Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ελβετία: Οι πολίτες δε γνωρίζουν πως δημιουργείται το χρήμα.

Η Ελβετία είναι μία χώρα που παραδίδει μαθήματα άμεσης δημοκρατίας. Το Σύνταγμα της προβλέπει τη δυνατότητα διοργάνωσης δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των πολιτών. Συγκεντρώνοντας 100.000 υπογραφές ως ελάχιστο αριθμό οι Ελβετοί μπορούν να επιλέξουν τα θέματα που αφορούν τη ζωή τους και θέλουν να υλοποιηθούν.
Τη χρονική αυτή περίοδο η ελβετική οργάνωση πολιτών Vollgeld Initiative (MoMo) συγκεντρώνει
υπογραφές για να προκαλέσει δημοψήφισμα με θέμα την αλλαγή του τρόπου δημιουργίας του χρήματος. Η συγκεκριμένη έρευνα που παρουσιάζουμε ενισχύει την πρωτοβουλία των Ελβετών πολιτών να προκαλέσουν με τη συλλογή υπογραφών δημοψήφισμα για ένα θεμελιώδους σημασίας ζήτημα.

Η πρόσφατη έρευνα του Institute of Finance and Banking at Zurich University μεταξύ άλλων έδειξε ότι :

–  Το 73% πιστεύει λανθασμένα ότι το χρήμα το δημιουργεί η Κυβέρνηση ή η Κεντρική ή Τράπεζα της Ελβετίας.
– Το 20% πιστεύει ότι το κράτος και οι τράπεζες δημιουργούν το χρήμα. Εκ των οποίων το 13% πιστεύει ότι η τράπεζες δημιουργούν τη μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος και το 7% το κράτος ή η κεντρική τράπεζα.
– Το 78% θα προτιμούσε το χρήμα να δημιουργείται από έναν ανεξάρτητο οργανισμό για το κοινό καλό.
– Το 4% προτιμά το υπάρχον σύστημα (όπου ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως οι εμπορικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα με σκοπό το κέρδος).
– Μόνο το 13% των Ελβετών γνωρίζει ότι οι ιδιωτικές τράπεζες παρέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί.
- Το 57% θα ήταν πρόθυμο να ψηφίσει μία πρωτοβουλία πολιτών για αλλαγή του τρόπου που δημιουργείται το χρήμα, το οποίο θα απαγόρευε σε ιδιωτικές εταιρίες να δημιουργούν χρήμα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1146 Ελβετοί ψηφοφόροι και από τα 26 καντόνια της Ελβετίας (cantons). Τα δεδομένα σταθμίστηκαν ώστε να αντιπροσωπεύονται καλύτερα όλα τα καντόνια και να μπορούν να βγουν αξιόπιστα αποτελέσματα για το γενικό πληθυσμό. Η έρευνα είχε διττό σκοπό. Πρώτον να βρει πόσοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σημερινό νομισματικό σύστημα δουλεύει και κατά δεύτερον να βρει τι είδους οργανισμό για να δημιουργεί και να κυκλοφορεί το χρήμα προτιμούν οι Ελβετοί.

Από:  fekyou.info

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...