Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ρωσικοί S-300PMU-2 εγκλώβισαν αμερικανικό UAV - Απειλήθηκε κατάρριψη και κρίση

Πολύ κοντά σε «θερμό» επεισόδιο με την κατάρριψη αμερικανικού UAV από τις συστοιχίες των συριακών ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU-2, φτάσαμε πριν μερικές ημέρες. Όπως αναφέρουν πηγές από την Μόσχα το αμερικανικό UAV εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο της Συρίας και ειδικά επάνω από τις περιοχές που μαίνονται οι συγκρούσεις στην περιοχή της Χομς.
Οι Σύροι ζήτησαν την άμεση κατάρριψή του (τις συστοιχίες των S-300PMU2 τις χειρίζονται Ρώσοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι»), αλλά όταν η πληροφορίες διαβιβάστηκε στην Μόσχα τα «προϊστάμενα κλιμάκια» δεν έδωσαν το «πράσινο φως» και απλά ενημέρωσαν το υπουργείο Εξωτερικών. Ζητήθηκε τότε άμεσα από την Ουάσιγκτον να αποσύρει το UAV σε διαφορετική περίπτωση θα καταρριπτόταν. Και να μην το ξαναστείλουν.
Να σημειώσουμε ότι και το 2008 στη Γεωργία η κρίση ξεκίνησε με την κατάρριψη ενός γεωργιανού UAV από ένα ρωσικό MiG-29, επάνω από τη Νότιο Οσετία.
Από την πλευρά των ΗΠΑ ανακοινώθηκε αμέσως ότι "μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη επιχειρούν στη Συρία για να παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ" προκειμένου να μην υπάρξει αρνητικός διπλωματικός αντίκτυπος σε περίπτωση κατάρριψής του από του S-300PMU2, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν ακόμα και πολύ μικρά ίχνη με stealth χαρακτηριστικά.
Μάλιστα οι ΗΠΑ για να μην ταπεινωθούν όπως έγινε στην περίπτωση του UAV RQ-170 Sentinel που προσγειώθηκε άθικτο στο Ιράν υποστήριξαν ότι "Οι αποστολές γίνονται για να  συγκεντρωθούν στοιχεία που θα προκαλούσαν μια ευρεία διεθνή παρέμβαση", ανέφεραν το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι, διακινδυνεύοντας να χαρακτηριστούν "πειρατές του εναέριου χώρου ξένου κράτους".
To σύστημα S-300PMU-2 xρησιμοποιεί τον σταθμό διαχείρισης μάχης 54K6E2 ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον κεντρικό ραντάρ ελέγχου περιοχής ακτίνας δράσης 300χλμ. 64N6E2 S-band search radar, ένα δεύτερο ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών (30N6E2) και κατεύθυνσης των βλημάτων σε X-band και ένα ραντάρ κατάδειξης στόχων  96L6E.
Το όλο σύστημα μπορεί να κατευθύνει αυτόματα και ταυτόχρονα 72 (!) πυραύλους σε ισάριθμους στόχους. Το γεγονός ότι εντοπίστηκε άμεσα το αμερικανικό UAV δείχνει την ικανότητα εντοπισμού του συστήματος.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μέχρι και σήμερα, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις τριών Ελλήνων υπουργών Εθνικής Άμυνας (Σ.Σπηλιωτόπουλος, Ε.Μεϊμαράκης και Ε.Βενιζέλος) τα ελληνικά συστήματα των S-300PMU-1, που έχουν κατά 90% τις ίδιες δυνατότητες με την έκδοση S-300PMU-2, ούτε βρίσκονται σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, ούτε έχει γίνει βολή αποδοχής, ούτε τα βλήματα αναβαθμίστηκαν ή έστω πέρασαν από την συνήθη εργασίας συντήρησής τους μετά από 13 χρόνια παραμονής μέσα στα κιβώτια...

defencenet.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...