Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Φτιάξτε γάλα σε σκόνη (το ευεργετικό ξινόγαλο)..

Η προετοιμασία για επιβίωση δεν είναι μόνο Ελληνική υπόθεση.
Παντού προετοιμάζονται για αυτό που θα έρθει...




Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αναγκαιότητα γάλακτος σε σκόνη

Δυστυχώς όλα τα γαλακτοκομικά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και γι' αυτό μπορούν να συντηρηθούν για ελάχιστο χρόνο και αυτό μόνο με την χρήση του ψυγείου. 
Στις μέρες μας όμως έχει προκύψει η ανάγκη να συντηρούμε τα τρόφιμα μας για μεγαλύτερο διάστημα και ει δυνατόν και χωρίς ρεύμα (ψυγείο) ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και σε χαλεπούς καιρούς ανέχειας. 
Αλλά ακόμη και αν η ανέχεια δεν μας έχει χτυπήσει την πόρτα ποιός από εμάς δεν θα ήθελε να λύσει το θέμα της διατροφής στις διακοπές ή το κάμπινγκ; 
Ποιός δεν θα ήθελε να έχει την δυνατότητα να έχει γάλα, εκτός ψυγείου και μάλιστα που δεν λήγει;
Υπάρχει τρόπος να αποξηράνουμε το γάλα μας και να αποκτήσουμε έτσι μια προμήθεια του πολύτιμου αυτού προϊόντος σπίτι μας, στο ντουλάπι μας, ή ακόμη και μες την τσάντα μας έτοιμο για χρήση.
Το γάλα μας θα διατηρηθεί για ενάμιση χρόνο στο ντουλάπι μας και για μια ζωή σε σακούλες με κενό αέρος.
Δοκιμάστε το για να μην πεινάσετε ποτέ και για να μην έχετε ανάγκη το ψυγείο!
Υγρό ξινόγαλο μπορείτε να φτιάξετε πατώντας ΕΔΩ ή να αγοράσετε έτοιμο με καλλιέργεια γιαούρτης από τα καταστήματα.


Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το ξινόγαλο:
Το ξινόγαλο είναι ότι απομένει από την αφαίρεση του βουτύρου ύστερα από ειδική διαδικασία. Δεν πρόκειται δηλαδή για το “ξινισμένο” γάλα. Πίνοντας το ξινόγαλο είναι σαν να πίνουμε αποβουτυρωμένο γάλα. 
Είναι γεμάτο βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ό,τι άλλο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να διατηρείται σε άψογη κατάσταση από πλευράς υγείας . Σκεφτείτε το γιαούρτι σε υγρή μορφή. Το ξινόγαλα είναι μια «βόμβα» προβιοτικών, η οποία θα προστατεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας καλύψει στα 100ml ποσότητάς του την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού για ασβέστιο κατά 70% .  Θεωρείται μια σούπερ ενεργειακή τροφή και όπως το κρασί περιέχει τα διάσημα AHA τα κύρια όπλα για την ανανέωση του δέρματος. Είναι αφροδισιακό και πολύ εύπεπτο -για όσους δεν αντέχουν τη λακτόζη. Το ξυνόγαλο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όχι μόνο ως ρόφημα αλλά και για την παρασκευή τυριού, γιαούρτης, ψωμιού κ.ο.κ. 

ΥΛΙΚΑ


  • Ξινόγαλο
  • Κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο
  • Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης 
  • Αποξηραντής
  • Καλυπτικό φύλλο αποξήρανσης υγρών μειγμάτων ή κηρόχαρτο
  • Μπλέντερ ή πλάστη
  • Πλαστικά αεροστεγή βάζα ή αεροστεγείς σακούλες τροφίμων από χοντρό πλαστικό ή συσκευή και σακούλες για μέθοδο κενού αέρος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


1


Βάλτε το γάλα σας σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο.Σιγοβράστε το σε μέτρια φωτιά. Μην ανεβάζετε την θερμοκρασία γιατί το γάλα σας θα καεί και δεν θα είναι πια χρήσιμο.




2


Σιγοβράστε το γάλα μέχρι να μειωθεί στο 1/4 και λιγότερο του αρχικού του όγκου ανακατεύοντας συχνά για να μην σας καεί στον πάτο. Αυτό μπορεί να σας πάρει και 2 ώρες γι' αυτό φτιάξτε μεγάλες ποσότητες, χωρίστε το σε ατομικές μερίδες και δημιουργήστε ένα στοκ γάλακτος σε σκόνη προμήθεια ιδιαίτερα σημαντική για κάθε περίπτωση.




3


Ανακατεύετε συχνότερα και χαμηλώστε κι άλλο το μάτι όταν το γάλα σας ετοιμάζεται να πήξει. Σταματήστε την διαδικασία και κατεβάστε την κατσαρόλα σας από το μάτι όταν το γάλα σας αποκτήσει την πυκνότητα του γιαουρτιού.

4

Ετοιμάστε τον αποξηραντή σας όσο το γάλα σας κρυώνει. Καλύψτε τους δίσκους του αποξηραντή σας με το ειδικό φύλλο ή κηρόχαρτο όπως θα κάνατε αν αποξηραίνατε γιαούρτι.


5


Απλώστε σε κάθε δίσκο ένα λεπτό στρώμα από το πηγμένο γάλα σας. Βάλτε σε λειτουργία τον αποξηραντή σας στην χαμηλότερη θερμοκρασία και αφήστε τον να αποξηράνει το γάλα σας μέχρι αυτό να αποκτήσει την υφή δέρματος. 


