Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FOTO 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την έντονη αγωνία του για τις εξελίξεις που προκάλεσαν την κρίση Ρωσίας –Τουρκίας,  εξέφρασε ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Τούρκων Ξενοδόχων»,
Osman Ayık, o οποίος τόνισε σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο ότι το τουριστικό μποϊκοτάζ που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η Ρωσία θα φέρει την ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκικού τουρισμού, που ήδη φέτος έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό των κερδών του από τα προηγούμενα έτη. Οι Ρώσοι, όπως ανέφερε ενδεικτικά ο Τούρκος ξενοδόχος, είναι η κύρια πηγή εσόδων από τον τουρισμό
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Osman Ayık, το 2012 ήρθαν στην Τουρκία 3,6 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, το 2013, 4,3 εκατομμύρια, το 2014, 4,5 εκατομμύρια, το 2015, (μέχρι τελευταία στοιχεία) 3,3 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεται κανείς τι χάνει η Τουρκία από ένα ρωσικό τουριστικό εμπάργκο, σε μια τουρκική οικονομία που ήδη παρουσιάζει σοβαρά σημεία ύφεσης.
Αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας σε πολλούς οικονομικούς τομείς. Εδικά σε τομείς όπως τα γεωργικά προϊόντα και γενικά προϊόντα διατροφής, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των Τούρκων που τώρα κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή. Επίσης στον τομέα των κατασκευών οι Ρώσοι είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι των Τούρκων, ενώ και στα Κέντρα Ατομικής Ενέργειας υπήρχε συμφωνία κατασκευής τους απ του Ρώσους.
Εκείνο όμως που «καίει» την Άγκυρα και απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή την τουρκική οικονομία είναι το ενεργειακό, καθώς η Τουρκία εξαρτάται άμεσα από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η τουρκική οικονομία για να λειτουργήσει εισάγει από την Ρωσία μεγάλες ποσότητες φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο, μεταλλεύματα, γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία και χημικά προϊόντα .
Παράλληλα απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ρωσία από Τούρκους επιχειρηματίες, σε περίπτωση που αναμένεται μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα καθώς ο ρωσικός λαός είναι εξοργισμένος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ, με τους Τούρκους. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σε 700 μεγάλα υπέρκαταστήματα Τούρκοι επιχειρηματίες στην Ρωσία και τώρα τρέμουν μια πιθανή οικονομική καταστροφή.
Όλα αυτά δείχνουν ότι τα νταηλίκια του Ερντογάν μάλλον υπολόγισαν χωρίς τον… ξενοδόχο, για να μην πάμε στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο όπου εκεί στην Άγκυρα αναμένουν με μεγάλη ανησυχία τις ρώσικες αντιδράσεις παρά του ότι δεν θέλουν να το δείχνουν. Ο πρώτος πάντως στόχος, όπως επισημαίνει ο τουρκικός τύπος, θα είναι οι Τουρκομάνοι της Συρίας που πρώτοι θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα της τουρκικής αλαζονείας.
Αναμένωμεν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...