Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ο Λαβρόφ Λέει ΟΧΙ στα κατεχόμενα στηρίζοντας έμπρακτα την Κύπρο

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Μετά την πρόσφατη προσβολή που ζήσαμε από τις ΗΠΑ,
όταν η αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, πραγματοποίησε εκδήλωση γνωριμίας σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα έχοντας καλέσει μάλιστα και την ηγεσία του στρατού κατοχής, έρχεται τώρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ να βάλλει τα πράγματα επιτέλους στη θέση τους.

Έτσι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο πρόγραμμα των επαφών του κ. Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δε θα μεταβεί στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ΑΠΑΙΤΗΣΕ ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Συγκεκριμένα η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι, «Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως στοιχείο επίσημης αναγνώρισης εκ μέρους της Ρωσίας της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Κατά τη γνώμη μας, αυτό θα ήταν επιζήμιο για την δική μας θέση αρχής, σχετικά με τη διευθέτηση του κυπριακού». Η Μόσχα πρότεινε όπως η συνάντηση Λαβρόφ-Ακιντζί γίνει στην ουδέτερη ζώνη. Ωστόσο, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την επιθυμία όπως η συνάντηση πραγματοποιηθεί στη λεγόμενη προεδρική κατοικία. Η διαφωνία οδήγησε στη ματαίωση, καθώς η ρωσική πλευρά δεν θέλει, όπως επισήμανε, να στείλει λανθασμένα μηνύματα.

Θεωρούμε προφανές πως στη σκιά των όσων διαδραματίζονται στο πεδίο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, η Μόσχα στέλνει πολλά μηνύματα προς την Άγκυρα για διάφορα ζητήματα όπως στην προκειμένη περίπτωση το Κυπριακό. Από τη μεριά της η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τη Ρωσία να στέκεται έμπρακτα δίπλα τους, δίνοντας μια ελπίδα αλλά και μια μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη που πλέον θα στηρίζεται περισσότερο και στις πλάτες της Ρωσίας.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...