Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η Ρωσία "τελειώνει" τις συναλλαγές του πετρελαίου με δολάρια! - Τέλoς η εξάρτηση από το Brent

ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΡΟΥΒΛΙΑ


του Βασίλη Καπούλα
 
Η Ρωσία θα ξεκινήσει συναλλαγές του ρωσικού πετρελαίου με νέο δείκτη αναφοράς/τιμολόγησης, το οποίο θα ανεβάσει κατακόρυφα την αξία του και θα τελειώσει την εξάρτηση από την τιμολόγηση του Brent με αποτέλεσμα η συναλλαγή του ρωσικού πετρελαίου να γίνετε πλέον σε ρούβλια!
 
Μέχρι τώρα ως σημείο αναφοράς/τιμολόγησης (benchmark oil)  για αγοραστές και πωλητές αργού πετρελαίου υπήρχαν τα West Texas Intermediate (WTI), Brent Blend, και Dubai Crude.
 
To σχέδιο δημιουργίας ενός ρωσικού σημείου-δείκτη αναφοράς/τιμολόγησης υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια. 
 
Για να αναγνωριστεί ένας νέος δείκτης τιμών πετρελαίου στη διεθνή αγορά πρέπει να ακολουθεί τις τρεις εξής απαιτήσεις: Πρέπει να κυκλοφορεί στο εμπόριο σε σαφείς και διαφανείς τιμές, πρέπει να είναι εγγυημένος ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών και τέλος  πρέπει να φτάνει τα 10-15 εκατ. τόνους το χρόνο ή 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
 
Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας αναμένει ότι η πρώτη συναλλαγή θα γίνει πριν το τέλος του 2015 ή το αργότερο το πρώτο μισό του 2016.
 
Το σχέδιο προϋπέθετε την συναλλαγή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Ρωσικού πετρελαίου με εγγυήσεις παραλαβής. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός μηχανισμού τιμολόγησης του Ρωσικού πετρελαίου, ο οποίος θα ήταν ανεξάρτητος των υπολοίπων δεικτών αναφοράς πετρελαίου.
 
Πρώτον, ο νέος μηχανισμός θα είναι καλός για τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου οι οποίες θα εμπορεύονται το πετρέλαιο σε υψηλές τιμές.
 
"Κύριος στόχος είναι να κάνουμε το ρωσικό πετρέλαιο σημείο αναφοράς και ο δείκτης τιμολόγησης του να κυριαρχήσει. Τώρα, οι τιμές εξαρτώνται από το Brent. Το ρωσικό παραγόμενο πετρέλαιο είναι κλειδί για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής αγοράς και της περιοχής της Μεσογείου.
 
Κύριος στόχος πάνω απ' όλα αποτελεί η συναλλαγή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου να γίνονται σε ρούβλια.
 
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Β.Πούτιν, έδωσε έντολή να σταματήσουν να πληρώνονται οι μεταφορές πετρελαιοειδών στο αμερικανικό νόμισμα, και οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να γίνονται με ρούβλια.
 
Σύγκεκριμένα, είχε δώσει εντολή να διακοπεί  η  χρήση ξένου νομίσματος (δολαρίου)  για τις πληρωμές  πετρελαίου στη χώρα, αφού πρώτα είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το γεγονός οι συντελεστές για την μεταφόρτωση των προϊόντων πετρελαίου και αργού πετρελαίου στα ρωσικά λιμάνια σήμερα ,να εκφράζονται σε δολάρια.  
 
Σε μια συνεδρίαση  της Προεδρικής Επιτροπής για την ανάπτυξη καυσίμων και ενέργειας, ο Β.Πούτιν αναφέρθηκε στην κρισιμότητα αυτού του τομέα για την οικονομία στο σύνολό της.
 
Ο Β.Πούτιν τόνισε στο  Ρώσο ΥΠΟΙΚ, Anton Siluanov, ότι οι υπολογισμοί σε ξένο νόμισμα είναι παράνομοι.
 
"Τί συμβαίνει στην πράξη; Οι τιμές μεταφόρτωσης του πετρελαίου και πετρελαιοειδών στα ρωσικά λιμάνια όπως είναι το Νοβοροσίρσκ, Ταμάν, Ουστ-Λούγκα , Κοζμίνο, Πριμόρσκ αλλά και όλα τ'άλλα  τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ, καθώς και οι οικονομικές πράξεις στο διαδίκτυο  γίνονται και αυτές σε δολάρια ,σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι απαράδεκτο και παράνομο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν καταλαβαίνω, που είναι οι ρυθμιστικές αρχές;"
 
 "Πρέπει να δυναμώσουμε το ρόλο του ρουβλίου στους υπολογισμούς που περιλαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο και ενέργεια, μεγαλύτερη χρήση του εθνικού νομίσματος με τις χώρες με τις οποίες έχουμε ενεργές εμπορικές σχέσεις. Είναι κάτι που θα το κάνουμε προσεχτικά, ώστε οι οικονομικοί παράγοντες να μην υποστούν ζημίες, αλλά οφέλη".
 
 
pronews

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...