Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες που πέθανε χθες στο Καράκας από καρκίνο, έναν «άνθρωπο ξεχωριστό, ισχυρό που κοίταζε στο μέλλον».
"Ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός και δυνατός, που κοιτούσε στο μέλλον και που ήταν πάντα εξαιρετικά απαιτητικός με τον εαυτό του», δήλωσε ο Πούτιν στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας ήταν «στενός φίλος της Ρωσίας», ο οποίος επέτρεψε να τεθούν «γερές βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, να εδραιωθούν δυναμικές πολιτικές επαφές και να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων ανθρωπιστικών και οικονομικών προγραμμάτων» ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Τσάβες, μεγάλος επικριτής των ΗΠΑ, είχε προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια τη Μόσχα. Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει αρκετές συμφωνίες κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των εξοπλιστικών συστημάτων από το 2005.
Στο τηλεγράφημά του ο Πούτιν ζητεί τη συνέχιση της πορείας αυτής «με την ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βενεζουέλας».
Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ αποχαιρέτησε σήμερα έναν υπερασπιστή των «επαναστατικών αξιών», «έναν μάρτυρα που υπηρέτησε το λαό του και προστάτευσε τις ανθρωπιστικές και επαναστατικές αξίες», όπως αναφέρει στη συλλυπητήρια επιστολή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.
Αναφέροντας ότι ο Τσάβες πέθανε από «μια ύποπτη ασθένεια», ο Αχμεντινετζάντ δήλωσε ότι «δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο εκλιπών θα επιστρέψει, στο πλευρό του ενάρετου Χριστού και του τέλειου ανθρώπου», σε μία αναφορά την πίστη των σιιτών για την επιστροφή του 12ου ιμάμη τους, του «Μάχντι», που πέθανε το 7ο αιώνα και που σύμφωνα με τον σιιτισμό, θα επιστρέψει στη γη, μαζί με τον Χριστό, για να σώσουν τον κόσμο και να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο.
Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική. Οι δύο χώρες που δεν κρύβουν τα αντι-αμερικανικά τους αισθήματα, ανέπτυξαν οικονομικές και πολιτικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο Αχμεντινετζάντ είχε χαιρετήσει την εκλογή του «αδελφού» του Τσάβες, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν σήμερα τις κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας, τονίζοντας πως είναι «παράλογο» να ευθύνεται η Ουάσινγκτον για τον καρκίνο του προέδρου Τσάβες.
Ο θάνατος του Τσάβες ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο Μαντούρο λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).
"Το να ισχυριστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην ασθένεια του προέδρου Τσάβες είναι παράλογο και απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ.
"Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς την κυβέρνησης της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε συνωμοσία με στόχο της αποσταθεροποίησή της», πρόσθεσε.
Παρά τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες, οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να οικοδομήσουν εποικοδομητικές σχέσεις με την Βενεζουέλα, όμως «οι αναληθείς δηλώσεις» με στόχο την Ουάσινγκτον δείχνουν ότι το Καράκας δεν «ενδιαφέρεται για την βελτίωση των σχέσεων αυτών».
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την απέλαση από την Βενεζουέλα δυο στρατιωτικών επιτετραμμένων της αμερικανικής πρεσβείας. Τον έναν από τους δύο Αμερικανούς διπλωμάτες κατηγόρησε ο αντιπρόεδρος Μαντούρο ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με στρατιωτικούς για να «τους προτείνει «αποσταθεροποιητικά σχέδια».
Ο Βέντρελ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον διπλωματών της Βενεζουέλας, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.
πηγή