Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τελικά τι έχει ο Ερντογάν;

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Τελικά τι έχει ο Ερντογάν; Aυτό αναρωτιέται   η τουρκική κοινή γνώμη, που διαπιστώνει πως για  πρώτη φορά στην εννιάχρονη θητεία του ως πρωθυπουργός, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού στο τουρκικό κοινοβούλιο, καθώς εξακολουθεί να αναρρώνει στο σπίτι του, μετά την περιπέτεια της υγείας του.  Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012.
Η μακρόχρονη απουσία του τούρκου πρωθυπουργού απο τα καθήκοντα του, έχει προκαλέσει ανησυχία. Στις 26 Νοεμβρίου ο Ερντογάν ,είχε χειρουργηθεί στο έντερο. Ακόμη και διακομιδή του στο νοσοκομείο είχε ανακοινωθεί,  μετά από 48 ώρες. Από τότε αναρρώνει στο σπίτι του και το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν, ανέφερε πως είναι καλά στην υγεία του. Από τότε όμως, επικρατεί ένα πέπλο μυστηρίου για την υγεία του. Δεν εκδίδεται κάποιο ιατρικό ανακοινωθέν, απλά τονίζεται πως οι γιατροί συνιστούν στον Ερντογάν, να παραμείνει στο σπίτι για να ξεκουραστεί και να μην έχει κάποια επιπλοκή από ιούς.
Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ανακοινωθεί πως θα ξεκινήσει να εργάζεται την περασμένη Δευτέρα, αλλά αυτή η απόφαση ανακλήθηκε. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ο Ερντογάν θα πάει στο γραφείο του την ερχόμενη Δευτέρα. Το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοινώθηκε πως ο τούρκος πρωθυπουργός ακυρώνει και το  ταξίδι του στο Κατάρ, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 10 Δεκεμβρίου. Το μεγάλο χρονικό απουσίας και η απομόνωση του τούρκου πρωθυπουργού από το περιβάλλον  προκαλούν φήμες  που εκφράζουν φόβους για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν.
Ακόμη και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κρατούν μια περίεργη στάση μεταδίδοντας μόνο τις φωτογραφίες του τούρκου πρωθυπουργού και βγάζουν συμπεράσματα σύμφωνα με την εικόνα, όπως η Vatan  η οποία γράφει «ο Ερντογάν , φαίνεται πως είναι καλά». Ο τούρκος πρωθυπουργός την Τετάρτη συναντήθηκε με τον Σείχη του Κατάρ Χαμίτ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι και τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ιρσέν Κουτσούκ. Όλες οι συναντήσεις του τούρκου πρωθυπουργού έγιναν στο σπίτι του  στην περιοχή Κίσικλι της Κων/πολης. Το πρωθυπουργικό γραφείο, εξέδωσε  φωτογραφίες για να πείσει την κοινή γνώμη πως ο πρωθυπουργός είναι καλά.
Όπως συνέβη και με τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Αμέσως μετά τη συνάντηση του αμερικανού αντιπροέδρου με τον Ερντογάν το περασμένο Σάββατο,  είχαν διανεμηθεί πάλι φωτογραφίες από τη συνάντηση. Πάντως τόσες ημέρες ο τούρκος πρωθυπουργός δεν έχει βγει από το σπίτι του, και οι συνεχόμενες αναβολές και η απουσία έλλειψης ενημέρωσης , προκαλούν πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση τη υγείας του. Εντύπωση προκαλεί πάντως πως ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπουλέντ Αρίντς ξαφνικά έκανε ηγετική εμφάνιση και χωρίς καμία αφορμή δήλωσε πως « δεν είμαι πιστός στον Ερντογάν αλλά είμαι πιστός στην υπόθεση μας». Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ίσως η δήλωση αυτή είναι προετοιμασία διαδοχής, σε περίπτωση αποχώρησης του Ερντογάν από την εξουσία.
Παράλληλα ο πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ άσκησε βέτο σε νομοσχέδιο που άλλαζε τις ποινές σε όσους εμπλέκονταν στα «στημένα παιχνίδια» στο ποδόσφαιρο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή. Η εντυπωσιακή στάση του Γκιούλ ίσως έχει σχέση και με την επόμενη ημέρα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...