Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Θρυλικός Διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ, λέει ότι η Ρωσία θα «εξολοθρεύσει» τις ΗΠΑ σε έναν άμεσο πόλεμο

Το Πεντάγωνο έχει κάνει προσπάθειες να προσδιορίσει ποιό θα ήταν το πιθανό αποτέλεσμα σε περίπτωση που κάτι πάει φρικτά «λάθος» και προκληθεί ένας πόλεμος των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με μια σύνοψη των αποτελεσμάτων:

Η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε από τον David Ochmanek – αναπληρωτή βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ – να παρέχει συμβουλές σχετικά με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, ο στρατός είχε πλησιάσει έναν άλλο από τους συναδέλφους του Ochmanek. Και οι δύο συνεργάστηκαν για να εκτελέσουν μια διαδικασία σκέψης που ονομάζεται «επιτραπέζια», ένα είδος πολεμικού παιχνιδιού ανάμεσα σε δύο ομάδες: την κόκκινη ομάδα (Ρωσία) και την μπλε ομάδα (ΝΑΤΟ).

Το σενάριο ήταν παρόμοιο με αυτό που παίζεται στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία: Αύξηση της ρωσικής πολιτικής πίεσης για την Εσθονία και τη Λετονία (δύο χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία και έχουν αρκετά μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα), που ακολουθείται από την εμφάνιση προβοκατόρων, διαδηλώσεις , και κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων. «Το ερώτημά ήταν: Το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί αυτές τις χώρες;» θυμάται ο Ochmanek.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες μειώσεις των αμυντικών προϋπολογισμών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, ο Ochmanek λέει ότι η μπλε ομάδα ήταν λιγότεροι κατά 2-σε-1 σε όρους ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και όταν όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που σταθμεύουν στην Ευρώπη, απεστάλησαν στις χώρες της Βαλτικής – περιλαμβανομένης της 82ης Αερομεταφερόμενης δύναμης, η οποία υποτίθεται ότι είναι έτοιμη να πάει 24 ώρες νωρίτερα και εδρεύει στη βάση του Fort Bragg, στη Βόρεια Καρολίνα.»

Η παρέμβαση της Μόσχας στη Συρία ανησυχεί τη Δύση, επειδή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, το Κρεμλίνο δεν φοβάται μια άμεση αντιπαράθεση.

Το πρόβλημα για το Πεντάγωνο δεν είναι τόσο, ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω, όσον αφορά τα ακριβά παιχνίδια πολέμου (δηλαδή δεν πρέπει απαραίτητα να αμφιβάλλει κανείς, ότι η Ουάσινγκτον έχει την καλύτερη τεχνολογία) αλλά το ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν μείνει πίσω όσον αφορά την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν έναν επίφοβο εχθρό σε ένα συμβατικό πόλεμο, προφανώς επειδή πραγματικά δεν υπήρξε δύσκολος αντίπαλος, εδώ και δεκαετίες.

Τώρα, φαίνεται απολύτως πιθανό οι ΗΠΑ να πρέπει να πολεμήσουν ένα συμβατικό πόλεμο εναντίον των Ρώσων (και, ενδεχομένως, των Ιρανών) και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να εξαρτώνται από μια χούφτα άνδρες των ειδικών τους δυνάμεων σε μια αντιπαράθεση πολεμιστή-προς-πολεμιστή.

«Δεν έχει σημασία πόσο ελίτ είναι οι ειδικές δυνάμεις, δεν μπορείς να στείλεις δώδεκα παιδιά εναντίον τεσσάρων χιλιάδων και να περιμένεις να κερδίσεις.»

Με όλα αυτά η Ουάσιγκτον αρχίζει να επανεξετάζει το αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα εδάφη τους ενάντια στη Ρωσία σε μια συμβατική αντιπαράθεση. Σύμφωνα με τον συνταξιούχο συνταγματάρχη του Στρατού, Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, οι αμερικανικές δυνάμεις θα «εκμηδενιστούν.»

Ο Μακγκρέγκορ θεωρείται από πολλούς, από τους συναδέλφους του, ως ένας από τους πιο καινοτόμους αξιωματικούς της γενιάς του, απόφοιτος του West Point με διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις («μπορεί να είναι αρκετά τραχύς,» λέει ένας συνάδελφος του απόφοιτος του West Point, «αλλά είναι λαμπρός!»).
Ήταν Επικεφαλής της 2ης Μοίρας «Cougar» στην πιο γνωστή μάχη της Επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου», τον Φεβρουάριο του 1991. Σε 23 λεπτά, η δύναμη του Macgregor κατέστρεψε μια ολόκληρη ιρακινή μοίρα τεθωρακισμένων (που περιελάμβανε περίπου 70 ιρακινά τεθωρακισμένα οχήματα), ενώ υπέστη μόνο μια απώλεια. Μιλώντας σε μια στρατιωτική διάλεξη ένα χρόνο αργότερα, ο Πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Jack Welsh περιέγραψε τη Μάχη των 73 Ανατολικά (το όνομά της από τη συντεταγμένη στο χάρτη) ως «μια εκπληκτική, συντριπτική νίκη.»

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, δημοσιοποίησε μια παρουσίαση σε PowerPoint που δείχνει σε 21 σελίδες, τέσσερα σενάρια μάχης, όλα τους εναντίον Ρώσου αντιπάλου στις χώρες της Βαλτικής – αυτό που σήμερα, αυτοί που υπηρετούν στον πολεμικό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων, αποκαλούν «το πιο πιθανό σενάριο πολέμου που θα αντιμετωπίσουμε εκτός της Μέσης Ανατολής «.
Εκεί φάνηκε ότι σε μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση που θα έφερνε ένα ισοδύναμο θωρακισμένο τμήμα των ΗΠΑ αντιμέτωπο με έναν πιθανό ρωσικό αντίπαλο, το τμήμα των ΗΠΑ θα ηττηθεί.
«Το «ηττηθεί» δεν είναι η σωστή λέξη,» είπε ο Macgregor «Η σωστή λέξη είναι «εκμηδενιστεί»»

prisonplanet.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...