Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΝΑΤΟ υπέρ Τουρκίας

Στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου πραγματοποιήθηκε, με αίτημα της Τουρκίας, έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ.
Μετά το πέρας της συνόδου ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, αν και αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη με την Τουρκία, εντούτοις τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η εμπέδωση της ηρεμίας και η αποκλιμάκωση. 

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι εξαρχής το ΝΑΤΟ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στα σύνορα της συμμαχίας. Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, όπως είπε, είναι απαραίτητος ο σεβασμός των επιτευχθέντων ρυθμίσεων.
«Όπως επανειλημμένα έχουμε ξεκαθαρίσει είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία και υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της συμμάχου μας. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με προσοχή», τόνισε.
«Αναμένουμε περαιτέρω επαφές μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας και καλούμε και τις δύο πλευρές σε ηρεμία και αποκλιμάκωση. Η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι το σημαντικό», είπε.

Ο Στόλντεμπεργκ υποστήριξε την τουρκική θέση ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και είπε ότι έχει επιβεβαιώσει τις τουρκικές πληροφορίες από πληροφορίες από άλλους συμμάχους, τους οποίους δεν κατονόμασε.
Χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη και συνέστησε σύνεση από όλες τις πλευρές ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Ζήτησε επίσης να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όχι μόνο για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αλλά και για την αποφυγή αναλόγων καταστάσεων στο μέλλον. Είπε ακόμα πως το ΝΑΤΟ επιδιώκει την εφαρμογή βελτιωμένων μέτρων διαφάνειας ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι και να προκληθούν καταστάσεις που μπορεί να τεθούν εκτός ελέγχου.
«Αν και πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, πιστεύω πως στο νέο περιβάλλον ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ, απλώς υπογραμμίζει την σημασία της εστίασης στην πρόβλεψη, τη διαφάνεια και τα μέτρα περιορισμού των κινδύνων».
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα πως κοινός εχθρός του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι το ΙΚ, αλλά μέχρι τώρα η Ρωσία έπληττε περιοχές στην Συρία όπου δεν δρούσε το ΙΚ. «Χαιρετίζουμε πάντως κάθε προσπάθεια κατά του ΙΚ. Αυτός είναι ο κοινός μας εχθρός και χαιρετίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του αγώνα εναντίον του», είπε.
Τέλος, ανέφερε, ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, αλλά η επαφή γίνεται μέσω Τουρκίας. 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...