Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Χειροποίητα σαπούνια: Αφρός από τον τόπο σου

Αρώματα βανίλιας, πορτοκαλιού και μπαχαρικών, αιθέρια έλαια, μεταξένια υφή, χαριτωμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες, από λουλουδάκια μέχρι συσκευασίες σε σχήμα καραμέλας. Μία φορά να περάσεις από κάποιο bazaar χειροποίητων ειδών –στα οποία πάντα καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των πάγκων– ή έξω από ένα μυρωδάτο μαγαζάκι που σε τραβάει από τη μύτη να μπεις μέσα, αρκεί για να καταλάβεις γιατί τα χειροποίητα σαπούνια εξελίσσονται σε μανία, και τα σεμινάρια κατασκευής τους ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια παντού στην πόλη.
Δεν είναι, βέβαια, μόνο τα σχέδια και τα χρώματά τους που στολίζουν το μπάνιο μας, ή τα αρώματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση κάθε πρωί. Είναι και οι προσεκτικά μελετημένες ιδιότητές τους, που τα καθιστούν υποαλλεργικά, κατάλληλα για ευαίσθητα δέρματα, ιδανικά για χρήσεις όπως η απολέπιση ή η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Αφού, λοιπόν, κολλήσαμε κι εμείς τη μανία, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να… μυηθείτε στο μυρωδάτο σύμπαν τους, είτε αγοράζοντας, είτε μαθαίνοντας να τα φτιάχνετε μόνοι σας.

Μάθε, παιδί μου, σαπωνοποιία

Στο AshinArt: Η δημιουργός Xαρά Χατζίνα θα αναλάβει να σας μυήσει στον μυρωδάτο κόσμο του σαπουνιού και των διαφορετικών ειδών του –γλυκερίνης, ελαιόλαδου, με λούφα κλπ– και θα σας μάθει να δουλεύετε την πρώτη ύλη, να προσθέτετε χρώματα, αιθέρια έλαια, βότανα και να φτιάχνετε με το προσωπικό σας στυλ τα σαπουνάκια της αρεσκείας σας. Ο κύκλος του σεμιναρίου ολοκληρώνεται σε τέσσερις συναντήσεις, και νέοι κύκλοι ξεκινούν κάθε μήνα. Το κόστος του σεμιναρίου είναι 60€.

Στο Orestis Craft Center: Υγρό σαπούνι, γλυκερίνη και bath bombs, ψυχρή μέθοδος κατασκευής σαπουνιών είναι μερικά από τα σεμινάρια που διοργανώνει το Orestis Craft Center στο Μοσχάτο. Τα σεμινάρια είναι τρίωρα και τετράωρα και γίνονται συνήθως τα Σαββατοκύριακα. Περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική, ενώ δίνονται και σημειώσεις, συνταγές και πιστοποιητικό συμμετοχής. Οι τιμές ξεκινούν από 40€.

Στις Μορφές: Το επόμενο mini σεμινάριο στο Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας των Άνω Πατησίων, είναι προγραμματισμένο για τις 3 Μαρτίου. Το σεμινάριο είναι τρίωρο, και ολοκληρώνεται σε μία συνάντηση, ενώ η τιμή του είναι 39€, συν ΦΠΑ, και περιλαμβάνει όλα τα διαφορετικά υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τα μυρωδάτα σαπούνια σας.

Στο Φλοιός Art Studio: Το καλλιτεχνικό εργαστήρι της Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει μαθήματα και σεμινάρια κατασκευής σαπουνιού με διαφορετικές τεχνικές και υλικά –ελαιόλαδο, γλυκερίνη, υγρά σαπούνια κλπ– για όλο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ για ένα τετράωρο, αυτοτελές σεμινάριο.

