Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Αλλεπάλληλα ρωσικά «χαστούκια» στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οι πρώτες σοβαρές επιπτώσεις από την μεγάλη κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας...

εξ αιτίας της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, έχουν αρχίσει να «ζεματάνε» τους Τούρκους που καταλαβαίνουν ότι θα πληρώσουν βαρύ αντίτιμο από τα ύπουλα νταηλίκια τους σε βάρος της Αρκούδας.

 
Εκατοντάδες φορτηγά με ευαίσθητα τουρκικά προϊόντα έχουν καθηλωθεί στα σύνορα Γεωργίας – Ρωσίας και Ουκρανίας – Ρωσίας καθώς οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν την είσοδο τους στο ρωσικό έδαφος, με αποτέλεσμα πολλοί Τούρκοι οδηγοί να αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω και οι καταστροφές των τουρκικών προϊόντων υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Νέο «χαστούκι» προς την Άγκυρα ήταν η άρνηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκεί Λαβρώφ, να συναντηθεί με τον Τούρκο συνάδελφο του, Μεβλούτ Τσαούσογλου και δεύτερο και πιο «καυτό» οι πληροφορίες που έρχονται από την Μόσχα που αναφέρουν ότι η Ρωσία αποφάσισε να ακύρωσει την προγραμματισμένη συνάντηση που θα γίνονταν τον Δεκέμβριο στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν και του Ερντογάν.

Παράλληλα οι Ρώσοι ματαιώνουν το μεικτό τουρκορωσικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, που θα συνέρχονταν και αυτό τον Δεκέμβριο στην Αγία Πετρούπολη. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις του οικονομικού κόσμου της Τουρκίας κατά της τουρκικής κυβέρνησης η οποία όπως τονίζουν, με αψυχολόγητο τρόπο προκάλεσε αυτή την μεγάλη κρίση.

Εκείνο όμως που «καίει» κυριολεκτικά τους Τούρκους, είναι η προγραμματισμένη εγκατάσταση των ρωσικών πύραυλων S-400 δίπλα στα σύνορα τους, γεγονός που σημαίνει ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα καθηλωθεί και δεν θα μπορεί ούτε να πετά κοντά στην περιοχή.

Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή, όπως αναφέρουν κάποιοι Τούρκοι αναλυτές, ενώ οι φωνές κατά της πολιτικής των Ερντογάν Νταβούτογλου αυξάνονται συνεχώς καθώς βλέπουν πως η Αρκούδα μπορεί προς το παρών να μην απαντά στρατιωτικά, αλλά ήδη έχει «χτυπήσει» σε πολλά επίπεδα την Τουρκία.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...