      

6


Βγάζετε την πέτσα γάλακτος από τον αποξηραντή και την κόβετε σε λωρίδες. Αφαιρείτε το φύλλο ή το κηρόχαρτο από τους δίσκους σας και επανατοποθετείτε τις λωρίδες γάλακτος στον αποξηραντή. Συνεχίζετε να αποξηραίνετε το γάλα σας μέχρι να γίνει άκαμπτο και εύθραυστο.

Homemade Powdered Sugar | Powdered Sugar Substitute


7


Βγάλτε τότε το αποξηραμένο γάλα σας και διακόψτε την λειτουργία του αποξηραντή. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κονιορτοποιήστε το στο μπλέντερ σας μέχρι να γίνει μια λεπτή σκόνη. Αν δεν έχετε μπλέντερ βάλτε το αποξηραμένο γάλα σας σε σκληρή πλαστική σακούλα και κονιορτοποιήστε το περνώντας από πάνω του έναν πλάστη.




8


* Αν πρόκειται να διατηρήσετε το γάλα-σκόνη στο σπίτι αποθηκεύστε το σε πλαστικά, αεροστεγή βάζα  ή σε αεροστεγείς σακούλες από χοντρό πλαστικό και τοποθετήστε το μέσα σε σκοτεινό και ξηρό ντουλάπι μακριά από υγρασίες. Διατηρείται έτσι για ενάμιση χρόνο, αρκεί να μείνει μακριά από υγρασία. 

Image

* Αν πρόκειται να χρειαστείτε το γάλα σας κι εκτός σπιτιού όπως για παράδειγμα να το πάρετε μαζί σας στο κάμπινγκ, σε ταξίδι και γενικά σε μέρη με ασταθείς καιρικές συνθήκες τότε συσκευάστε το σε κενό αέρος με το ειδικό μηχανηματάκι και τις ειδικές σακούλες. Μπορείτε μάλιστα να το συσκευάσετε σε μερίδες (3 κουταλιές της σούπας για μια μεγάλη κούπα γάλα). Σε συσκευασία κενού αέρος το γάλα μας διατηρείται ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ αρκεί να μην ανοιχτεί, τρυπηθεί ή σκιστεί το πλαστικό.

Tips


  • 1. Διατηρείστε το γάλα-σκόνη σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για να κρατήσει όλη την γεύση του
DSC_0001

  • 2. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε την σκόνη γάλακτος γλυκιά προσθέτοντας ζάχαρη άχνη και ανακατεύοντάς την μέχρι να ενσωματωθεί με το γάλα σκόνη. Αυτό θα το κάνετε μετά την αποξήρανση και προτού το συσκευάσετε. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε και κακάο σε σκόνη πριν την αποξήρανση. 


  • 3. Μπορείτε να προσθέσετε το αγαπημένο σας αποξηραμένο φρούτο σε σκόνη αν δεν αγαπάτε την ζάχαρη ή προορίζετε το γάλα για το πρωινό των παιδιών σας και το θέλετε υγιεινό. Προσθέτετε τα φρούτα πριν την αποξήρανση και αφού έχετε πήξει το γάλα σας.


  • 4. Μπορείτε να προσθέσετε πολτό φρούτων (όσο γίνεται χωρίς υγρά) ή αλεύρι και τα ανάλογα μπαχαρικά στο γάλα σας προτού το αποξηράνετε και να σταματήσετε την αποξήρανση στο στάδιο της δερματοποίησης του μείγματος. Το κόβετε σε λωρίδες ή τετράγωνα και έχετε έτσι δημιουργήσει ένα μαλακό γευστικό και άκρως υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες.

5. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γάλα, σαν αναψυκτικό ή σαν υλικό στην παρασκευή ψωμιού, τυριού, γλυκών, κρέμας, σε ζυμαρικά, σε σούπες κ.ο.κ. 


Πώς χρησιμοποιούμε το γάλα σε σκόνη για να φτιάξουμε το κανονικό γάλα μας ;


Γενική δοσολογία

* Για 1,8 λίτρα ξινόγαλο αναμείξτε 1 κούπα και 1/4 κούπας σκόνη γάλακτος σε 1,8 λίτρα κρύο νερό. Ανακατέψτε μέχρι η σκόνη να διαλυθεί και αφήστε το να σταθεί για 3 λεπτά.


* Για μια κούπα ξινόγαλο αναμείξτε 2 1/2 κουταλιές της σούπας σκόνη γάλακτος με μια κούπα κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η σκόνη μας και το αφήνουμε να σταθεί για λίγο.

pearalmond03


Οι παραπάνω δόσεις είναι ενδεικτικές και το αποτέλεσμα αφορά μόνο τις προτιμήσεις σας γι' αυτό καλύτερα να γνωρίζετε τα ακόλουθα:


Η ενυδάτωση της σκόνης γάλακτος επιτυγχάνεται ως εξής:


Προσθέτουμε σιγά-σιγά κρύο νερό σε μια ποσότητα σκόνης μέχρι να αποκτήσει το γάλα μας την πυκνότητα και την γεύση που επιθυμούμε. Έπειτα αν θέλουμε το ζεσταίνουμε ελαφρώς προσέχοντας να μην μας πήξει και γίνει γιαούρτι καθώς το ξινόγαλο εκ φύσεως είναι ελαφρώς πηχτό. Καλύτερα όμως το γάλα μας να πίνεται δροσερό.
* Σημειώστε τις ποσότητες νερού και γάλακτος όταν βρείτε την ιδανική για εσάς. 

Η συνταγή είναι από το Livestrong


πηγή το καταπληκτικό pos-ftiaxnetai.blogspot

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...