Αρωματικές αγορές από χέρι

Μυρένια: Τα γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο χριστουγεννιάτικο bazaar του Parapera, και τα αγαπήσαμε με την πρώτη ματιά: Σαπουνάκια σε σχήμα καραμέλας, cupcakes, muffin, κατακόκκινου καρπουζιού, με αρώματα αιθέριων ελαίων, σοκολάτας (τα σαπούνια-πάστες σου έρχεται να τα δαγκώσεις), βανίλιας, μπαχαριών, πορτοκαλιού και κανέλας, καθένα εκ των οποίων διαθέτει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες. Θα τα βρείτε στο e-shop της Μυρένιας, σε τιμές που ξεκινούν από 3€ τα 140 γραμμάρια.

Το Σαπούνι: Η Ρηγίνα Σδούγκου άνοιξε πριν μερικά χρόνια το μαγαζάκι που σκορπά τις μυρωδιές του σε μια γειτονιά του Βόλου. Τα σαπούνια της είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από φυτικά συστατικά, όπως είναι το ελαιόλαδο, το μέλι και το γάλα, το πεύκο, ο κέδρος, το λάδι καρύδας και το κερί μέλισσας. Στο site ToSapouni.gr θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα συστατικά, τις ιδιότητες και τις τιμές του καθενός. Τα προϊόντα αποστέλλονται με courier σε όλη την Ελλάδα, και πληρώνονται με αντικαταβολή. Οι τιμές ξεκινούν από 1,90€ ανά 110 γραμμάρια.

Μαρία Σαράφη: Πολύχρωμα, μοσχομυριστά και πρωτότυπα σαπούνια από ελαιόλαδο, με διακοσμητικές λεπτομέρειες και συστατικά που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ίνες μεταξιού, βούτυρο καριτέ, φρέσκο βουβαλίσιο γάλα, κερί μέλισσας, καστορέλαιο και πέταλα καλέντουλας. Τα σαπούνια της Μαρίας θα τα βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (δείτε τις διευθύνσεις εδώ) και βέβαια στο e-shop της, όπου θα διαβάσετε αναλυτικά τις ιδιότητες του καθενός. Οι τιμές ξεκινούν από 5€ ανά 150 γραμμάρια.

Ανθοχώρα: Ελαιόλαδο, φοινικέλαιο, λάδι αβοκάντο και αμυγδαλέλαιο, αλλά και βότανα όπως η καλέντουλα, το χαμομήλι, το μελισσόχορτο και το δεντρολίβανο είναι μερικά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για τα σαπούνια της Ανθοχώρας –που είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομά τους: 100% φυτικά, χωρίς χημικές ουσίες. Στο e-shop θα βρείτε δεκάδες ενδιαφέρουσες επιλογές, χωρισμένες ανά κατηγορία –για ειδικές χρήσεις, όπως η απολέπιση ή η κυτταρίτιδα, με άρωμα ή χωρίς κλπ– σε τιμές που ξεκινούν από 3,30€ ανά 120 γραμμάρια.

Hermanos Sabater: Το μαγαζάκι που έφερε πριν από λίγους μήνες τις αιθέριες μυρωδιές των χειροποίητων σαπουνιών στην γειτονιά του Ψυρρή διαδόθηκε σαν νέο αστραπιαία σε όλη την Αθήνα. Τετράγωνα, πολύχρωμα –τόσο πολύχρωμα που θα θέλετε να αγοράσετε πολλά και διαφορετικά, απλά και μόνο για να διακοσμήσετε το μπάνιο σας– και «ποτισμένα» με συστατικά που περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια, άνθη λωτού και πορτοκαλιάς, ασιατικά νούφαρα και ψήγματα μετάλλων από ποτάμια της Αργεντινής, τα χειροποίητα σαπούνια που ξεκίνησαν από την Ισπανία εξελίχθηκαν ταχύτατα στη νέα μανία της Ευρώπης. Οι τιμές ξεκινούν από 5€ ανά 100 γραμμάρια.

Ηρώ Κουνάδη
trelogiannis

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...