια οικονομία.

Η πρόταση- έκπληξη από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Πεκίνου, εκφράζει την ανησυχία σχετικά με τις τεράστιες εκμεταλλεύσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ,έτσι η Κίνα θα πιέσει για την αναθεώρηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από το δολάριο.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση δείχνει τα «εγγενή τρωτά σημεία και συστημικούς κινδύνους στο υπάρχον διεθνές νομισματικό σύστημα»,είπε ο Zhou Xiaochuan.
Η Κίνα αισθάνεται άβολα,εδώ και πολύ καιρό,που το παγκόσμιο εμπόριο στηρίζεται ακόμα στο δολλάριο. Ετσι ζητά τη δημιουργία ενός νομίσματος που θα αποτελείται από το καλάθι των παγκόσμιων νομισμάτων και θα ελέγχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είπε ότι θα βοηθούσε «στην επίτευξη του στόχου της προστασίας, στη  παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.»
Για δεκαετίες, το δολάριο είναι το ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα του κόσμου. Πολλές κυβερνήσεις κατέχουν ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους σε δολάρια. Το αργό πετρέλαιο και πολλά εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια.Οι  επαγγελματικές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο γίνονται σε δολάρια.

Αλλά η οικονομική κρίση ανέδειξε πώς  η Αμερική με τα οικονομικά προβλήματα- και κατ΄ επέκταση το δολάριο — μπορεί να σπείρει τον πανικό στις χώρες του κόσμου.
Ο Ζου δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο «αποθεματικό νόμισμα» βάσει των  μετοχών στο σώμα που κατέχουν τα 185 κράτη έθνη στον πλανήτη.
Το νέο παγκόσμιο νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο στη δημόσια οικονομία,αλλά και  στο εμπόριο,για τιμολόγηση αγαθών και τη λογιστική.
Στην Ουάσιγκτον, η Federal Reserve με τον πρόεδρο της Ben Bernanke, όσο και ο υπουργός
οικονομικών, Timothy Geithner, απέρριψαν την πρόσκληση της Κίνας για τη δημιουργία του νέου παγκόσμιου νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολλάριο. Ακόμα και οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν ότι το δολλάριο πρέπει να παραμείναι ως διεθνές νόμισμα στις παγκόσμιες συναλλαγές.
Παρά τις αντιδράσεις το Πεκίνο έχει ασυνήθιστα έντονη γραφή κατά τους τελευταίους μήνες, στην έκφραση της ανησυχίας του, σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση της Ουάσιγκτον και πιέζει για παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές,φοβούμενο για την δική του οικονομία.


http://abcnews.go.com/Business/story?id=7168919&page=1
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ABC NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...