Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Συναγερμός στην Άγκυρα – Οι Κούρδοι της Συρίας ετοιμάζονται να περάσουν τον Ευφράτη

Κόκκινος συναγερμός έχει ηχήσει στην Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah,
οι Κούρδοι σοσιαλιστές αντάρτες του YPG στη Συρία, που έχουν συγκροτήσει μαζί με Ασσύριους χριστιανούς και Άραβες δημοκρατικούς τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ετοιμάζονται να περάσουν τον Ευφράτη και να εισέλθουν στη βορειοδυτική Συρία.
Η Τουρκία δεν θέλει με τίποτα οι Κούρδοι να περάσουν τον Ευφράτη και τους έχει προειδοποιήσει ότι ανεξάρτητα εάν είναι σύμμαχοι του Ομπάμα, εάν περάσουν το ποτάμι η Τουρκία θα τους χτυπήσει.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι Κούρδοι θέλουν να καταλάβουν την πόλη Τζαραμπλούς, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Ευφράτη, την κατέχει το Ισλαμικό Κράτος και είναι η «πύλη» ανεφοδιασμού του Ισλαμικού Κράτους από την Τουρκία. Για την ακρίβεια είναι η τελευταία πύλη ανεφοδιασμού που έχει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με την Τουρκία.
Εάν το YPG, ως SDF πλέον, περάσει τον Ευφράτη το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα το κάνει από μόνο του. Θα έχει πάρει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ. Εξάλλου τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 50 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται ανάμεσα στους άνδρες του YPG στην Κόμπανι.
Το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι Τούρκοι δεν είναι η υποστήριξη του YPG από τις ΗΠΑ, είναι ότι φαίνεται να υποστηρίζεται και από τους Ρώσους.
Η τουρκική Daily Sabah που δίνει «μάχη» στην αγγλόγλωσση έκδοσή της στο διαδίκτυο για να διασπείρει την τουρκική προπαγάνδα, γράφει ότι «η Ρωσία υποστηρίζει τη συριακή σχετιζόμενη με τους τρομοκράτες του PKK οργάνωση, το YPG, το οποίο προσπαθεί να καταλάβει την πόλη Αζάζ στη Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία».
Η πόλη Αζάζ είναι στρατηγικής σημασίας γιατί ελέγχει τα συνοριακά περάσματα στη βορειοδυτική Συρία μέσω των οποίων η Τουρκία ανεφοδιάζει και εξοπλίζει τους τουρκόφιλους «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές που πολεμάνε τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Οι τουρκόφιλοι τζιχαντιστές είναι η Αλ Κάιντα, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) και πολλές φίλα προσκείμενες στην Αλ Κάιντα τζιχαντιστικές συμμορίες.
Τις τελευταίες ημέρες η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές σε κονβόι φορτηγών από την Τουρκία, που εισέρχονται στη Συρία μέσω των συνοριακών περασμάτων στα περίχωρα της Αζάζ και τα έχει καταστρέψει. Δεκάδες τουρκικές νταλίκες έχουν γίνει κάρβουνο μαζί με τα φορτία τους.
Η Daily Sabah, εκφράζοντας τις ανησυχίες της τουρκικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι το YPG έχει την υποστήριξη των Ρώσων πέρα των Αμερικανών. Και στην ουσία προαναγγέλλει τουρκοκουρδικό πόλεμο στη βορειοδυτική Συρία.
Εάν πράγματι οι Κούρδοι του YPG πέρα από την υποστήριξη των ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει και την υποστήριξη της Ρωσίας, τότε αυτό δεν είναι καθόλου καλό σενάριο για την Τουρκία.
Μίας Τουρκίας που όλος ο πλανήτης γνωρίζει ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές και των Κούρδων που όλος ο πλανήτης γνωρίζει ότι πολεμάνε τους τζιχαντιστές.

tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...